Đorđe i Novak Đoković

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
PARTIZAN IZDAO PRIOPĆENJE

Novi klub u ABA ligi uz teatar apsurda: Evo koliko su bogati Arapi platili ‘ulaz‘ i tko je sve glasao ‘za‘

Skupština regionalne lige donijela odluku o ulasku novog kluba, iz glasanja se izuzeli Partizan i Budućnost
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 18:14

Dubai, klub koji još formalno ne postoji - ali jamstva za to su dali sin Mirka, Dejan Kamenjašević i brat Novaka, Đorđe Đoković - uvršten je u sastav ABA lige za sljedeću sezonu. Iako je bio plan da se glasa u paketu za niz odluka na nastavljenoj sjednici Skupštine ABA lige, postalo je jasno da to neće baš ići lako, pa su se ABA ligaši okupili oko jedinog dijela oko kojega se načelno slažu.

Za odluku o ulasku Dubaija nije smio glasati protiv niti jedan od 11 klubova vlasnika. Da stvar bude pod debelom maglom, međutim, pobrinuli su se Budućnost i Partizan. Budućnost nije prisustvovala sastanku, a Partizan nije glasao. Formalno je tako glasalo devet klubova, među kojima su Zadar i Cibona, a kako nitko nije bio protiv, jer dva kluba nisu glasala, Dubai je postao član ABA lige. I to u sljedeće tri sezone.

U odnosu na prethodni tjedan kad su klubovi tražili poboljšane financijske uvjete sa strane Dubaija, sad su dočekali ponudu od 2,5 milijuna eura, od čega bi ABA ligi otišlo 1,7 milijuna eura, dok bi se 800.000 eura potrošilo za putovanja i smještaj na utakmicama u Dubaiju klubova i službenih osoba tijekom sezone. Prevedeno, ponuda Dubaija je u tjedan dana narasla za 200.000 eura.

I svi su je prihvatili. Jer s druge strane je stajao pritisak Eurolige. Tamo Dubai može samo kao član neke lige, a nema koje biti osim ABA lige, u Euroligi će dijeliti između 13 vlasnika 65 milijuna eura, svaki će klub biti bogatiji za pet milijuna eura. Kad bi ostalo na 11 vlasnika ABA lige, oni bi sljedećoj sezoni na računu bili bogatiji za 154.000 eura, ako nešto od tih 1,7 milijuna eura ne zadrži sama ABA liga. Mašala.

Čim se proširila medijskim eterom regije ta odluka ABA lige, Partizan je izdao priopćenje u kojoj ovu odluku naziva apsurdnom, jer se uvrstilo Dubai u ligu a pri tome se ne zna gdje bi to on trebao zaigrati, u kakvoj ligi i u kakvom sustavu natjecanja.

Tu leži niz problema, od pretvorbe društva koje vodi ligu u d.o.o., proširenje vlasništva u koje bi trebali ući Studentski centar, Borac i Split, pa do onoga ključnog na što je ciljao Partizan, a to je opseg lige u sljedećoj sezoni.

Iako je dio medija u regiji kao zdravo za gotovo plasirao informaciju po kojoj je odlučeno kako će ABA liga ulaskom Dubaija otići 16 članova, za sada se ta odluka nije donijela.

Raspravljalo se o opciji po kojoj bi 13 momčadi od ove sezone ostalo u ABA ligi, 14. bi bio Dubai, 15. pobjednik ABA 2 lige, a za 16. mjesto borili bi se u kvalifikacijama posljednjeplasirani klub ABA lige i finalist ABA 2 lige. Usput, tu bi se uveo nacionalni ključ, koji bi sada bio maksimalno šest momčadi iz jedne države, pa kad bi dva srpska kluba zaigrala finale ABA 2 lige, poraženi iz tog finala ne bi igrao kvalifikacije, nego najbolje plasirani klub iz preostalih država.

No, o tome se nije donijela odluka. Niti postoji datum kad bi se o tome, ali i o drugim neophodnim odlukama moglo odlučivati.

Usput, pojavio se i dopis Budućnosti u kojemu Dragan Bokan prijeti sudskim tužbama svima u Ligi...

Imamo Dubai, regija je do Bliskog istoka, Euroliga će biti mirna, vjerojatno će za to netko biti nagrađen, kapnut će neki sitniš na račune klubova, a sve ostalo je u potpunom neredu. Uoči završnice sezone, za koju, recimo, Partizan traži da mu ne sude srpski suci, ali i Partizan koji u svom priopćenju govori o tome da se ne saže da Liga bude sa 16 članova.

Jer, tko će to znati, ako Partizan ishodi dugotrajniju pozivnicu od Eurolige hoće li uopće nastaviti igrati ABA ligu? Evo, sada nije niti glasao...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:07