CROPIX
KOMENTAR TVRTKA PULJIĆA

HRVATSKA JE UPISALA JOŠ JEDNU KOŠARKAŠKU SRAMOTU, A SADA SU NA POTEZU ČELNICI HKS-A Hrvatskoj treba čovjek koji će donijeti nadu!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. veljača 2018. 08:57

Kad sve krene loše, teško je ispraviti, teško je vratiti se na pravi put. Hrvatska je upisala još jednu košarkašku sramotu, usred Zadra, ispred zabezeknutih 8.000 ljudi pristiglih u Krešinu dvoranu, još više onih koji se nisu prestali štipati ispred TV ekrana ne vjerujući da je to istina, naša je košarkaška vrsta doživjela novi ponor. Nakon što je mjeru Hrvatskoj uzela Nizozemska, pa je s nama obrisala parket Italija u Zagrebu, sada su Rumunji pristigli u Zadar bez najboljeg igrača Vlada Moldoveanua odnijeli bodove i opalili nam bolni šamar.

Hrvatska ima 0-3 nakon uvodna tri kola, Hrvatska je korak do eliminacije, Hrvatska će u najboljem slučaju dohvatiti drugi krug kvalifikacija samo ako dobije sve tri utakmice do kraja prve runde. Nizozemsku u ponedjeljak u Zadru, te Italiju i Rumunjsku u gostima krajem lipnja i početkom srpnja.

Bilo koji poraz zatvara nam vrata druge runde, a Hrvatsku odvodi u pretkvalifikacije za Eurobasket 2021. godinu. Iako su neki naši košarkaški čelnici govorili da isto nije tragedija, eto, mi baš osjećamo kako smo usred te tragedije.

I teško se oporaviti od šoka.

Šutirati trice 2-26 u utakmici u kojoj si favorit, igraš kod kuće i od koje ti ovisi prolaz dalje reći će sve o psihologiji momčadi. Onih primljenih 58 poena reći će nešto i o tome da se ta momčad borila, da je željela pobjedu, da se nije želja osramotiti, ali što to vrijedi kad je sve na krivo zasađeno, kad je ovo priča koja je krenula bolesno još u studenom i pitanje gdje će se zaustaviti. U nekim pretkvalifikacijama protiv Luksembruga, recimo...

Mnogi će sada prstom uprijeti u Ivicu Skelina, a izbornik koji vjerojatno nikada to nije niti trebao postati broji svoje posljednje dane na hrvatskoj klupi. Hoće li to biti danas ili u ponedjeljak navečer kad završi utakmica s Nizozemskom posve je nevažno, pitanje je samo može li Skelin u sebi pronaći snage i energije koju može u 48 sati prenijeti na momčad. Koja se sada drži noktima za rub provalije.

Na potezu su čelnici HKS-a, ne samo za ponedjeljak, već za sljedeće vrijeme. Hrvatskoj treba čovjek koji će donijeti nadu. Tko je on? Slobodne su obje izborničke želje, još prije Skelina, čak i prije Petrovića. Slobodan je Andrea Trinchieri, slobodan je i Velimir Perasović.

Prije toga treba se spasiti u ponedjeljak.

Jer i od ovog, nećete vjerovati, ima niže. Možemo mi otići i na 0-4. I vaditi vizu za pretkvalifikacije. Protiv Danske, Albanije i njima sličnih.

Jer gubimo od Rumunja. Kući. Koji su nešto bolji od navedenih. Pa nam je tu, valjda, i mjesto. Ili nije. Pričekajmo ponedjeljak.

Linker
15. svibanj 2024 04:22