GORAN MEHKEK Cropix
ABA LIGA

Ponovno produžeci: Cibona nakon velike drame stigla do pobjede na domaćem parketu protiv FMP-a

Sjajnu je utakmicu za Cibonu odigrao Lovro Mazalin koji je postigao 32 poena
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 20:17

Cibona - FMP 92-92, produžetak 110-99 (29:23, 21:27, 21:20, 21:22 - 18:7)

CIBONA: Vuković 11p, 4s, 3a, Radovčić 18p, 4s, 4a, Perasović 4, Frančešević, Smajlagić 8p, 3s, Majcunić 11p, 3s, Mazalin 32p, 13s, 3il, Aranitović, Kapusta 20p, 3s, 11a, 3ol, 6il, Ljubičić 6.

FMP: Manning 6p, 3a, Beech 11p, 3il, Moore 23p, 4s, 9a, 3il, Pavićević, Stepanović 9p, 3s, Šaranović 7p, 4s, 4a, Simović 18p, 4s, Matović, Izundu 13p, 7s, Janković 4p, 4s, Jenkins 8.


Pravu malu senzaciju kreirali su košarkaši Josipa Sesara u samo 24 sata. Još u nedjelju navečer, tek oko 22 sata izašli su kao pobjednici nakon dodatnih pet minuta obračuna protiv Cedevite Junior u Trnskom, da bi u ponedjeljak iza 20 sati upisali i drugi produžetak, ovaj puta protiv FMP-a, petoplasirane momčadi ABA lige. Sve to učinili su s osam igrača u rotaciji, doduše, u Trnskom je ključne penale pohodio mladi Luka Frančešević, ali on je bio na parketu samo iz razloga jer su trojica morali napustiti igru zbog pet osobnih.

U tako skučenoj rotaciji, Cibona je sve izdržala, spremila se za oba protivnika i u 22 sata sačuvala vodeće mjesto u HT Premijer ligi, ali i stekla, nakon pobjede nad FMP-om od 110:99 (92:92) i sasvim dobre izglede za plasirati u doigravanje. Naime, Cibona za vikend ide Igokei, koja je ostala bez najboljeg igrača Nikole Tanaskovića, onda joj u goste stiže Zadar kojega je ove sezone svladala tri puta u četiri odigrane utakmice, a zatim u zadnjem kolu odlaze put Skoplja, a svi su izgleda da će MZT tada već biti zaključan na posljednjem mjestu...

Lovro Mazalin nosio je Cibonu u ponedjeljak, strpao je 32 poena, skupio i 13 skokova i bio je ključan, uz Bornu Kapustu, za Ciboninih 24:14 u prvoj četvrtini. Međutim, Ranko Simović vratio je gosta u igru.

U nastavku se Mazalinu i Kapusti priključio Krešimir Radovčić, ali bila je tu i obrana Krešimira Ljubičića, šuterske dionice Svena Smajlagića u prvom i Ivana Majcunića u drugom dijelu. Mogla je Cibona sve zgotoviti već u osnovom vremenu, no nakon što je Mazalin napravio kod 92:89 dva faula, kako bi Vukovi ispucali bonus, propustili su napraviti faul na Izunduu za dva bacanja, a Moore je ostao na sekundu do kraja sam i pogodio tricu za produžetak.

Dodatnih pet minuta Cibona je morala igrati bez Mazalina, ali ukazao se Domagoj Vuković, bio je tu i Radovčić, bio je tu Mazalin, bio je tu Kapusta, a FMP se raspao. Vukovi su na koncu doživjeli i ovacije, a onih jedva tisuću gledatelja, barem je tako stajalo u zapisniku, bili su pravi sretnici jer su svjedočili jednoj sjajnoj predstavi svojih ljubimaca.

- Baš smo igrali dobro. Mijenjali smo obrane, u napadu tražili najraspoloženije igrače. Sjajno smo skakali, opet smo imali velik broj asista a svaki je igrač dao svoj obol u ovom trijumfu. FMP se nije niti adaptirao na našu zonu, tu smo miksali. Igračima sam dao slobodno, imaju do srijede tri slobodna dana, jer u srijedu je već nova utakmica, čeka nas Furnir - nasmijao se Josip Sesar.

Cibonin trener onda je pohvalio svakog od svoje osmorice, pardon, sedmorice za ono što je odigrao. Ali, nije spomenuo najboljeg u ponedjeljak - Lovru Mazalina.

- Nisam, jer je izašao prerano iz igre.

Klasični Sesarov sarkazam, ali onda i nastavak.

- Bio je odličan, najbolja je ovo njegova utakmica u ABA ligi.

A zašto Vukovi nisu faulirali Izundua, da ne odu u produžetak?

- Bilo je rečeno, ali nije se napravio faul. To je proces, takve se utakmice moraju odigrati. A, valjda je i sve moralo biti tako da na kraju slavimo. Znate tko uči iz svojih grešaka, ha, ha, ha...

Nenad Stefanović je vrlo nadareni trener FMP-a, što se moglo zorno vidjeti načinom na koji je zatvorio Cibonin specijal za šut Smajlagića na koncu osnovnog dijela.

- Cibona je odigrala dva produžetka u dva dana i oba je dobila i na tome im skidam kapu. I za sve što su napravili ove sezone mogu samo čestitati trener Sesar i njegovim igračima. Mi smo do 15. minutu igrali dobro, a kasnije smo ispali iz svih dogovora, iako smo imali šansu. No, nedostajalo nam je mirnoće koju je Cibona imala.

Poredak: Partizan 20-2, C. zvezda 18-3, Budućnost 16-6, Cedevita Olimpija 15-7, FMP 13-10, Mega 12-11, Zadar 10-13, Studentski centar 10-13, Solit 9-14, Cibona 9-14, Igokea 8-14, Mornar 7-14, Borac 6-17, MZT 4-19.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:43