VANESA PANDZIC Cropix
IZBORNIK OBJAVIO POPIS

Sesar bez važne karike u prvom krugu kvalifikacija za EuroBasket: ‘Izrazio je želju da preskoči ovaj ciklus‘

Pred hrvatskim košarkašima su ogledi s Francuskom i Ciprom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. veljača 2024. 13:22

Izbornik reprezentacije Josip Sesar objavio je u četvrtak imena 16 reprezentativaca koji će se okupiti u nedjelju i ponedjeljak u Zagrebu, ovisno o klupskim obvezama na završnicama Kupova. S popisa od 16 imena Sesar će izabrati 12 onih koji će se sučeliti 23. veljače Francuskoj u Brestu, a tri dana kasnije će zaigrati protiv Cipra u Rijeci.

- Iz prvobitnog popisa od 24 igrača izdvojili smo šesnaest imena, iako još uvijek ima situacija sa sitnim ozljedama te ćemo vidjeti hoće li se svih šesnaest i moći odazvati. U ovom momentu smo stručni stožer i ja, iako je naravno konačna odluka moja, izabrali šesnaestero za koje smatramo da mogu odgovoriti na izazove ove dvije kvalifikacijske utakmice koje su pred nama. Na poziciji centra nažalost nema Žižića, razgovarao sam s njime i odluka je dogovorna. On je promijenio klub i izrazio želju da preskoči ovaj ciklus jer mu treba vremena za adaptaciju. Reprezentacija će se okupiti kroz nedjelju i ponedjeljak, ovisno o klupskim obavezama i odraditi tri dana treninga pred put u Francusku, zatim imamo domaću utakmicu s Ciprom u Rijeci i nadam se da ćemo uspješno odraditi i ovaj početak europskih kvalifikacija - rekao je Josip Sesar.

U odnosu na momčad koja se posljednji puta sastala i zaigrala olimpijske pretkvalifikacije u Istanbulu na ovom popisu nedostaju dva NBA igrača, Dario Šarić i Ivica Zubac, a nema niti ozlijeđenog Krešimira Ljubičića. Kako sva trojica pune visoke pozicije, logično je da su u tom dijelu momčadi nastupile i najveće promjene. Stoga je i otkaz Ante Žižića došao u nezgodan trenutak.

Prvi centar tako će biti Danko Branković, član euroligaša Bayerna, a dobre igre povratnika u reprezentaciju Marina Marića za španjolsku Andorra pretvorile su ga opet u reprezentativca. Svoj bi debi za reprezentaciju, a riječ je i o jedinom igraču s ovoga popisa koji još nije zaigrao za nacionalnu vrstu, mogao imati Ivan Vraneš, 28-godišnjak koji igra odlično za litavski Juventus.

Od popisa igrača koji nisu bili u Istanbulu tu su sada i oporavljeni Toni Nakić i Marko Ramljak, na popisu je, jasno, i Luka Božić, a Sesar je među kandidate pozvao i Splitovog Matu Kalajžića, koji mu je bio u reprezentaciji na pretkvalifikacijama za Eurobasket, ali nije putovao u Istanbul, kao niti Danko Branković tada.

Sesarov popis stoga nije ponudio neka iznenađenja, a na izborniku i stručnom stožera bit će zadatak da samo u tri dana uigraju unutarnju liniju reprezentacije, koja će biti nova u odnosu na Istanbul, ali prilično slična onoj koja je igrala prvi dio lanjskog ljeta s dodatkom Tonija Nakića, Marina Marića ili Ivana Vraneša.

Vanjska linija Hrvatska, pak, bit će navlas ista kao u Istanbulu, s perjanicama poput Marija Hezonje, Jaleena Smitha, Gorana Filipovića, Roka Badžima ili Borne Kapuste. Tu će biti zanimljivo vidjeti i kako će se uklopiti Zadrov čarobnjak statistike Luka Božić.

Što, pak, može ovakva hrvatska u sudaru s jednom od najboljih svjetskih reprezentacija, kakva jest Francuska ostaje za vidjeti. Sraz s Ciprom trebao bi biti samo potvrda moći. S obzirom na jako dobro raspoloženje s koji je Hrvatska zaključila posljednje okupljanje, a među ovih 16 imena, nalaze se devetorica koja su igrali na tom istanbulskom turniru, uopće ne treba dvojiti da će Hrvatska pokušati sve ne bi li već u Francuskoj stigla do podviga. Bez obzira na to što će na suprotnoj strani stajati možda i najbolja visoka linija na ovim kvalifikacijama, jer Mathias Lessort, Vincent Poirier i Guerschon Yabusele to doista jesu. A mi smo baš tu, u odnosu na Istanbul, najviše osiromašeni, jer Dario Šarić i Ivica Zubac su u NBA ligi i nedostupni za ovaj ciklus kvalifikacija.

REPREZENTACIJA HRVATSKE:

Borna Kapusta, Goran Filipović, Mate Kalajžić, Jaleen Smith, Roko Badžim, Toni Perković, Mario Hezonja, Marko Ramljak, Mateo Drežnjak, Luka Božić, Toni Nakić, Dario Drežnjak, Roko Prkačin, Danko Branković, Marin Marić, Ivan Vraneš

Linker
29. travanj 2024 04:26