David Škara

 John Byrum/icon Sportswire/newscom/profimedia
OTKRIĆE SEZONE

Igrao 10 godina u SAD-u i Francuskoj, nitko nije čuo za njega, sad je na korak do hrvatskog dresa

Zadranin koji je na Gripe stigao nakon punih 10 godina na američkim sveučilištima te u Španjolskoj i Francuskoj, ponajbolji je igrač Splita
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 24. listopad 2024. 14:20

Split je na početku sezone mnoge iznenadio svojim izvedbama, kotačić bez kojeg bi to bilo nezamislivo jest - David Škara (29). Puno je upitnika bilo kad je ljetos dolazio na Gripe, nitko nije znao što očekivati prije svega jer nikad ranije nije igrao u Hrvatskoj. Međutim, svoje je košarkaško ime izgradio u Francuskoj, a to ne može baš svatko. Oni koji su ga ranije pratili nisu ostali iznenađeni. Škara se isprofilirao kao udarna snaga Žutih koji su sjajno startali u Prvenstvu, dok u ABA ligi imaju dvije pobjede nakon pet kola, s tim da su mogli imati i više. Posljednji su pali Mega i Šibenka.

- Bila je protiv Mege zahtjevna utakmica, oni su odlično ušli u sezonu i imaju mladu i kvalitetnu ekipu. Mi smo uoči tog susreta bili na 1-3 i imali smo određeni pritisak, ali smo sjajno reagirali. Zapravo smo samo nastavili niz. Šibenka je bila poharana ozljedama i mi smo tu iskusno odradili utakmicu. Trener je uspio podijeliti minutažu i dati priliku nekim mlađim igračima - kaže Škara koji je svojim predstavama oduševio kompletnu košarkašku javnost.

Dinamo, Borac pa Zadar

On, kaže, i nije nešto šokiran.

- S jedne strane sam očekivao dobar start zbog iskustva koje posjedujem, s druge strane, dolaziš u novi klub i ligu i ne znaš kako će se to sve odviti. Jako sam sretan što sam se brzo prilagodio, ekipa je proigrala i to je sigurno imalo veliku ulogu u mojim izvedbama.

Koja je tajna takvih predstava?
- Nema neke tajne, imam samopouzdanje koje dođe s iskustvom i to bih izdvojio. Važno mi je i povjerenje koje osjećam od trenera i suigrača.

image

Split ove sezone izgleda dobro

Dojam je da je većina pobjeda Žutih, osim na kvalitetu, ostvarena i na karakter. Nakon prvih desetak utakmica čini se da ova momčad ima nešto posebno.

- Ekipa je sastavljena od dobrih igrača koji vole pobjeđivati. Imamo taj karakter doista i to se vidi na terenu.

Škara je ljetos puno razgovarao sa Slavenom Rimcem, kako je trenera doživio iz prve ruke?

- Užitak je raditi s trenerom, osjeća bilo ekipe i daje nam puno slobode, ali i povjerenja.

Kapetan Shorter je na Gripama četvrtu sezonu, već je puno toga ispričano o njegovom profesionalizmu... Evo što o svom kapetanu kaže krilni centar Splita:

- Shortyja svi ovdje cijene, kapetanska traka je pokazatelj koliko znači ovom klubu. On je klasa s izraženim skorerskim sposobnostima i donosi ovoj ekipi mirnoću. Donosi puno.

Kako Škara gleda na konkurenciju u hrvatskoj ligi?

- Prvenstvo se tek zahuktava, polako će se dizati i ostale ekipe. Imamo sada Dinamo pa Zadar, bit će tu dobrih utakmica i nikome neće biti lako otići do kraja.

Iako je debitant u ABA ligi, dojam je kao da je odigrao “more” utakmica.

- Ne osjećam se kao debitant u ligi. S iskustvom dođe i mirnoća i ne osjećam da mi je prva sezona u ligi. Kliknuli smo kao ekipa i to je uvelike doprinijelo i mojim izvedbama.

