Drežnjak u reprezentativnom dresu

ABA LIGA

‘Svi problemi Cibone nastaju zbog neuređenosti kluba. Kad odeš iz nje u drugi klub čudno ti je što je sve sređeno‘

Cibona u petak (21.00) gostuje kod Studentskog centra s dva bivša cibosa, Bornom Kapustom i Mateom Drežnjakom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. studeni 2023. 16:19

Regionalna priča za Cibonine košarkaše puno bolje izgleda nakon dva posljednja kola ABA lige. U direktnim sudarima s konkurentnima u borbi za ostanak, Vukovi su slavili u oba nastupa. Prvo su sredili Mornar u Zagrebu, a onda je stigla i vrlo važna gostujuća pobjeda nad Krkom u Novom Mestu. Nakon sedam kola Cibona je na omjeru 2-5 i sada će u goste Studentskom centru, koji je nakon sedam kola na skoru 4-3.

Pričuvna momčad Budućnosti ove sezone igra jako dobro, osvojila je uoči sezone Superkupa, a sastav koji vodi Slovenac Andrej Žakelj projektiran je za doigravanje u ABA lige. Cibona neće imati laku večer u Morači, ali, kako je to naglasio Jakša Vulić, mogla bi kontra Studentskog centra zaigrati opušteno na valu dvije pobjede, rasterećeno u napadu i tražiti tu svoju šansu za povezati treći uzastopni trijumf.

Iako, Studentski centar je veliki favorit, nije to momčad razine Mornara ili Krke, Cibonin protivnik je kvalitetom i iznad Vukova.
U Podgorici će Vukove dočekati tri Hrvata. Već treću godinu tamo igra Tomislav Ivišić, a tu su dva bivša Cibonina igrača. Mateo Drežnjak je dvije sezone u Studentskom centru, a ovoga ljeta je iz Cibone put Podgorice stigao Borna Kapusta.

Bolji nego lani

Mateo Drežnjak igra jako dobru sezonu. U prosjeku je na terenu 27 minuta i za to vrijeme ubacuje 10,4 poena, skuplja 3,4 skoka i dijeli 2,1 asista, a pri tome je prvi defanzivac Žakljevog sastava. Ovaj 24-godišnjak je, naravno, i hrvatski reprezentativac koji ovako najavljuje meč s Vukovima...

- Stvarno smo dobro krenuli u sezonu, osvojili smo Superkup, a tome se nitko nije nadao. Možda smo u tom pripremnom razdoblju iskoristili neuigranost ostalih, ali mi smo nastavili i kroz sezonu pružati dobre partije. I ono što smo izgubili, izgubili smo tijesnim porazima. Imali smo na konopcima Borac i Cedevitu Olimpiju, a posebno smo bili blizu u Ljubljani, gdje smo do završnice bili u potpunom egalu, a onda su nas neke greške u obrani koštale pobjede, Opet, bili smo konkurentni momčadi iz Eurokupa i to je za nas dobra spoznaja. Moja je igra vjerojatno bolja nego je to bilo lani, jer imam i značajniju ulogu u momčadi. Dobivam više lopti, a samim time i bolje igram.

Takav Studentski centar vjerojatno računa biti blizu vrhu ABA lige?

- Neki posebni cilj što se tiče rezultata nemamo, ali naš je cilj da igramo sve bolje i bolje. Shvatili smo da se možemo nositi s boljima od nas, a ja se samo nadam da ćemo nastaviti igrati bez ozljeda.

U goste stiže Cibona. Kakva je Cibona iz Drežnjakovog kuta?

- Sasvim solidna momčad. Dobili su dvije posljednje utakmice, bili su blizu za dobiti i FMP, odigrali su vrlo pristojno protiv Partizana. A taj njihov problem zbog kojega igraju sa samo pet igrača hrvatsko prvenstvo, proizlazi samo iz neuređenosti kluba.

Nije se tu ništa promijenilo od vremena kad je pod Tornjem bio i Mateo Drežnjak. Onda se čovjek mora iznenaditi kad napravi transfer, pa shvati da postoji čitav jedan drugi svijet u kojemu novac koji si dogovorio, stiže na vrijeme.

- Točno tako, ništa novo što se tiče Cibone. I da, kad dođeš negdje drugdje, isprva ti je malo čudno što je sve sređeno. Ne misliš na neke stvari koje su normalne, trebale bi biti, znaš kad češ dobiti novac koji zaradio i to je svakako jedna velika briga manje. Tvoje je samo da igraš.

image

Mateo Drežnjak

FILIP ROGANOVIC/SC DERBY/ABA LIGA

Što je glavna vrijednost ove Cibone?

- Dosta brzo ulaze u napade, puno šutiraju. Žele igrati brzo. Nismo još detaljno radili plan, ali vjerujem da će nekakva ideja biti svesti Cibonu u igru pet na pet, odigrati dobru obranu, pa iz toga doći do što više laganih poena.

Za svesti Cibonu u igru pet na pet, pa se tu nametnuti kvalitetom poslužit će i te kako Borna Kapusta. Sam Kapusta je kazao kako mu je reprezentativni suigrač Mateo Drežnjak puno pomogao u dolasku u Podgoricu.

- Imao je Borna na početku problema s ozljedom ramena koju je donio iz reprezentacije, ali sada je to u redu, ulazi u formu i tako će nastaviti. Ja sam mu tu, na usluzi od početka, duže sam u Podgorici i pomažem što god treba.

Imamo mlade s potencijalom

Vratimo se još malo Studentskom centru. Čini se da je ove sezone u vašoj momčadi veće kemija.

- Ove sezone su drugačije raspoređene uloge, ne vrti se sve oko dva, tri igrača. S druge strane, postoji neki kostur od lani, a i generacijski smo svi bliži.

Tu su i ekstra talentirani klinca. Luka Bogavac je sjajan mladi bek, a što tek reći za 17-godišnjeg krilnog centra Davida Mirkovića. Tu je naravno i naš centar Tomislav Ivišić, kojemu je tek 20 godina...

- Sve su to veliki potencijali i na njima je samo da nastave raditi. Sve ovisi samo o njima.

Kakve uspomene Mateo nosi iz reprezentativnog ljeta?

- Cijelo ljeto nismo izgubili utakmicu i kad sve završi, a trajalo je dugo, moraš osjetiti i sreću i ponos. Na kraju smo dobili Tursku u Istanbulu, a za tu predstavu doista nemam riječi. Sada se nadam samo kako ćemo na krilima tog rezultata nastaviti dalje.

Za tri mjeseca krenut će kvalifikacije za Eurobasket, a u njima ćemo prvu utakmicu igrati protiv Francuske u gostima. Mi nećemo imati na raspolaganju od one istanbulske momčadi Darija Šarića i Ivicu Zupca.

- Puno će nam značiti izostanak Šarića i Zupca, ali, opet, puno je tu igrača koji će se moći odazvati. S druge strane neće niti Francuzi, jer i oni imaju NBA igrača, biti kompletni. Nadam se da ćemo pružiti dobar otpor i ne vidim razlog zašto ih ne bismo pokušali iznenaditi - zaključio je Mateo Drežnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 23:20