Trener Cedevita Olimpije Slaven Rimac
 Zeljko Puhovski / CROPIX
SUPERKUP ABA LIGE

RIMAC RAZBIO BUDUĆNOST, GOLEMAC IZGUBIO PRVU NAKON ŠEST MJESECI U Draženovu domu finale će igrati Partizan i Cedevita Olimpija

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. rujan 2019. 00:35

Budućnost - Cedevita Olimpija 75:103 (20:26, 25:24, 15:28, 14:25)

BUDUĆNOST: Cobbs 17p, 5a, Bamforth 6p, 3a, Šehović, Starovlah 5, Martin 13p, 5s, Ilić 9p, 5s, Wood, Z. Nikolić, Popović 9p, 3s, 3a, 5il, Meiers 10p, 3s, D. Nikolić 2p, 4s, Žugić 4.

CEDEVITA OLIMPIJA: Krušlin 8, Boatright 15p, 3ul, Krampelj, Hopkins 6, Vujačić, Murić 10p, 6s, Mulalić 8, Miller-McIntyre 14p, 5s, 7a, Blažič 14p, 6s, 3a, Stipanović 15p, 5s, 3a, Zagorac, Simonović 13p, 3s, 4a.

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 800. Suci: Petek, Juras i Dragojević.

Cedevita Olimpija izborila je finale ABA Superkupa. Tako će negdašnji zagrebački klub, koji se ljetos spojio s ljubljanskim velikanom, prvi trofej u novim okolnostima tražiti tamo gdje je izgubljen posljednji. U Draženovu domu, koji je prije nekoliko mjeseci slavio Cibonin naslov prvaka Hrvatske, Cedevita će - prigodno - pokušati na najbolji mogući način početi jednu novu eru...

Ako ćemo po onome što smo gledali prošle sezone, u drugom polufinalu na parket su istrčale potpuno drukčije Budućnost i Olimpija, koja je ipak puno bliže momčadi kakve je proteklih sezona imala Cedevita. Uglavnom, novi trener u Podgorici ne raspolaže s arsenalom kakav su imali njegovi prethodnici jer Piksi Subotić u rotaciji ima puno onih koji su unazad godinu dana kod Aleksandra Džikića, a kasnije Jasmina Repeše, uglavnom bili - izvan momčadi. Uglavnom, Budućnost u novu sezonu ABA lige ulazi osjetno slabija.

S druge strane, Slaven Rimac u Ljubljani raspolaže s puno više iskustva, što se dalo osjetiti na parketu jer je Cedevita Olimpija ovu utakmicu otvorila sa 6:0 i 11:2, vrlo rano u drugoj četvrtini imala i prednost od 10 poena (32:22), dok se Budućnost "igrala lovice", s tim da ni u jednom trenutku kroz prvih 20 minuta nije uspjevala niti izjednačiti, kamoli povesti.

Prvi imupls za Ljubljančane bilo je to da se cijela početna petorka (Miller-McIntyre, Krušlin, Blažič, Simonović i Stipanović) vrlo rano upisala na popis strijelaca, a četiri od tih pet prvih ubačaja bilo je asistirano. Nakon toga sve je išlo lakše, Rimčeva momčad je u napadu izgledala jako dobro, igralo se vrlo tečno, ali protivniku su "vrata stalno bila odškrinuta" zbog daleko lošijeg izdanja na drugom kraju terena, dijelom uvjetovanog i s previše izgubljenih lopti u tranziciji.

Kad je to iskontrolirano, uz daleko veću obrambenu agresivost u drugom poluvremenu, Cedevita Olimpija je protiv nervoznog društva iz Podgorice (silno su se ljutili na suce koji im nisu bili nakonjeni) počela graditi prednost - najviših +18 (70:52) u 28. minuti - kakva više odgovara razlici u klasi između dvije momčadi. Ubrzo je to otišlo i preko 20 pa je posljednjih osam minuta ovog polufinala bilo lišeno bilo kakve neizvjesnoti. Kao, uostalom, i veći dio utakmice...

---------------------------

Partizan - Primorska 91:77 (19:22, 24:26, 23:14, 25:15)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 500. Suci: Koljenšić, Majkić i Šundić.

PARTIZAN: Walden 8p, 3ul, Zagorac 11p, 4s, Paige 3a, 4ul, Gordić 14p, 3s, 4a, Parahuski 5, Jamaraz 6p, 4a, Veličković, Birčević 12p, 5s, Janković 4p, 4s, Thomas 19p, 12s, Peiners, Mosley 12p, 3s.

PRIMORSKA: Holt 17p, 5s, Harris 7p, 3s, Čakarun 12p, 5s, Barič 2, Kosi, Lazić 3p, 3s, Marinković 6p, 4s, Hodžić 2, Jagodić-Kuridža 16p, 7s, 4il, Dimec, Šiško 12p, 5a, 3il, Vončina.

