Lintao Zhang/Getty Images
NAŠ ČOVJEK U KINI

ACO TREBA SVJETSKU SENZACIJU ZA ČETVRTFINALE 'Amerikanci su izgubili od Australije, trebali su i od Turske, moji momci ih se ne boje'

Hrvatski trener na klupi Brazila došao je do drugog kruga Svjetskog prvenstva bez poraza pa uvjerljivo izgubio od Češke.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. rujan 2019. 12:17

Aco Petrović bez poraza je doveo je Brazil u Šenžen, a nakon sjajnih izdanja u prvom krugu stiglo je otriježnjeje, uvjerljivi poraz od Češke s kojim je san od četvrtfinalu, ali i izravnom plasmanu na Olimpijske igre, sveden na teoriju. Pobjeda Čeha povezana s visokom razlikom dovela je do toga da Brazil među osam može samo ako sruši SAD...

- Svjestan sam koliko je to ozbiljna reprezentacija. Uostalom, dovoljno je samo podsjetiti se kako su nas razbili u osmini finala Eurobasketa 2015. godine. Baš ih respektiram - govorio je prije utakmice sa Češkom.

Jedan drugačiji Aco Petrović, složit ćete se. No, svejedno, morali smo se vratiti na utakmice prve runde. O taktici kontra Giannisa Antetokounmpa, pa i protiv Calathesa, ispričane su priče, a nekako je u sjeni ostala Petrovića ideja s kojom je razbio igru Crne Gore, koju mnogi na SP-u preferiraju, igra s dva centra. Na četvorci mu je bio Marquinhos, on je zvao pick s peticom i izludio crnogorsku teretnu obranu.

- U pripremnom periodu, a tu smo odigrali osam utakmica, najveću minutažu imala su tri najmlađa igrača. Marquinhosa, recimo, uopće nisam raubao, pustio sam ga da se diže u formi u svojem ritmu, a i imao je problema sa sitnom ozljedom. Onda, kontra Novog Zelanda, baš je on, uz Garciju, bio pokretač našeg napadačkog preokreta, pa je odigrao sjajno i protiv Grka, a napokon, i to s Crnom Gorom. I sada mi je on u izravnoj rotaciji, do sada sam čekao, gledao što će bilo tko od njih dati, no sada stižu utakmice u kojima više nema čuvanja.

Pitino nije shvatio moju poantu

Nakon utakmice s Grcima Aco Petrović rekao je da je šest mjeseci znao kako će zaustaviti Giannisa Antetokuonmpa, ali i objasnio kako je Alex Garcia naprašio tur MVP-iju NBA lige. Rick Pitino, proslavljeni američki trener, dočekao je Petrovića na Twitteru na nož...

- Mislim da čovjek nije shvatio moja poantu, ono što sam želio reći. Poanta je bila u tome da je košarka predivan sport u kojemu jedan 40-godišnjak može limitirati 24-godišnjaka, MVP-a NBA lige. I da je to učinio čovjek koji igra za pet, deset tisuća dolara mjesečno čovjeku koji će sljedeće sezone igrati za 26 milijuna dolara. Mislim da cijelu stvar Pitino gleda s aspekta Grčke, u kojoj je lani radio, ali i iz aspekta bogatih. Nisam ja rekao da Giannis nije dobar dečko, ali je Pitino, valjda gledajući SP iz svojeg doma, osjetio potrebu za publicitetom, pa je ušao u polemiku, Iako je moja poruka bila jasna. Ljepota košarke, pa i sporta jest u tome što se događaju ovakve stvari, da to nije tako onda bi uoči natjecanja mogli najbogatijima podijeliti pehare i medalje. Ne znam, Pitino je sve krivo shvatio, a ako je uspio zbog te svoje objave skupiti dovoljno lajkova, ja sam zadovoljan...

Petrović je cijelo vrijeme pričao o toj kemiji iskustva i mladosti u brazilskoj vrsti, no opet većina nositelja su oko 35 godina stari, Alex Garcia je napunio 39. Hoće li se to osjetiti u trećem tjednu turnira?

