Krešimir Radovčić

 RANKO SUVAR Cropix
‘UTAKMICA GODINE‘ POD TORNJEM

U Draženov dom stiže Crvena zvezda: ‘Volio bih da bude dvorana puna kao protiv Partizana‘

Dolazi rival s kojim je Cibona odigrala 45 utakmica u ABA ligi, izgubila 33, ali ima 10-11 na svom terenu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. ožujak 2024. 10:28

Cibona će danas od 18 sati dočekati Crvenu zvezdu nakon što se suočila s tri vezana poraza. U Sinju je pala kontra Alkara, u Beogradu s Megom izgubila neku virtualnu šansu za doigravanjem u ABA ligi, dok se na sve nalijepio poraz od Zaboka u četvrtak u Zagrebu.

Usput, na toj posljednjoj utakmici Filip Bundović je zaradio ozljedu operiranog ramena. Liječnički pregledi pokazali su da stvar ne bi trebala biti dramatična, Bundoviću ne prijeti nova velika stanka, ali pitanje hoće li ga na utakmici u nedjelju moći koristiti Dino Repeša. Usput, kako je postalo jasno da nitko od onih igrača koji igraju samo u ABA ligi neće moći zaigrati do konca sezone u Favbet Premijer ligi, četvorica igrača u tom statusu traže rješenja za kraj sezone.

Za sada je izvjesno tek da će Tomislav Buljan zaigrati u nedjelju protiv Zvezde, onda će na posudbu do kraja sezone u Melillu, 11. klub druge španjolske lige. Iz istog ranga natjecanja ponude, navodno, imaju Domagoj Proleta i Matej Bošnjak, no za sada njih dvojica, kao i Jakov Mustapić koji bi zacijelo mogao štošta pronaći, ništa nisu dogovorili.

I oslabljeni gosti veliki favoriti

Zvezda, pak, dolazi u Zagreb kao lider ABA lige u sezoni koja bi mogla prototip na temu “što ne treba raditi kad imate novca”. U Euroligi su, naime, tek na 16. mjestu. Uglavnom, iako im se proračun poigrava sa svotom od dvadeset milijuna eura, Zvezda će u Zagreb, takve su barem najave, stići samo s jednim igračem koji može igrati na lopti, samo s Adamom Hangom.

Miloš Teodosić i Nikola Topić već su dugo izvan stroja, Nemanja Nedović je također ozlijeđen, dok je Yago dos Santos zaradio potres mozga na posljednjoj euroligaškoj utakmici protiv Maccabija i nakon nje je završio u bolnici.

I takva Zvezda je veliki favorit u Zagrebu, doduše, ništa manji nego je to bila lani u ovo vrijeme, a tada su Vukovi pronašli način srediti euroligaša u svom dvorištu.

- Vidjet ćemo kakva je situacija s Filipom Bundovićem. Zaradio je ozljedu ramena u trećoj četvrtini protiv Zaboka. Ostali su zdravi, doduše, malo i umorni. Raspored je takav kakav je i moramo mu se prilagoditi. Volio bih da bude dvorana puna kao protiv Partizana, kao i da odigramo bolju utakmicu nego tada - kazao je Dino Repeša, Cibonin trener.

Koliko se Cibona može okoristiti trenutačnim problemima u Zvezdinom sastavu? Beograđani će u Zagrebu biti bez pravog playmakera, barem prema najavama...

- Treba imati jak pritisak na loptu. Gledao sam posljednju utakmicu Zvezde, poraz od Maccabija u četvrtak. Ušli su u velike probleme kad se Yago ozlijedio. Opet, suprotstavit ćemo se dosta visokoj petorci Zvezde, bit će puno preuzimanja u njihovoj obrani, dvojke, trojke će ići na playmakerske pozicije.

Tko će biti na lopti osim Hange?

- Hanga će početi, tu će svakako nešto pokušati pomoći Smart.

Cibona će još ovu utakmicu odigrati sa sadašnjom postavom, od ponedjeljka nema u momčadi više Tomislava Buljana.

- On odlazi u Španjolsku do kraja sezone na posudbu. Kako ne može igrati domaće prvenstvo, tražio je mogućnost za utakmicama do konca sezone. Ostat će igrač Cibone. Što se tiče ostalih u tom statusu, vidjet ćemo što će biti. Moja je osobna želja bila da svi ostanu do konca ABA lige, jer tu imamo šansu za doći do jedne, dvije pobjede.

Valjda ćemo dobiti još neku...

Realnost je, pak, da će Cibona morati balansirati na dva kolosijeka, s iznimnom potrošnjom ljudstva koji će paralelno igrati u domaćoj ligi. Uostalom, kako to izgleda najbolje će posvjedočiti dva posljednja poraza Cibone u Favbet Premijer ligi, u okršajima protiv Alkara i Zaboka. Ili idući vikend kad će Cibona morati vezati gostovanja u Splitu u okviru ABA lige, onda dan kasnije u Dubrovniku igrati Favbet Premijer ligu.

Dino Repeša je odmah nakon poraza od Zaboka zavapio:

- Valjda ćemo još dobiti neku utakmicu do kraja sezone...

Ruši se rekord sezone postavljen s Partizanom?

Otkad je Draženov dom “preuređen” za potrebe futsala, kapacitet tribina jedne od dvorana u kojoj desetljećima nijedan košarkaški velikan nije volio gostovati smanjen je za kojih dvadesetak posto, pritom su navijači odvojeni od parketa pa nekakav pritisak koji su oni mogli staviti na goste, danas je gotovo nepostojeći. Međutim, na tribine i ono što je ostalo od teleskopa može se smjestiti - vidjeli smo ove sezone protiv Partizana - i više od četiri tisuće ljudi, koliko ih je bilo kad su gostovali Beograđani.

Sad bi njihovi sugrađani pak mogli srušiti taj rekord sezone jer po onome što Cibona oglašava na društvenim mrežama, još u subotu rano ujutro je više od 50 posto kapaciteta Draženova doma bilo rasprodano. Očekuje se stoga pod Tornjem “full house” u nedjelju kasno poslijepodne... (tod)

Omjer sa Zvezdom u ABA ligi (12-33)

10-11 u Zagrebu

2-22 u Beogradu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 15:13