Dobru utakmicu gledali smo u prvom polufinalu Superkupa ABA lige, utakmicu u kojoj je Primorska našeg Jurice Golemca, koji je zajedno sa svojim najboljim igračem Markom Jagodićem-Kuridžom igrao na domaćem terenu njihova Draženova doma, dugo izgledala kao momčad spremna za još jednu veliku senzaciju. Međutim, nakon što je društvo iz Kopra u četvrtfinalu skinulo Crvenu zvezdu, u subotu je Partizan bio previsoka prepreka...

- Da smo bili bolji, pobijedili bismo - prokomentirao je Golemac činjenicu da je njegova momčad vodila većim dijelom utakmice. - Pobjeda Partizana je zaslužena jer mi fizički i energetski izdržali nismo izdržali cijelu utakmicu, već smo odgovorili nepune tri četvrtine. Onda smo pali smo u skoku, energiji i koncentraciji. Tu je razlika između većih i manjih ekipa pa tako nama ne odgovaraju dvije utakmice u tri dana s obzirom na to da nam je potrebna duža priprema. Ali nemam što zamjeriti momcima. Uostalom, kako im zamjeriti prvi poraz nakon šest mjeseci.

Petorku s kojom je Andrea Trinchieri otvorio utakmicu, s Ognjenom Jaramazom i Radom Zagorcem kao starterima te “undersized” kombinacijom Thomas - Mosley u reketu, Primorska je znala kazniti, odnosno s uvodnih 10:4 preuzeti kontrolu rezultata, ostvariti prednost koju će uglavnom održavati do sredine treće četvrtine. U međuvremenu je Partizan nekoliko puta prijetio preokretom, preko Rashawna Thomasa i Nemanje Gordića dolazi u egal (ukupno je bilo devet izjednačenja i 10 promjena u vodstvo kroz prve tri četvrtine), ali na papiru kvalitetom podređenu momčad je, uz Kuridžu i još jednog bivšeg cibosa - Žana Marka Šiška, u “plusu” držao Stephen Holt, koji je ušao s klupe u završnici prve četvrtine i za devet minuta nanizao 13 poena.

- Sjajno nam je došao ovaj turnir jer smo dobili potvrdu da imamo kvalitetnu momčad. Puno važnije od trofeja su dvije jake utakmice jer ovo je ipak još uvijek pripremno razdoblje - istaknuo je Golemac.

Holt je bio ključan faktor zbog kojeg druga petorka Partizana u kojoj, recimo, bekovski par čine Marcus Paige i Gordić, nije do poluvremena uspjevala napraviti ono što su svi u dvorani očekivali. Slomiti otpor Primorske. Nije to “parnom valjku” pošlo za rukom ni na startu drugog poluvremena, ali zato jest početkom posljednje četvrtine.

Andrea Trinchieri pod košem je spojio dva Stefana, Birčevića i Jankovića, vani Waldena i Paigea, dok je u petorci koja je sedam minuta prije kraja otišla na 11 razlike (76:65) bio još i Zagorac, čijih će pet vezanih poena (dvica i trica) omogućiti Partizanu da u samu završnicu uđe s prednošću nedostižnom za prošlosezonskog regionalnog drugoligaša.

Golemcu je za nešto više na ovom Superkupu trebala šira rotacija koju za razliku od Trinchierija - nema. Samo to je u subotu napravilo razliku između ove dvije momčadi...

- Bila je ovo teška utakmica protiv iskusne momčadi koja dosta vremena igra zajedno pa stoga igra pametnije od nas. Mi smo bili jako mekani i nedovoljno fokusirani u obrani u prvih 20 minuta. Primili smo 48 poena u prvom, a u drugom 29. Iako ne volim biti banalan, to sve govori. Mi moramo igrati dobru obranu, znati se postavljati, igrati dobro sa strane pomoći. Slikovito bih se izrazio da smo na utakmicu došli preelegantni, “u odijelu i kravati”, a to nije za nas, mi moramo biti “radnička” momčad - zaključio je trener Partizana Andrea Trinchieri.

Na kraju još jednom valjda spomenuti kako je Primorsku na ovom Superkupu nosio Marko Jagodić-Kuridža, čovjek kojeg je svojedobno u Cibonu doveo Veljko Mršić, aktualni hrvatski izbornik. A s obzirom na to da je Kuridža rođen u Benkovcu, uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo...

- S obzirom na to da se u kvalifikacijama ne može računati na NBA igrače, mislim da bi reprezentaciji Hrvatske dobro došao profil igrača kakav je Kuridža - jasan je bio Jurica Golemac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 00:34