Hoće li Bogdan Bogdanović i Stefan Joviž odvesti Srbiju do četvrtfinala?

 JAM STA ROSA Afp
SLIJEDE UZBUĐENJA

Najluđi dan na Svjetskom prvenstvu: u nekoliko sati mogu ispasti Srbija, branitelj naslova i veliki favorit

Situacija u dvije skupine uoči posljednjeg kola je takva da sve momčadi mogu proći u četvrtfinale
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 03. rujan 2023. 07:53

O onome što se u petak događalo na Svjetskom prvenstvu u košarci dugo će se pričati. Od prve do posljednje utakmice bilo je puno neizvjesnosti, a sve je završilo s tri poraza favorita. Izgubili su Srbija, Španjolska i Kanada, a Australija je porazom od Slovenije ispala iz konkurencije za borbu za medalju.

Malim iznenađenjem možemo smatrati i slavlje Portorika nad Dominikanskom Republikom koja je u utakmicu ušla s maksimalne tri pobjede iz prvog kruga, a opasno je visio i SAD protiv Crne Gore. Cjelodnevni program je mogao zadovoljiti košarkaške sladokusce i samo je uvod u ono što nas čeka sutra, završnog dana natjecanja po skupinama.

U dvije skupine - J i K - je poznato da SAD i Litva, odnosno Njemačka i Slovenija prolaze u osminu finala, a u međusobnim susretima te će momčadi odlučiti tko će s prve pozicije nastaviti borbu za medalje. Amerikanci i Litavci se križaju sa skupinom I u kojoj su Srbija, Dominikanska Republika, Italija i Portoriko, sve s omjerom 3-1 dok će Nijemci i Slovenci za protivnike imati nekog od kvarteta Kanada, Španjolska, Brazil i Litva. Nije važno protiv koga će se igrati, a s obzirom na to da SAD i Litva sutra igraju pretposljednji, teoretski bi mogli birati suparnika u četvrtfinalu, ali to nije u duhu njihovih momčadi. Da su Španjolci u njihovoj situaciji, bila bi to druga priča, onda bi se biranje, čini nam se, lakše dogodilo.

image

Willy Hernangomez

BAY ISMOYO Afp

Španjolci su umjesto toga u situaciji da u izravnom dvoboju protiv Kanade igraju za prolazak skupine. Branitelji naslova izgubili su jučer protiv Latvije koja ih je nadigrala angažmanom, ali i dobrom igrom na vanjskim pozicijama. Španjolci se tako moraju vaditi protiv Kanađana, momčadi koja je nakon prva tri kola smatrana jednim od favorita za medalju, ali jučer su protiv Brazila izgledali, kako se to voli reći, kriminalno te se doveli u situaciju da moraju pobijediti Španjolce kako bi prošli među osam najboljih momčadi. Nije neizvedivo, ali nikako nije ni lako.

Dok će dva favorita u međusobnom dvoboju odlučivati tko se neće kući vratiti razočaran, Latvija i Brazil će igrati za finalnu nagradu, odnosno plasman među osam najboljih. Obje momčadi su nevjerojatnim angažmanom zaslužile ovaj dvoboj, posebno kada se zna kako je Latvija na Mundobasket doputovala bez ozlijeđenog Kristapsa Porzingisa dok je Brazilu u prvoj utakmici teško stradao ponajbolji igrač Raul Neto.

Dvoboj između Latvije i Brazila će sigurno biti zanimljiv, ali pažnja javnosti će ipak biti na sudaru Španjolske i Kanade. Nakon uvodnih utakmica jasno je kako Španjolci imaju prednost pod košem, a Kanađani na bekovskim pozicijama. Ako branitelji naslova uspiju usporiti Shai Gilgeous-Alexandera bit će blizu pobjedi, a to vrijedi u suprotnom pravcu ako Kanada uspije neutralizirati prednost koju braća Willy i Juancho Hernangomez prave u reketu.