Split izgleda sjajno, ali isto tako postoji još puno prostora za napredak.

- Imamo velik potencijal, to sam osjećao još ljetos kada sam vidio momčad na papiru. Iskreno, očekivao sam naše dobre izvedbe na parketu. Najvažnije je da sada izgledamo dobro i ako ovako nastavimo možemo postići velike ciljeve - jasan je 29-godišnjak iz Škabrnje

Prokomentirao je i svoj novi klub kao kompletnu organizaciju.

- Od prvog dana sam zavolio i klub i grad. Pozitivna je atmosfera u i oko kluba, dok je ekipa za poželjeti.

Škara je u drugoj francuskoj ligi za protivnike imao Ljubičića i Jordana. Kako je s tzv. “snajperom” dijeliti dres nakon što su bili na suprotnim stranama?

- Svi smo znali o kakvom se klasnom šuteru radi i to pokazuje na utakmicama. Radi se o zrelom i karakternom momku i mislim da će nam Jordano puno donijeti ove sezone.

Novac od NCAA je prijetnja

Ako spominjemo suigrače, valja se dotaknuti i Barreta Bensona koji je vrlo specifičan tip Amerikanca. Škara je otkrio kako je Benson već naučio osnove hrvatskog jezika.

- Od prvog dana se uklopio i raspitivao se kako se na hrvatskom kažu neke riječi. Razumije našu kulturu, ne bih ga nazvao klasičnim Amerikancem, više je europski tip. Ozljeda ga je malo sputala, ali on će se dignuti i pokazati što zna.

image

Škara je u SAD-u igrao za sveučilište Clemson

RICH VON BIBERSTEIN/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Rich Von Biberstein/icon Sportswire/newscom/profimedia

Bliže se i reprezentativni prozori, krilni centar se svojim izvedbama nameće kao izgledan kandidat za popis Josipa Sesara. Za sada se, ipak, s time ne opterećuje.

- Nikad nisam zaigrao za A reprezentaciju i to bi sigurno bilo lijepo ostvarenje. Sada se time ne zamaram, uživam igrajući u Splitu i to mi je najvažnije, poziv ako dođe bit će šlag na tortu.

Klasična tema za razgovor je i raspored koji je zgusnut.

- Puno se o tome priča, ali nemamo se mi što žaliti. Probaš se što bolje rekuperati i to prihvatiš.

Atmosfera je u momčadi sjajna na i van terena, koliko to doprinosi izvedbama?

- Kad se stvori spoj i jednog i drugog onda su rezultat i dobre košarkaške izvedbe. Kemija se u ekipi stvorila prirodno.

Pred Žutima su vezana gostovanja, u Zagrebu kod Dinama te u Čačku kod Borca.

- Sva vezana gostovanja su teška isključivo zbog dugog putovanja, no imamo se vremena pripremiti i nadam se povratku u Split s dvije pobjede. Ali ne smijemo tim utakmicama pristupiti “lako ćemo”. Recimo, jedan Spartak ove sezone ima zavidnu ekipu i budžet. Tako ni gostovanje u Čačku nije nimalo lako. Ove četiri utakmice su bile ekstra jake, uz ovakvu našu izvedbu ne trebamo se bojati nikoga.

Je li Škara očekivao ovako stabilan ulazak u sezonu?

- Trebalo je i nama nekoliko utakmica da se “motor zagrije”, sada već to izgleda puno bolje i publika može uživati.

Za kraj smo ostavili temu Amerike i koledža, kolika je to opasnost za europsku košarku?

- Prijetnja jest što se sada otvorio taj novac. Svaki igrač ima svoj izbor, a na klubovima je da pronađu način kako da kvalitetne igrače zadrže u Europi - zaključio je David Škara, otkriće Žutih u novoj sezoni.

Linker
24. listopad 2024 14:20