Draženov dom

 RONALD GORSIC Cropix
LJETO KOJE OBEĆAVA

Hrvatsko prvenstvo sve je izjednačenije: Cibona ‘na ničijoj zemlji‘, a ligu je napustio najbolji igrač u regiji

Na cijelu hrvatsku košarku gleda se podcjenjivački, što je posljedica lošijih rezultata reprezentacije
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 17. kolovoz 2024. 14:41

Košarkaško ljeto je za zaljubljenike u loptanje pod obručima bilo perfektno, zaključno s najvećom manifestacijom koju sport može ponuditi. Olimpijske igre u Parizu što se košarke tiče nisu razočarale, dok su Amerikanci - kad se sve zbroji i oduzme - očekivano došli do zlata.

Sudjelovala je u srpnju hrvatska reprezentacija na kvalifikacijskom turniru u Grčkoj i stigla do finala, gdje je bolji bio domaćin. Reprezentativci su se nakon kratkog odmora raspršili po svojim klubovima, gdje ih čekaju pripreme za novu sezonu. Hrvatski će klubovi u vatru za nešto više od mjesec dana kada sigurno počinje ABA liga, trebalo bi i hrvatsko prvenstvo. Raspored za Favbet Premijer ligu još nije ni izašao, neslužbeno objašnjenje i jedini realan razlog što još nije tome tako jest u tome što je Cibona još uvijek “na ničijoj zemlji”, iako se i pod Tornjem naziru konture rostera. Ali to je nažalost standardna priča već godinama, financijska neizvjesnost. Teško je ipak za očekivati da će se Cibona ugasiti jer je to brend koji hrvatskoj košarci treba.

Repeša na Velesajmu

Valja podvući kako ostali premijerligaši rade punom parom i može se kazati da su klubovi ovo ljeto odradili sjajan posao. Kvarner i Osijek su zamijenili Bosco i Škrljevo, oni bi trebali biti znatno konkurentniji od dvojca koji je ispao. Dobro se pojačala i Cedevita Junior na čelu s novom trenerom Dinom Repešom, Šibenka je odradila ozbiljan posao koji se dao nagovijestiti već potpisom Martina Junakovića. Dubrovčani su u svojoj prvoj sezoni među elitom oduševili i došli do doigravanja, dok se stabilnost nastavila i ovog ljeta. To se nekako i očekivalo od kluba s krajnjeg juga hrvatske. Iako je njihov najbolji igrač i jedan od najboljih u cijeloj ligi, Filip Vujičić preselio u Krešimirov grad, dobro se nadomjestio njegov odlazak, a i Dubrava se recimo čine bolja i ozbiljnija, nego prošle sezone. Dinamo je pak zadržao jezgru ekipe, ove sezone će iskoračiti i prema Europi tako da ta priča poprima ozbiljne konture.

image

Martin Junaković

JURE MISKOVIC Cropix

Generalno se na cijelu hrvatsku košarku u javnosti gleda podcjenjivački, što je posljedica lošijih rezultata reprezentacije. Razmišljanje ljudi u košarkaškom domaćem svijetu dosta je turobno bilo posljednjih sezona, a to onda dosta utječe i na ostale. Danas se loš glas nažalost proširi daleko brže od dobroga, nekako smo mišljenja da bi samo trebalo okrenuti ploču.
Realno, proći će vremena i vremena dok Premijer liga vrati u očima navijača i ljubitelja košarke rejting kakav je imala nekad. Klubovi i liga se sastoji od igrača i oni su tu glavni subjekti. Što bolji igrači dolaze u neku ligu, ona je bolja. Ne treba biti odveć pametan da bi se to zaključilo. Puno tu igraju i financije koje su tanke, ali to sada nije tema. Može se i bez puno novca sastaviti dobra liga, jer upotrebljivih igrača ima svugdje, pogotovo za hrvatsku košarku koja je generalno nažalost dotakla dno, ali sada se budi.

Odlazak najboljeg igrača u regiji

Nema jake hrvatske košarke bez jake domaće lige, to je jasno. Ono što je ključno jest dojam nakon odrađenog posla u klubovima ovog ljeta. On kaže kako se čini da bi liga trebala biti jača nego ikad, potpisi koji su ostvareni u hrvatskom prvenstvu to obećavaju. Od hrvatskih ABA ligaša se očekuje da budu dobri već sezonama, pa su tako Split i Zadar opet odradili na papiru dobar posao, to se očekuje i od Cibone koja je lani prošla agoniju.

image

Cibona - Partizan (15.1.2024.)

RONALD GORSIC Cropix

Treba reći i da se čini kako su ABA ligaši do sada fokus stavili tijekom sezone na regionalnu ligu u kojoj bilježe sve bolje i bolje rezultate, ali ove će se sezone morati više posvetiti “premijerki” i mogao bi ih čekati znatno teži posao. Da liga raste govori i činjenica da su se u domovinu vratili i brojni reprezentativci poput Borne Kapuste ili Antonija Jordana, dok su se neki iskusni nakon puno godina života u inozemstvu vratili kući. Josip Sobin je iz Poljske stigao u Cedevitu, dok je Jure Škifić pojačao Dubravu.

Šteta što je Premijer ligu napustio najbolji košarkaš u regiji, Bjelovarčanin Luka Božić koji je iz Zadra otišao u Valenciju koja ga je pak posudila novom članu elitnog razreda španjolske košarke, Lleidi, no njemu je realno bilo vrijeme za iskorak. Trener poput Danijela Jusupa sigurno će od Zadra napraviti sistem koji funkcionira. Uglavnom, ljeto u Premijerki obećava, možda je nova sezona nagovještaj svjetlijih dana za hrvatsku košarku...

Linker
17. kolovoz 2024 14:43