DAVOR PONGRACIC Cropix
AKCIJA AUSTRIJA I POLJSKA

Petrović objavio popis i otkrio: ‘Ništa od Smitha, tražim od ABA lige da pomakne termin utakmice Zvezde i Zadra‘

Aco Petrović je objavio uži popis kandidata za utakmice protiv Austrije i Poljske
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. studeni 2022. 14:08

Iako je u Berlinu dobio načelnu potvrdu da će Jaleen Smith biti dostupan reprezentaciji za ogled protiv Poljaka 13. studenog, Aco Petrović, privremeni izbornik reprezentacije, morao je objaviti popis bez naturaliziranog Amerikanca.

- Iako je Smith proteklog vikenda zaigrao za Albu, on nije na sto posto i u takvim uvjetima je čak i logično da je klub spustio rampu. Tako je, kako je - objašnjava Petrović.

I osvanuo je popis od 15 igrača na koje Petrović računa za okršaje u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025, gostovanje kod Austrije 10. studenog u Grazu i domaćinstvo Poljskoj 13. studenog u Zagrebu.

- Gledao sam na igrače koji su formi i oni će nositi teret u ove dvije iznimno važne utakmice za nas. Ono što nam je sada najveći problem, jest utakmica Zvezde i Zadra koja je zakazana za 7. studenog u Beogradu, a nama se reprezentacija okuplja već u 6. navečer u Zagrebu i 7. studenog ujutro imamo zakazan prvi trening. Kontaktirao sam i ured ABA lige te sam zatražio promjenu termina utakmice Zveze i Zadra.

Što će od toga biti ostaje za vidjeti. Petrović je zatim počeo i detaljnije objašnjavati svoj popis, ali i uloge koje će podijeliti igračima.

- Na pozicijama playmakera nisam želio širiti i zaoštravati konkurenciju, nego će tu sve biti u rukama Dominika Mavre i Borne Kapuste. U takvim uvjetima sam se za trećeg playa odlučio za mladog Vitu Kučića. Na vanjskim pozicijama nam na ruku ide i polivalentnost Roka Badžima, pa bi tu trebali biti adekvatno popunjeni.

Naravno, na popisu je i Luka Božić. Zanimljivo je u kakvu ga ulogu Petrović želi ubaciti?

- Prije dva dana sam se sastao sa svojim stručnim stožerom i na tom sastanku sam izložio kako će se za Božića napraviti dva napadačka seta u kojima on može biti najučinkovitiji. Recimo, u igri leđima prema košu. Naravno je da reprezentacija ne može igrati na način na koji igra Zadar, ali ćemo svakako iskoristiti jake točke Luke Božića.

S obzirom na to da je na popisu osam vanjskih i sedam igrača na unutarnjim pozicijama, po kojemu će ključu Petrović sastavljati udarnih 12?

- Bit će to klasičnih sedam vanjskih i pet unutarnjih igrača.

Što znači da bi između Dominika Mavre, Borne Kapuste, Vite Kučića, Roka Badžima, Tonija Perkovića, Matea Drežnjaka, Tonija Nakića i Luke Božića trebao otpasti jedan, a između Dragana Bendera, Danka Brankovića, Filipa Bundovića, Tomislava Ivišića, Roka Prkačina, Darija Drežnjaka, Mateja Rudana dvojica.

- Na popisu je 15 ljudi zato što sam želio od prvog dana treninga imati na raspolaganju tri petorke. Imamo tri dana do utakmice protiv Austrije i onda dva dana treninga do utakmice protiv Poljske.

U međuvremenu su uže popise objavili i naši protivnici. Petrović je krenuo od Austrijanaca.

- Oni su procijenili da se do Eurobasketa ne mogu dokopati kroz ovaj krug pretkvalifikacija, pa pokušavaju proširiti roster igrača kako bi bili konkurentniji za ono što dolazi nakon. Sasvim je jasno da ćemo u sudaru s Austrijom u Grazu mi biti u statusu velikog favorita, ali to ćemo morati i pokazati na terenu i odigrati ozbiljnu utakmicu.

Što se, pak, tiče Poljaka, našeg drugog protivnika, reprezentacije koja je dospjela u Berlinu do polufinala, a pri tome je u četvrtfinalu izbacila Sloveniju, na popisu Igora Miličića nema Mateusza Ponitke iz Panathinaikosa, kao i Aarona Cela koji se oprostio. Ali, svi ostali iz Berlina su tu, uključujući i A. J. Slaughtera. Težak izazov za našu vrstu u kojoj će većina igrača biti u ulogama u kojima do sada nije igrala za Hrvatsku.

- Jasno je da će Poljska koja će u svom sastavu imati devet ili deset igrača s Eurobasketa biti zahtjevan protivnik. Osobno dobro poznajem tu reprezentaciju, jer sam uoči olimpijskih kvalifikacija lani s Brazilom odigrao dva pokusa protiv Poljske. Krvna slike te reprezentacije mi je stoga jako dobro poznata, oni imaju kvalitetu i fizički su besprijekorni i na takav profil protivnika moramo biti spremni.

Aco Petrović duboko vjeruje da će Hrvatska koju će odvesti u dvije bitke u studenom biti dovoljno jaka za dvije pobjede. S njima bi naša reprezentacija osigurala prvo mjesto u skupini i uoči dvije posljednje utakmice pretkvalifikacija u veljači (imali bismo tada nedostižnih 2-0 s Poljacima), plasirala bi se u prave kvalifikacije koje startaju ujesen 2023., ali bi dobila pravo za ugurati se u pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, koje bi se trebale igrati sljedećeg ljeta.

Stoga je mnogo toga u igri u ove dvije utakmice. Hrvatska je dosta promijenjena, a i oni iskusniji igrači, poput Dominika Mavre, koji će s 28 godina biti najstariji (uz Filipa Bundovića), prvi puta će biti u ulozi nositelja. Kao što će prvi puta u ulozi nositelja biti jedan od najdarovitijih igrača koje Hrvatske ikada imala, najviši pick na NBA draftu u povijesti (četvrti), Dragan Bender.

A i vrlo će biti zanimljivo vidjeti kako će svoju sjajnu formu s početka sezone na reprezentativnu razinu moći prebaciti Luka Božić i Borna Kapusta.

I dodajmo još kako je širi popis reprezentacije obogaćen za još jedno ime, pa se tu umjesto ozlijeđenog Karla Matkovića našao Cibonin Lovro Mazalin. Ako zatreba...

Jer, do okupljanja reprezentacije imaju se odigrati još neke klupske utakmice, pa će oni sa šireg popisa biti u čekaonici u slučaju da se nešto nepredviđeno ne dogodi do konca tjedna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 07:43