KOŠARKAŠKI EP U-20

Hrvatska slavila protiv Poljske na europskoj smotri u Heraklionu, double-double učinak braće Ivišić

Za razliku od poraza protiv Litvanaca, bila je ovo puno zrelija izvedba selekcije Jeronima Šarina
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 17:43

Hrvatska 64

Poljska 53

(15:16, 16:13, 20:16, 13:8)

HRVATSKA: Vujanović, Bogdanović, Skorić 3p, 4s, Zanki 3, Kos, Kalajžić 6p, 7s, Brala 15p, 7s, 3a, 4il, T. Ivišić 13p, 11s, 4a, Z. Ivišić 17p, 10s, 8bl, Matić 3p, 3il, Rajaofera 4p, 5s, 5a, Njegovan.

POLJSKA: Lalak 7, Wisniewski 6p, 4s, 4a, 5ol, Kruzynski, Busz, Andrzejewski 4p, 5s, Grutatowski, Pisla 4p, 4il, Wilczek 12p, 3s, Siembiga 7, Urbaniak 5p, 5s, Winkowski 6p, 4s, Duda 2p, 4s.


Nakon što su hrvatski momci do 20 godina odigrali blijedu utakmicu protiv, ruku na srce, talentiranijih Litavaca (67:86), u subotu su bili kud i kamo zreliji, opet i talentiraniji od vršnjaka iz Poljske te slavili sa 64:53.

Jeronimo Šarin promijenio je startnu petorku u odnosu na meč s Litvom, često je kombinirao tri visoka igrača, a zatvarao je utakmicu s Dujom Bralom na playu. Mijenjao je i obrane, pokušavao je zonom, dva je puta kombinirao braću Ivišić u zajedničkim minutama, a puno je veću šansu u odnosu na prvu utakmicu s Litvom dobio Filip Kalajžić na krilnom centru, pa je na trojci, osim Brale, Šarin vrtio i Matića, Skorića ili Zankija. Sve skupa rezultiralo je potpunoj dominaciji u skoku, jer su Hrvati skupili 54 lopti u zraku, a Poljaci samo 38. I bila bi ova utakmica puno ranija spakirana na kontu pobjeda naše vrste da je broj izgubljenih lopti bio manji. 19 je puno za ovakvu utakmicu i prava je sreća da zbog toga nismo platili ceh.

Nismo, jer su braća Ivišić odigrali utakmicu na razini koju od njih treba ova generacija naših košarkaša. Vižljastiji Zvonimir je pokazao svoj raskoš talenta sa 17 poena (1-4 za tri), deset skokova i čak osam blokada za 23 minute igre, dok je Tomislav za 29 minuta igre postigao 13 poena (1-5 za tri), uz 11 skokova i četiri asista. Kad se tome doda okomitost i polukontra koju je vukao Duje Brala, borbenost Filipa Kalajžića, smirenost Stellana Rajaofere, role Luke Skorića i Andreja Matića, bilo je to dovoljno za prvu pobjedu u Heraklionu.

S obzirom na to da je Hrvatska pokazala dva lica u prve dva dana, teško suditi koji je domet ove vrste, koja ima velikih problema u širini bekovske linije. Što, realno i ne čudi, jer su zbog ozljeda uoči puta na Kretu otpali Jure Pleadin i Antonio Sikirić, a Luka Krajnović je sa seniorskoj vrstom. Pomogao bi, iako nije bek, i Andrija Jelavić.

Opet, sudar protiv Poljaka, jer Litva je očito neki drugi razred, pokazao je kako bi Jeronimo Šarin s ovim momcima bez problema trebao ostati u A diviziji. A možda je baš nedjeljna pobjedan bila dovoljna i za prvi cilj uvodne skupine. A to je izbjeći Francuze u osmini finala.

Poljaci su u subotu poraženi od Grka, a u nedjelju od Hrvatske i još im slijedi okršaj s Litvom. S obzirom na do sada viđeno, Poljaci će teško s posljednje mjesta u našoj skupini, kao što će i Francuzi teško propustiti da šansu da okončaju svoju skupinu D na prvom mjestu. To bi, pak, značilo da će Hrvatska u osmini finala na nekog iz terceta Island, Slovenija ili Njemačka.

No, sve to će biti jasnije nakon što se u ponedjeljak odigra i posljednje kolo u uvodnim skupinama. Hrvatska će u njemu zaigrati protiv domaćina Grčke od 17.30 sati.

Na Jeronimo Šarinu je da i u toj utakmici popravi našu organizaciju igre u napadu, jer ne igramo lagano, lepršavo, unatoč minijaturama Zvonimira Ivišića, jer na bekovima nemamo širinu. Duje Brala je dovoljno iskusan da može odraditi poziciju playa po potrebi, ali on nije play. I Stellan Rajaofera je combo, pa tu dramatično nedostaje još barem jedna jaka figura na lopti.

Što više popraviti distribuciju lopti u napadu, smanjiti broj izgubljenih lopti na ispod 15 (nakon dva kola gubimo u prosjeku 20 lopti), zadržati skok igru kao protiv Poljaka i nadati se lucidnosti Zvonimira Ivišića, uz čvrstinu Tomislava Ivišića i prodornost Duje Brale, to su naša je oružja. Uz važne role ostalih.

I da, imati najbolji mogući dan u osmini finala. Nije daleko.

Linker
29. rujan 2024 01:05