Boris Streubel/Bongarts/Getty Images
SVJETSKO PRVENSTVO

AMERIKANCI SU FAVORITI Gregg Popovich okupio igrače koji su u Kini spremni ići po zlato

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 14:08

Bam Adebayo (Miami Heat), Harrison Barnes (Sacramento Kings), Jaylen Brown (Boston Celtics), Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers), Brook Lopez (Milwaukee Bucks), Kyle Lowry (Toronto Raptors), Khris Middleton (Milwaukee Bucks), Donovan Mitchell (Utah Jazz), Mason Plumlee (Denver Nuggets), Marcus Smart (Boston Celtics), Jayson Tatum (Boston Celtics), P.J. Tucker (Houston Rockets), Myles Turner (Indiana Pacers), Kemba Walker (Boston Celtics), Thaddeus Young (Chicago Bulls) i De’Aaron Fox (Sacramento Kings) nalaze se na popisu igrača koji od nedjelje treniraju na kampu u Las Vegasu pod dirigentskom palicom Gregga Popovicha i spremaju se Americi donijeti novo svjetsko zlato.

Nije to onaj SAD koji su očekivali ljubitelji košarke diljem svijeta, nije to onaj SAD koji je NBA obećao FIBA-i kad je ova krenula u novi kalendar natjecanja s jednim ljetom unutar olimpijskog ciklusa koje bi trebalo biti slobodno, pa je shodno tome između posljednje svjetske smotre u Španjolskoj i ove koja slijedi u Kini u prvoj polovici rujna proteklo pet godina.

Scariolo je shvatio

Da, nema tu LeBrona Jamesa, Kawhija Leonarda, Stepha Curryja, Paula Georgea, Kyriea Irvinga, Anthonyja Davisa, nema niti, naravno, onih koji su ozlijeđeni, poput Kevina Duranta ili Klaya Thompsona, ali i da nisu ozlijeđeni, vjerojatno bi otkazali. Kao što su otkazivali redom, čak i oni iz drugog ešalona pozvanih poput J.J. Reddicka.

Amerikanci su, dakle, prevarili cijeli svijet, ali u gradu koji je više od svega napravljen da bude konačna prevara, Gregg Popovich ima plan i da s ljudima koji nisu, barem neki od njih, bili njegov prvi izbor, pokori svijet. Hoće li uspjeti?

Naravno da hoće.

Kad su stizali otkazi budila se nada u glavnih konkurenata, prije svega su se zajapurili u Srbiji. Posljednjih dana nešto su tiši, sada više nema vijesti s Kopaonika, gdje Saša Đorđević sprema Srbiju, o tome kako je ovo ta godina i kako će Srbija postati svjetski prvak, a Đorđević uzeti svoje prvo izborničko zlato. Sada su priče o tome kako doći u finale s Amerima.

Sergio Scariolo, izbornik Španjolaca, pred koji dan je na tu temu kazao kako je Amerika i dalje duboka i bio je posve u pravu.

Uzmite samo petorku u kojoj su Walker, Mitchell, Tatum, Young i Turner, pa tu onda s klupe čekaju svoju šansu, ili drugu petorku s Lowryjem, Smartom, Middletonom, Kuzmom i Lopezom, pa još tu dodajte Browna, Tuckera, Barnesa...

Neće se zezati

A u Vegasu je i ona druga, rezervna momčad, u kojoj je jedan Joe Harris, ako zatreba vanjski šut, pa ga Popovich prebaci u udarne trupe.

Ovo je momčad koja i dalje ima više talenta nego svi ostali zajedno, ali ovo je momčad koja može igrati u oba smjera. I koja je u stanju sve svoje protivnike uništiti obranom. A, nemojte zaboravite da je tu napadačkog talenta i dalje dovoljno.

Konačno, tko zna zašto su stizali otkazi na traci, većina je, vjerojatno, osjetila neopisivu bol u predjelu prepona za žrtvovanje ovoga ljeta. Ima ih nešto kojima se nije mjesec i pol dana dalo provesti pod stegom Gregga Popovicha, starog vojnika, koji je 13 uvodnih sezona svoje karijere proveo na Air Forceu, i navike su ostale.

Štogod bilo, oni koji su došli, nisu se došli zezati, jer tako nešto ne postoji u momčadi SAD-a otkako su 2006. u Japanu ostali bez svjetskog zlata, a dvije godine ranije u Ateni i bez olimpijskog zlata. Tada je Mike Krzyzewski okrenuo priču, od tada se skautiraju protivnici, od tada na pripremama nije tulum, od tada se reprezentacija ozbiljno shvaća. I od tada Amerika ne zna za poraz.

I glavom kroz zid

Hoće li se taj dogoditi u Kini? Ako bude, tretirat ćemo ga senzacijom, to je jedino jasno.

I ako bude, nekako se ne čini da se neće dogoditi u vrijeme kad se budu igrale nokaut utakmice.

- Mene ne zanima koga nema. Brinem samo o onima koji su tu. I imam odličnu skupinu momaka od koje ćemo stvoriti najbolju moguću momčad - kazao je Gregg Popovich.

Koji želi u dvije godine osvojiti dva zlata. Svjetsko i olimpijsko. Uz pet NBA naslova koje ima. Na koncu karijere.

I, da, od ovih koji odu u Kinu stvorit će ratnike. Poslušajte samo ovaj dio Popovichevog govora:

- Mi nismo odgovorni samo za to da budemo najbolji na terenu, već i za to kako se budemo ponašali, jer nosimo majice s grbom reprezentacije. Mi predstavljamo veliki broj ljudi i nemamo samo odgovornost prema državi, već i da nastavimo uspjehe koja je reprezentacija postizala u posljednje vrijeme.

Reakcija?

- Nakon tog govora svi su bili spremni da od prvog dana igraju za njega, da idu glavom kroz zid - objasnio je svoje dojmove Joe Harris, šuter Netsa, koji je u onoj rezervnoj momčadi, i u Las Vegasu je kako bi kupio šansu ući u idealnih 12.

Onda, je li to idealnih 12 ili nije? Nije važno. Onih 12 koji budu u Kinu bit će idealnih 12. I teško će ih itko dobiti.

Linker
28. travanj 2024 15:22