SHERWIN VARDELEON/Afp
EUROPSKI FINALE

Senzacija u Manili: Nijemci srušili Amerikance, protiv Srbije će igrati za svjetsko zlato

Bit će to sedmi put da će finale Svjetskog prvenstva igrati dvije europske države
Piše: HinaObjavljeno: 08. rujan 2023. 16:34

Njemačka košarkaška reprezentacija nastavlja svoj turnir iz snova. Trijumfom protiv SAD-a u polufinalu (113:111) stigla je u priliku da se po prvi puta u povijesti okiti zlatom!

Bit će to sedmi put da će finale SP-a igrati dvije europske države, budući da je u ranijem terminu Srbija savladala Kanadu (95:86).

Premda je do sada bila jedina neporažena momčad na Svjetskom prvenstvu, Njemačka je u polufinalu protiv SAD-a ipak imala ulogu autsajdera. Ali takvo podcjenjivanje kao da je samo motiviralo momčad Gordona Herberta koja je furiozno krenula u startu i dobila prvu četvrtinu s 33:31.

Do poluvremena se dvoboj mogao svesti na to da obje momčadi ne mogu promašiti. Amerikanci su za tri poena gađali odličnih 53 posto (8-15), a Njemci tek za nijansu slabijih 50 posto (7-14).

Nakon što su se Nijemci u nastavku odljepili na 10 poena prednosti, Amerikanci su se učvrstili u obrani i prestali dopuštati široke šuteve. Napadački skokovi Johannesa Voigtmanna i Daniela Theisa, visokih njemačkih ‘‘tornjeva‘‘ bili su i dalje glavni problem SA-a što je i rezultiralo time da je momčad Gordona Herberta čuvala vodstvo sve do dramatične završnice.

Nakon što je u ludoj završnici pri rezultatu 113:109 za Njemačku dosuđen prekršaj u napadu, Edwards je izgubio loptu pogrešnim dodavanjem koje je otišlo ravno na tribine. Sa 24,3 sekunde do kraja, Nijemci su bili svjesni što se dogodilo. Nije bilo vremena za preokret...

Prvi strijelac Njemačke bio je Andreas Obst sa 24 poena (uz šest asistencija), dok je među Amerikancima najraspoloženiji bio Anthony Edwards koji je upisao 23 poena.

Treba apostrofirati da se nakon jako loše partije u četvrtfinalu, kapetan Njemačke Dennis Schröder trgnuo i u srazu protiv Amerike pružio puno bolju igru. Manje je trošio loptu, a utakmicu je završio sa 17 poena i devet asistencija.

Linker
30. travanj 2024 00:06