Dino Cinac protiv Cibonaša Aleksandra Aranitovića

 DAMIR KRAJAC Cropix
DINO CINAC

Ima 35 godina, a najbolji je igrač prvenstva: Uz suprugino školovanje, na sport sam počeo gledati drugačije

Centar Zaboka drugi je put u sezoni po glasovima struke dobio naslov igrača mjeseca, dok je vodeći i u MVP poretku pet kola do konca osnovnog dijela
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. travanj 2024. 10:41

Idrugi put je ove sezone stručni sud, sastavljen od trenera naših najboljih klubovi te sportskog direktora Saveza Jasmina Repeše odredio da je Dino Cinac, 35-godišnji centar Zaboka zavrijedio biti MVP mjeseca, sada za ožujak.

Zabok je u ožujku odigrao šest utakmica, pri tome je pet puta igrao protiv četiri najbolje momčadi u ligi i izvukao tu tri pobjede. Cinac je predvodnik momčadi Ivana Tomasa koja trenutačno drži šesto mjesto i gotovo je sigurna za doigravanje. U ožujku je pala Cedevita Junior, Cinac je Ciboni uvalio 39 poena, stigla je tu i pobjeda nad Škrljevom. I nova nagrada.

- Hvala svima koji su glasali za mene i jako mi puno znači ovo priznanje. Stiglo je to za mjesec u kojem smo imali najteži mogući raspored, dva puta smo igrali s Cedevitom, pa s Cibonom, Zadrom i Splitom, a samo je onaj ogled sa Škrljevom bio negdje u našem rangu. Uz sve to mučili smo se s nekim ozljedama, koje se uvije osjete kad imaš mali fond igrača, ali guramo dalje.

U tom ožujku je Dino Cinac isporučio 39 poena za rušenje Cibone pod Tornjem.

- Do ove sezone sam najviše zabijao po 36, 37 poena, sada je stigla ta utakmica s Cibonom na 39 poena, još ranije sam Škrljevo stavio 42. Jest da Cibona igra u smanjenoj rotaciji, ali niti naša rotacija nije puno šira, sve se to uvijek svede na koncu na nekoliko nositelja. Izvukli smo tu pobjedu pod Tornjem, na kraju sam pogodio neke sretne i spretne šuteve, a Cibonu je dokrajčio šutem za pobjedu Nick Neal.

I Zabok je sada šesti. Koliko će u posljednjih pet kola biti teško sačuvati to šesto mjesto uoči doigravanja?

- Možemo, sigurno je da možemo ostati šesti. Međutim, ne smijemo se opustiti, jer sve je to blizu, a neko opuštanje moglo bi na stajati i plasmana u doigravanje. Nisam se bavio računicama, ali vjerujem da bi s dvije pobjede u posljednjih pet kola bili sigurno među osam najboljih.

image

Favbet logo

PR

Međutim, ako Zabok zaključi sezonu na šestom mjestu, onda će po svoj prilici u četvrtfinalu na Cibonu, koja bi trebala biti treća. A tu stvari ovako stoje; Zabok je u dosadašnje tri međusobne utakmice dva puta svladao Cibonu, oba puta pod Tornjem, a i u onom porazu u Zaboku imao je šansu za dobiti. Stoga...

- Ako se krenemo time baviti, dogodit će nam se da završimo nigdje. Mi se trebamo postaviti tako da u svakoj utakmici do kraja idemo na pobjedu. Ako ide, super, ako ne, pružiti ruku protivniku. Kad se sve ovako zbroji, igramo jako dobru sezonu. Posebno kad se sjetimo da smo s 0-5 otvorili sezonu, da smo lutali u potrazi za playmakerom, borili se s ozljedama. Nezahvalno je stoga bilo što prognozirati.

Dobar ugođaj u našoj dvorani

Sada je momčad punija i za Slovenca Jana Kosija koji započeo sezonu u Cedeviti Junior.

- Kosi ima iskustva igranja u većim klubovima, to je veliko tijelo u reketu koje nam treba. I Črnjević i ja smo više četvorke, iako ja, evo, već dvije godine ne igram na četvorci, nego sam čista petica. Kosi je baš centarski orijentiran, kopa po reketu, a tako nešto nam je trebalo i ranije. Oporavio se i Neal, on je u godinama kao i ja, pa je bolje bilo ne forsirati dok se posve ne oporavi. Nema nas puno, pa cijelu sezonu igramo s nekim ozljedicama.

image

Dino Cinac

DAMIR KRAJAC Cropix

Može li se do konca sezone napuniti i domaća dvorana?

- Već sada mi imamo jako dobar ugođaj u našoj dvorani, ali kad će stići najvažnije utakmice, kad budemo u doigravanju u eliminacijskim utakmicama vjerujem da bi sve moglo biti puno. Klub će napraviti svoje, važno je to i za promociju košarke. Ima u Zaboku puno zaljubljenika u košarku, a i Zagreb nije daleko, tako da...

Dino Cinac je trenutačno i vodeći u utrci za MVP naslov. Koliko bi mu značilo da ostane na vrhu i na koncu Lige?

- Bio bi to šlag na cijelu sezonu. U posljednje vrijeme mi ljudi to sve češće spominju, ali primarni cilj i dalje je izboriti što više pobjeda sa Zabokom, odraditi dobro sve do kraja. Ne možeš svaku utakmicu odigrati vrhunski, razumljivo je i da stigne neka lošija predstava, a i moja konkurencija u utrci za MVP-ija igra po 40 minuta, a moj je prosjek negdje 25 minuta po utakmici. Igrat ću što mogu bolje za momčad, a jasno, volio bih ostati MVP.

I s obzirom na to da mu je 35 godina, i da igra ovakvu sezonu, ne namjerava stati.

- Planiram se još bolje spremiti za sljedeću sezonu, pametnije i preciznije nego do sada. Poznajem svoje tijelo, znam što mi odgovara, što mi smeta i smatram da sam kadar odigrati na vrhunskoj razini još sezonu, dvije.

Ozbiljno počeo s 23 godine

Želio je za kraj još nešto dodati. Kao savjet mladim igračima.

- Moja supruga je psihoterapeut i uz nju i kroz njezino školovanje sam upijao neke stvari i sazrijevao, počeo gledati stvari drugačije nego ranije. Mislim da si mlađi igrači danas stavljaju preveliki pritisak i teret na leđa, pa već u mladoj dobi padaju u neka velika razočarenja. Mirna glava, otvoren i opušten pristup onome što radiš može ponekad dati puno više od treninga u koje se ulazi kao da se nešto mora i živi se s pritiskom uspjeha. Očekivanja su velika, i od samih klinaca, ali i njihove okoline. Ja sam ozbiljnu košarku počeo igrati s 23 godine, a klinci danas završavaju karijere s 19 ili 20 godina, što mi je nestvarno - zaključio je Dino Cinac s porukom za koju se nada će nekom klincu pomoći.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:23