Caitlin Clark

 STEPH CHAMBERS Getty Images Via Afp
ZALUDILA JAVNOST

Novo košarkaško čudo zaludilo Ameriku, padaju hvalospjevi sa svih strana: ‘Mijenjao bih svoj cijeli tim za nju‘

Cijene ulaznica za utakmice Favera porasle su za 190 posto u odnosu na prošlu sezonu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. travanj 2024. 17:10

Zapamtite to ime - Caitlin Clark. Ima 22 godine, a prije dva dana izabrana je od Indiane Fever kao prva na draftu WNBA lige (našu Niku Mühl izabrao je Seattle Storm kao 14.). Bila bi Caitlin tamo odavno, ali pravila ne dopuštaju da zaigraš WNBA ligu prije nego što uđeš u kalendarsku godinu u kojoj puniš 22. Clark je već odavno superzvijezda neslućenih mogućnosti, Amerikanci kažu da bi njezina popularnost mogla parirati onoj koju ima LeBron James. Mnogi bi rekli - nezamislivo...

Dao bih cijeli tim za nju

Međutim, Caitlin Clark već je porušila bezbrojne rekorde igraju na koledžu u ekipi Iowe. Djevojka visoka 183 cm ove je sezone zabila 3.951 poen, što je apsolutni sveučilišni rekord i kod - muškaraca. Tijekom sezone zabijala je 31,6 poena po utakmici, a tijekom studija imala je prosjek od 28,4 poena, što je - pogađate - najviše u povijesti.

Caitlin je za mnoge već najbolja igračica svijeta, a neki idu tako daleko da govore kako bi trebala igrati u NBA, a ne u WNBA. Malo pretjerano, ali pogledate li kako zabija koševe, možda će to i vama pasti na pamet. Ima fantastičan šut, te je sposobna zabiti iz bilo kojeg dijela terena, te iz bilo kakve pozicije.

“Ona može sve na parketu. U stanju je zabiti iz bilo kojeg kuta, zabija iz velikih udaljenosti, ali sjajno kreira pozicije i za suigračice. Uz to mrzi gubiti, pa je uvijek borbena, prepuna energije.”

Tako je Caitlin opisao Kevin Durant.

Postoji dakako i dio onih koji njezino veličane doživljavaju pretjeranim, tako su i neke zvijezde WNBA lige poručile kako ne treba žuriti s ocjenama jer je “jedno igrati s djevojčicama na koledžu, a nešto sasvim drugo s pravim profesionalkama”. Da je Caitlin već sad superzvijezda potvrdio je i jedan generalni menadžer kluba WNBA koji je za The Athletic poručio:

“Mijenjao bih svoj cijeli tim za nju. Novac koji će ona donijeti klubu bit će fantastičan.”

Tvornica novca

Clark je tvornica novca. Finale sveučilišne lige u kojoj je njezina Iowa bila poražena od Južne Karoline (Clark je zabila 30 poena), gledalo je izravno više od 19 milijuna gledatelja, ili punih 90 posto više nego što ih je gledalo finale 2023. Aktualna TV prava WNBA lige istječu 2025., a očekuje se da će s Clark u ligi sljedeći ugovor biti udvostručen.

Caitlin Clark će unatoč nevjerojatne popularnosti u WNBA ligi zarađivati pravi “sitniš”. U prvoj sezoni ugovora s Indianom zaradit će 76.535 dolara, u zadnjoj 97.582, a ukupno će dobiti 338.056 tisuća dolara za četiri godine. Čisto za usporedbu Victor Wembanyama je kao prvi pick drafta NBA lige u prošloj godini dobio 10.133.900 dolara samo za prvu sezonu. U NBA ligi onaj koji bude izabran kao 30. igrač na draftu dobila oko dva milijuna dolara, ili šest puta više od Clark.

Naravno da nova WNBA zvijezda nije zbog toga posebno zabrinuta, jer sponzori se žestoko natječu za njezine usluge pa će zarada od marketinških ugovora višestruko nadmašiti ono što zarađuje na parketu.

image

Caitlin Clark

SARAH STIER Getty Images Via Afp

“Ne mogu zamisliti savršenije mjesto za nastavak moje karijere nego što je to Indiana Fever. To je klub koji stvarno vjeruje u žensku košarku i želi učiniti sve na pravi način”, poručila je Clark nakon što je izabrana prva na draftu.

U dvorani u Indianapolisu za to je vrijeme atmosfera bila jako usijana. Prošle sezone Fever je u prosjeku imao 4.067 gledatelja - što je drugi najmanji broj gledatelja u ligi - a draft je došlo pogledati oko 6000 gledatelja.

Cijene ulaznica za utakmice Favera porasle su za 190 posto u odnosu na prošlu sezonu. Indiana nije došla do play offa još od 2016., a sada su svi uvjereni da će s Clark u postavi doigravanje biti neupitno.

Linker
18. travanj 2024 17:12