ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
VELIKI PREOKRET

Nevjerojatan ZG-derbi: Cibona u furioznom drugom poluvremenu okrenula -20 i slomila Cedevitu

Potraj prvog djela Cedevita je imala 44:24, a u četvrtoj četvrtini bilo je i 0:18 za goste!
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. travanj 2022. 20:01

CIBONA - CEDEVITA JUNIOR 79:68 (10:21, 15:23, 31:16, 23:8)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 200. Suci: Kardum, Vulić i Mikulić.

CIBONA: Popić, Prkačin 17p, 8s, 3il, Gegić 14p, 3s, 3a, 3il, Vildoza 17p, 5a, 5ol, Majcunić, Novačić, Gnjidić, Branković 9p, 5s, Drežnjak 10p, 4s, 3a, 3il, Krajnović, Reuvers 5p, 3s, Nakić 7p, 3s.

CEDEVITA JUNIOR: Ogrizović, Radović 13p, 6s, 4ol, 3il, Kučić 4p, 3a, 3il, Rašić 3, Filipović 8p, 3s, 4a, 6il, Bundović 5p, 3a, Serdarušić 4, Miličević, Šabić 8p, 4a, Bošnjak 16p, 3s, Vučić 7p, 4s, Batinić 4il.

Nakon što je u ponedjeljak Cibona okrenula minus 21 koliko je od Splita gubila na koncu prve četvrtine, u petak su Vukovi kreirali, sada u sudaru protiv Cedevite Junior novi veliki preokret. Imala je Cedevita Junior velikih 44:24 pred kraj prvog poluvremena, no obrana Cibone izvukla je sve napadačke probleme iz prvog poluvremena u Cibona je na koncu slavila sa 79:68. Cedevita Junior je u drugom dijelu ubacila tek 24 poena i upisala i peti uzastopni poraz u Ligi za prvaka.

Damir Mulaomerović je promiješao petorku, pronašao je mjesta u njoj za Renata Serdarušića, a ostavio je na klupi Ivana Vučića. Ideja je bila dobiti energiju, zaštitni znak Cedevite Junior, energiju koja je nekako nestala s početkom Lige za prvaka. Četiri uvodna poraza u okršajima najbolje šestorice bile su zvono na uzbunu na Velesajmu. A Cibona je izgledala kao idealna prilika za stvari vratiti na početak.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Uostalom, kad je Cedevita Junior prohujala pod Tornjem u prvoj utakmici ove sezone, uhvatila je zamah koji ju je doveo kasnije do finala Kupa, ali i do izjednačenog omjera sa Zadrom, Splitom i Cibonom uoči Lige za prvaka.

Upravo onako kako je izgledala Cedevita Junior u toj prvoj međusobnoj utakmici sa Cibonom, izgledala je i sada. Bila je rastrčana, vukla je prema naprijed, a u isto vrijeme je Ciboni oduzela njezino najjače oružje - tranziciju. Čim je to postala utakmica u kojoj je Cibona trebala smišljati što će učiniti u pozicijskom napadu, kad se mučila u igri pet na pet, njezino samopouzdanje je padalo, a ono Cedevite Junior je raslo. Već do konca prve četvrtine Cedevita Junior je otišla preko deset poena viška (21:10). Posebno je hrabro reagirao Matej Bošnjak u sudarima protiv Danka Brankovića, u prethodne dvije pobjede Vukova najveću prijetnju po koš Cedevite Junior.

Cibonu je donekle stabilizirao ulazak Roka Prkačina, koji je brzo stavio deset poena. Ali i, tada se Cedeviti Junior ukazao i vanjski šut, pogodili su trice Goran Filipović, Ivan Vučić, Sandro Rašić i Emir Šabić, otišla je Cedevita i na okruglih plus dvadeset (44:24), a upravo je s tim rezultatom završilo prvo poluvrijeme i u onoj uvodnoj pobjedi gosta s Velesajma u uvodu u sezonu.

No, već je početak nastavka dao naslutiti da to neće biti preslik prve utakmice sezone ova dva sastava. Cibona je krenula u potjeru, pojačala je agresivnost, Roko Prkačin je i dalje bio ubojit, a pojavio se i napadački i Mateo Drežnjak. Kad je Jose Vildoza povezao dvije trice na koncu treće četvrtine, Cibona je otišla sa samo 56:60 u posljednjih deset minuta raspleta. Vukovi su treći kvartal dobili rezultatom 31:16.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Sada je Cedevita Junior bila demoralizirana, pa su Vukovi već u uvodnoj minuti posljednje četvrtine preuzeli vodstvo nakon skoka u napadu Amara Gegića (61:60). Štoviše, Vukovi su u zadnjoj četvrtini povezali niz od 18-0, otišli su na dvije i pol minute do sirene do neuhvatljivih 74:60, a Cedevita Junior je svoje prve poene (Bošnjak) ubacila nakon gotovo osam minute igre u zadnjem kvartalu.

Vukovi su ostali u igri za prvo mjesto uoči doigravanja, Cedevita Junior neće moći biti bolja od četvrtog mjesta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:43