REUTERS/Edgar Su
SP U KOŠARCI

ACO PO ČUDO ZA ČETVRTFINALE Brazilci su protiv Češke izgledali baš staro, a protiv zahuktalog SAD-a im to sigurno neće ići u prilog

Nakon odlično odrađenog posla u uvodnoj skupini, brazilska reprezentacija s hrvatskim izbornikom na čelu stradala je u sudaru s Česima na početku drugog kruga.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. rujan 2019. 12:12

Tri čiste pobjede, OK, tu podrazumijevamo i onu na jednu loptu kontra Grka, dovela je Brazil i Acu Petrovića da u subotu može potvrditi plasman u četvrtfinale. Da je Brazil svladao Češku, uz očekivani kasniji trijumf SAD protiv Grka (koji se, naravno, dogodio), već sada bi se u glavi nekadašnjeg hrvatskog izbornika skladao plan o četvrtfinalu.

Ovako, Češka je uništila Brazil, Tomas Sataronsky je radio čuda, zaključio je utakmicu sa 20 poena, sedam skokova i devet asista, a a Ondej Blavin je s 15 poena i 11 skokova kotrolirao reket. Ostali su bili u sjajnom sustavu Ronena Ginzburga, izbornika Čeha i trenera Nymburka, iz čijih se redova selektirao dobar dio ove reprezentacije. Češka je podsjetimo, ovdje bez Jana Veselog, ali Češkoj ovo nije prvi puta. Silina, pamet, čistina ideje koja je bila prisutna u utakmici s Brazilom nepodnošljivo je podsjećala na izbacivanje Hrvatske u osmini finala Eurobasketa 2015. godine.

Treba srediti i Grke

Sada su sredili Brazil sa 93:71, prije četiri godine Hrvatsku sa 80:59.

Češka je bila i prije dvije godine na Eurobasketu, s nama u skupini u Cluju. Znam da se ne sjećate velikih hrvatskih pobjeda, ali evo podsjetnik; Hrvatska je tada slavila sa 107:69. Doduše, tada za Češku također nije igrao Vesely, ali niti Schilb, Pumprla, Balvin, a Bohačik nije bio ovako dobar kao sada. Niti Auda.

- Igrali smo očajno Europsko prvenstvo prije dvije godine - prisjetio se toga Tomas Satoransky nakon pobjede nad Brazilom.

No, u Češkoj ne padaju glave, Ginzburg je nastavio raditi svoj posao, Češka se uostalom kao jedna od prvih uopće plasirala na SP i sada je tu. Korak do četvrtfinala. Ako srede Grke u ponedjeljak unutra su.

Ginzburga su Kinezi i pitali zašto je, kvragu, držao u zadnjoj četvrtini kontra Brazila Satoranskog na klupi kad je ovaj mogao lakoćom, kao prvi u povijesti na SP-u, do triple-doublea?

- Stvarno, zašto treneru?

Priključio se pitanjem i Satoransky.

- Znate, nas zanimaju pobjede. Ne statistika i brojevi. Mi nismo NBA - replicirao je Izraelac.

I evo ih. Doduše, loša vijest jest da je Blakeu Schilbu, Amerikancu u redovima Čeha, češkom zetu, otišao gležanj, jer je u jednom doskoku nakon šuta pao na nogu Leandra Barbose. S terena su ga odveli u kolicima, teško će Schilb igrati u ponedjeljak. Usput, on na ovom SP-u služi i kao back-up play. Ginzburg je shvatio da kad se odmara Satoransky Schilb, iako je ponekad igrao i krilnog centra, zna tu najviše košarke. Sustav, pamet, momčad bez rupa.

A baš su te rupe falile Aci Petroviću. Da ih napadne, da ih kazni, kao što je znao kazniti Giannisa Antetokuonmpa ili sve probleme Grka sa šutom. Ili kako je kaznio igru Crne Gore s dvije nepokretne petice. Česi puno takvih opcija ne otvaraju.

I još nešto.

- Nismo imali energiju kao na prve tri utakmice i njome nismo mogli parirati našem protivniku. Možda po prvi puta ovdje smo bili u statusu favorita i nismo se u toj ulozi snašli - rekao je Petrović nakon utakmice.

Što sad? Brazilu treba za četvrtfinale čudo. A to je pobjeda nad Amerikancima. Koji službenu utakmicu nisu izgubili od 2006. godine. U slučaju pobjede Grka nad Česima, bit će dovoljna Brazilu bilo kakva pobjeda nad SAD-om, ali u slučaju češkog slavlja nad Grčkom, trebat će Brazilu i slavlje od 22 poena viška nad SAD-om. S čime BI eliminirali SAD, usput, direktno se plasirali na Igre, itd...

SAD pobjeđuje obranom

Međutim, iako je Petrović više puta kazao kako njegova iskusna momčad nema strah od Amerikanaca, da oni imaju iskustva takvih utakmica, na kraju dana možda je sve u godinama Brazilaca. U subotu su izgledali - baš stari. I ozlijedio se Marquinhos. Brazil bi mogao u ponedjeljak biti baš tu gdje je i Hrvatska. U olimpijskim kvalifikacijama.

SAD je s druge strane nastavio s pobjedama, pala je Grčka sa 69:53. Ovaj SAD pobjeđuje obranom, ovdje nema ludih napadačkih akrobacija, ovdje se igra obrana i čini se kako je Gregg Popovich odlučio pokoriti svijet oružjem posve različitim od onoga kojim se koristio Mike Krzyzewski. Prvi puta je tako, otkako se igra košarka, SAD igrao protiv MVP-ija NBA lige, ali Giannis Antetokounmpo, iako je skupio 15 poena i 13 skokova, daleko od toga da je igrao dobro. Kad je on bio terenu, Grčka je bila na minus 17. Najviše od svih ljudi koji su igrali.

I čuvao ga je, u većini tih minuta Marcus Smart. Petrovićeva taktika, poput Garcije, Smart je nizak, čvrst, a Giannis ne zna leđima prema košu stvarati višak, napuni mu se reket, teško i šutira, pa je to bilo - pa, pa...

- Da, lakše je Giannisa čuvati po FIBA, nego po NBA pravilima - potrvdio je i Popovich.

Doduše, treba i to podvući, Popovich je jako puno igrao bez klasične petice, pa i to treba staviti u računicu u sljedećim utakmicama.

Thanasis Skourtopoulos. 54-godišnji zaposlenik grčkog Saveza, koji ovdje obavlja funkciju izbornika, objasnio je nakon utakmice i zašto je Giannsa držao na klupi u završnici.

- Bila je to odluka koju smo donijeli zajednički s Giannisom. Željeli smo ga sačuvati, kao i ostale igrače iz prve rotacije za veliku utakmicu s Česima koja nam dolazi u ponedjeljak.

A treba pobijediti, i to sa 12 poena viška te navijati za SAD kontra Brazila. Doduše, s pobjedom nad Brazilom, SAD bi se kvalificirao za Igre (uz Argentinu iz Amerika). Ali, sumnjam da ih bilo što osim zlata zanima.

Štogod o tome mislili Srbi. I svi oni koji navijaju za Srbe.

Linker
26. travanj 2024 19:40