Ergin Ataman

 FIBA
ČOVJEK KOJEM TURCI VJERUJU

Trofejni trener prije finala upozorava: ‘Moja je sreća što Kruno Simon nije na suprotnoj strani‘

Ovog je ljeta prihvatio poziv Panathinaikosa gdje će pokušati razbuditi uspavanog atenskog diva
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 14:58

Ergin Ataman je u Turskoj velika zvijezda. Zvijezda koja ruši okvire sporta, osoba do čijeg se mišljenja i te kako drži i čovjek u kojega se vjeruje.

Što nije i čudno jer ovaj je turski trener napravio od Efesa najbolju europsku momčad, i to u kontinuitetu, što, recimo, nije uspjelo niti Željku Obradoviću, na tako duge staze u Fenerbahčeu.

Ataman je ovo ljeto, međutim, otišao iz Efesa. Prihvatio je poziv Panathinaikosa i pokušat će razbuditi tog uspavanog atenskog diva, u čemu će pomoći i ozbiljan proračun. Ergin Ataman, mnogi će to reći, osim što je sjajan trener i što osjeća košarku, sjajan je menadžer, sposoban od svakog vlasnika izvući novac za koji i ovaj sam nije vjerovao da će investirati.

Da, i to je velika kvaliteta u današnjem sportu, a Ataman je sjajan pregovarač. Pun je ponosa što vodi Tursku i duboko je uvjeren da ova generacija igrača nosi u sebi veliku medalju. Finale u nedjelju bi trebao biti sam put koji vodi do tog cilja. I da, Turska će u njemu biti favorit. Iako to Ataman u razgovoru koji slijedi nije želio priznati...

image
FIBA

- Obje reprezentacije su jako dobre, kao što smo mi odigrali do sada dobar turnir, isto je i s Hrvatskom. Sada nas čeka pravi okršaj u finalu. Hrvatska ima iskusne igrače, mi imamo iskusne igrače i očekujem neizvjesnu utakmicu.

Je li Ergin Ataman očekivao ovakvo finale uoči početka turnira?

- Da, očekivao sam, kao što su i svi ostali očekivali da će ovo biti finale. Naravno, svaka je utakmica je važna. Hrvatska i Turska su odigrale dobra polufinala, gledao sam kako igra Hrvatska i obje su reprezentacije posve spremne za finale. Kad sam vidio s kakvim rosterom dolazi Hrvatska u Istanbul, bilo mi je jasno da će doći do finala.

Godinama je Kruno Simon bio igrač bez kojega Ergin Ataman nije mogao zamisliti svoj Efes. Ljubav i dalje traje...

- Prvo bih želio reći da imamo sreće, jer Kruno Simon nije sada u reprezentaciji Hrvatske. On je iznimno dobar igrač, iznimno dobar čovjek i iznimno kvalitetan karakter. Nema dvojbe o tome kako je Simon jedan od heroja povijesti koju je ispisao Efes.

image
MARKO TODOROV Cropix

Ergina Atamana uvijek je pratio glas kako voli u momčadi imati pametne igrače. Kruno Simon je bio upravo takav.

- Ma, da, on je moj igrač. On je bio ključan igrač u mojem sustavu, time sam dovoljno rekao.

Koliko će Hrvatska za vas biti težak izazov u nedjelju?

- Jako izazovan protivnik, jer Hrvatska posjeduje iskusne igrače, slična je našoj reprezentaciji. Jako su dobri na visokim pozicijama kao i mi, imaju iskustva, dobre šutere. Ona momčad koja bude igrala bolje, bit će pobjednik.

Hoće li Turska imati prednost zbog vrućeg domaćeg ugođaja?

- Ne mislim da će to biti tako. Naravno, kad igraš ispred svojih navijača i u ovom stupnju natjecanja, to može biti važno, ali košarka se igra samo na terenu - zaključio je Ergin Ataman.

Inače, u hotelu Polat su odsjele sve reprezentacije, osim Turaka, jer Ataman ima neku povijest s ovim hotelom i tu ne odsjeda. Doduše, u Polatu je sada samo Hrvatska, svi ostali pokupili su se kući.

Linker
01. svibanj 2024 17:15