Rudy Fernandez je povukao preokret Španjolske

 FIBA
PREOKRET ŠPANJOLSKE

Finska nakon Hrvatske bila nadomak velikog iznenađenja, ali je legendarni veteran spasio svjetske prvake!

Španjolska je nakon vrlo uzbudljive utakmice postala prvi polufinalist Europskog prvenstva u košarci
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. rujan 2022. 19:10

Španjolska je prvi polufinalist Eurobasketa. U zanimljivoj utakmici aktualni svjetski prvaci su nakon velikog preokreta pobijedili Finsku rezultatom 100:90.

Španjolci su nešto bolje ušli u utakmicu, imali 8:2 na samom otvaranju, ali onda je krenula Finska serija. Svojom prepoznatljivom brzom igrom i dobro izgrađenim šutevima preokrenuli su susret i došli do velikih 30:19 na kraju prve četvrtine koja je završila tricom Mikaela Jantunena sa svoje polovice igrališta.

TRICU JANTUNENA S POLA TERENA POGLEDAJTE OVDJE

Finska je do velike prednosti došla bez većeg učinka Laurija Markkanena kojeg su Španjolci čuvali puno čvršće nego je to činila Hrvatska, ali je najbolji Finac koristio situaciju te razigravao svoje suigrače. S dobrom igrom Finska je nastavila i do pred sam kraj druge četvrtine - samo minutu i 47 sekundi prije poluvremena imala je rezultat 50:35, ali je Španjolska dobro zaigrala u fazi obrane i smanjila zaostatak na samo minus 9 (43:52) na poluvremenu.

To je bio samo početak serije Španjolske koja je do sredine treće četvrtine došla do prednosti 60:57. Praktično u 7 minuta napravili su seriju 25:7, najviše na krilima odlične, agresivne obrane u kojoj su prednjačili veteran Rudy Fernandez i Lorenzo Brown dok je u napadu svoj posao u reketu sjajno obavljao Willy Hernangomez. On je Fincima pod košem radio ono što hrvatski centri nisu - koristio svoju visinu i fizikalije i mirno pospremao lopte u protivnički obruč.

Španjolska do kraja susreta nije više ispuštala prednost, ali ni Finska se nije predavala. Nešto manje od 5 minuta prije kraja bilo je 84:82 za Španjolce, Markkanen je u sljedećem napadu imao priliku i za izjednačenje, ali je dobio blokadu na zakucavanju od W.Hernangomeza da bi zatim Finska izgubila dvije lopte u sljedeća dva napada. Opet je Rudy bio u glavnoj ulozi - ukrao je jednu loptu te asistirao Brizueli za tricu, a u sljedećem napadu je on postigao tricu nakon krađe Juancha Hernangomeza.

Willy Hernangomez je s 27 poena uz 5 skokova bio najefikasniji igrač Španjolske, ali preokret je inicirao Rudy Fernandez koji je na kraju imao 11 poena i čak 5 ukradenih lopti. Juancho Hernangomez je dodao 15 poena i 4 skoka, a Dario Brizuela 14 poena. Kod Finske se u drugom poluvremenu razigrao Lauri Markkanen koji je utakmicu završio s 28 poena i 11 skokova. Mikael Jantunen je dodao 18 poena, a Alexander Madsen 13 poena.

To je bio i kraj nadanja Fincima pa je Španjolska izborila polufinale u kojem čeka boljeg iz susreta Njemačke i Grčke koji se igra večeras. Sutra se igraju utakmice Slovenija - Poljska i Francuska - Italija.

Linker
19. travanj 2024 05:46