Tu utakmicu bi mogle odlučiti trice - Kanada je u prvim utakmicama prosječno pogađala 13,2 trica s 39,3% uspješnosti dok je Španjolska na 9,2 trica po susretu s 37% preciznosti. U porazima protiv Latvije, odnosno Brazila trice nisu toliko dobro ulazile - Španjolci su bili na 7/21 (33%), a Kanađani na 8/30 (26,7%). Ti postoci moraju ići gore u ovoj odlučujućoj utakmici, ni bilo kako bilo spektakl neće izostati.

image

Shai Gilgeous-Alexander

BAY ISMOYO Afp

Sličan je slučaj u grupi I. Italija se još jednom pokazala kao ‘crna mačka‘ reprezentaciji Srbije i po treći put uzastopno je pobijedila u važnim utakmicama (kvalifikacije za prošle Olimpijske igre, lanjski Eurobasket, sada ovo), a u toj utakmici je srpski izbornik Svetislav Pešić jako kasnio u nekim reakcijama dok je najbolji igrač Bogdan Bogdanović imao kriminalan šut za tri poena (1/13). Srbija sada mora slaviti protiv Dominikanske Republike kako bi izborila četvrtfinale.

Iako su Srbi favoriti u toj utakmici, Dominikanci u svojim redovima imaju Karl-Anthonyja Townsa koji, doduše, na Mundobasketu igra promjenjivo, ali koji praktično sam može zagorčati život svakom protivniku. Uostalom, Towns je s 24,3 poena po utakmici treći najbolji strijelac Svjetskog prvenstva. Protivnici vole kada on forsira trice, što uistinu često radi, ali imamo i tu lošu vijest za Srbiju - pogađa ih s 37% preciznosti što je odličan postotak kada se zna da ih uzima 6,8 po susretu.

image

Karl-Anthony Towns

SHERWIN VARDELEON Afp

Utakmica između Portorika i Italije mogla bi biti luda zbog dobrih šutera s obje strane, a u njoj će Srbi sigurno navijati za Portorikance. Naime, ako pobijede Srbija i Italija u grupi I, a Amerikanci budu bolji od Litve, onda će u četvrtfinalu Srbija igrati protiv Amerikanaca. U slučaju slavlja Srbije, SAD-a i Portorika, onda Srbija odlazi na prvo mjesto u grupi I te će u četvrtfinalu igrati protiv Litve. No, prije toga moraju pobijediti Dominikansku Republiku što nikako neće biti lako.

Ovakav rasplet događaja najbolji je za neutralne gledatelje Svjetskog prvenstva jer ćemo sutra imati četiri odlučujuće utakmice, a FIBA se rasporedom pobrinula da ih razdvoji, odnosno da imamo pravi maraton od više od sedam sati uzbudljive košarke. Zagrijavanje kreće od 9:30 nevažnom utakmicom između Australije i Grčke, a zatim kreće spektakl - od 10:00 igraju Italija i Portoriko, od 11:45 Brazil i Latvija, od 14:00 Dominikanska Republika i Srbija, a od 15:30 Španjolska i Kanada.

Raspored nedjeljnih utakmica:

9:30 Australija - Gruzija (utakmica bez rezultatskog naboja)

10:00 Italija - Portoriko (pobjednik odlazi u četvrtfinale)

10:40 Grčka - Crna Gora (utakmica bez rezultatskog naboja)

11:45 Brazil - Latvija (pobjednik odlazi u četvrtfinale)

13:10 Njemačka - Slovenija (utakmica za prvo mjesto u skupini, obje momčadi su već u četvrtfinalu)

14:00 Dominikanska Republika - Srbija (pobjednik odlazi u četvrtfinale)

14:40 SAD - Litva (utakmica za prvo mjesto u skupini, obje momčadi su već u četvrtfinalu)

15:30 Španjolska - Kanada (pobjednik odlazi u četvrtfinale)

Linker
06. svibanj 2024 19:02