- Recimo, dobra je stvar što te veterane nisam potrošio kontra Crne Gore. Varejao mi je igrao 13, 14 minuta, Luz 12, 13 minuta, uglavnom ljude koji su odigrali više protiv Grka želio sam odmoriti. Mislim kako momčad definitivno nije potrošena, a zasluge za to idu na račun kondicijskog trenera, koji je odradio odličan posao u posljednjih mjesec i pol dana koliko smo zajedno.

No, nešto ga muči.

- Vidim da se ljudi čude što imamo sve pobjede u prvom krugu, ali po meni to i nije neko iznenađenje, jer smo mi u pripremama bez problema sredili Argentinu, dominirali kontra Francuza 27 minuta dok nije krenuo ragbi i očigledno je da se tu nešto kuhalo, ali...

Ne bih htio Australiju

I iz aspekta Brazila, jedini je problem dio ždrijeba u kojemu se nalaze. Dok smo razgovarali, Poljska je i Srbija bili su četvrtfinalu, čekalo se da to urade i Španjolska i Argentina. Iz gornjeg dijela ždrijeba.

- Neću ništa konstruirati, ali kuglice su se na tom ždrijebu namjestile tako da će Srbija i Španjolska imati šetnju do polufinala, bez da će se oznojiti. Po meni je najveća tragedija da netko između Litve, Australije i Francuske neće igrati četvrtfinale, ako što neće igrati netko među osam između Amerikanaca, Grka i nas. U ovom dijelu ždrijeba je, uostalom, jedna Njemačka ispala već u uvodnoj skupini. A tamo su prošli Rusi kojima fali jedno šest, sedam igrača, a Poljaci su među osam, Poljaci, kaže mi crnogorski izbornik Zvezdan Mitrović, s kojima su Crnogorci poigravali na pripremama. Sve je poremećeno takvim ždrijebom, iako, podvlačim, kvalitetu Srbije koja djeluje zastrašujuće.

A Amerikanci? Kad smo razgovarali desetak dana uoči SP-a, Petrović je predviđao da će Amerikanci gubiti, i to ne samo jedno, da neće bit zlatni. Provukli su protiv Turaka, a protiv Brazila će igrati u ponedjeljak...

- Izgubili su već od Australije na pripremama, teoretski im se dogodio poraz i protiv Turaka, jer ono je bilo nemoguće izgubiti. Ne mogu reći kako ćemo mi s njima odigrati, ali znam i to, za razliku od svih reprezentacija koje su ovdje, moji se momci ne boje Amera. Oni su još 2010. na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu bili loptu do pobjede nad njima. Barbosa i Varejao su bili ozbiljni NBA igrači, pa tu ne postoji elementarni strah. I bit će to za nas utakmica kao i svaka druga.

Ako odemo korak dalje, ako uzmemo da će Brazil proći u četvrtfinale, koga bi Petrović želio u tih 40 minuta borbe za polufinale?

- Ajmo ovako, reći ću koga ne bih želio. Bolje je tako, jer kad kažem koga bih htio, uvijek se opečem. Ne bih htio Australiju, mislim da su oni po nas najnezgodniji. Francuze smo osjetili, Litvu znam iz svih naših okršaja, pa i onih kad sam vodio BiH.
Je li Australija protiv Litve, pa i Brazil kontra Crne Gore demistificirao igru s dva centra, koja je postala trend kod nekih. I Srbija često igra s Jokićem na četvorci...

- Moramo tu ipak napraviti jednu ogradu. Litva nije rang Srbije, njoj je to predstavljao problem, ali Srbija ima tu ekstra klasu. Uostalom, Đorđeviću je za sada Nemanja Bjelica back-up, ali njemu je lako jer se još uvijek šeće kroz turnir. Tek u nekim završnim utakmicama, barem ja to tako očekujem, igrat će Jokić na petici, a Bjelica na četvorci. Vjerojatno i oni za sada ne žele baš sve otkriti.

​Ne želi niti Aco. Piše li hrvatski trener u Kini svoje remek-djelo?

Linker
24. travanj 2024 03:47