Slaven Rimac

 TOM DUBRAVEC/Cropix
REKONSTRUIRANA MOMČAD

Split u velikom nizu, Rimac poručuje: ‘Trofeji se ne osvajaju pričom. U najboljoj situaciji je Zadar‘

"Vito Kučić jedan je od naših najperspektivnijih mladih igrača na vanjskim pozicijama"
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 03. siječanj 2024. 15:26

Iza košarkaša Splita je velika gostujuća pobjeda protiv Studentskog Centra, u posljednjoj četvrtini gubili su i 19 razlike, ali unatoč tome došli su u pobjedničku poziciju i na kraju slavili košem Tonija Perkovića u posljednjoj sekundi. Naravno da je fokus na junacima te utakmice, no malo se spominje trener Žutih Slaven Rimac koji je pronašao pravu petorku u posljednjoj četvrtini.

Rimac je s odmakom od par dana dao svoje viđenje te utakmice...

- Prve tri četvrtine nam je falilo odgovarajuće oštrine i energije. Takvo nešto sam i očekivao s obzirom na naš ritam prije te utakmice, ali ne u tolikoj mjeri. Odmorili smo ekipu i prilagodili treninge kako bi igrači imali odgovarajuću energiju protiv jedne izrazito motorične ekipe. Kad smo pronašli petorku koja može odgovoriti i obrambeno i napadački, stvari su sjele na svoje mjesto. Isprovocirali smo i sreću odigravši sedam jako kvalitetnih minuta.

Još puno prostora za napredak

Iako su njegovi igrači izveli veliki preokret, Rimac napominje kako je u karijeri imao sličnih slučajeva.

- Sjećam se da sam s Cibonom protiv MZT-a bio na -28 i dobio, gubio sam s Cedevitom 25 razlike i okrenuo. Danas je košarka vrlo zanimljiva i bez obzira na razliku nemaš garanciju pobjede. Cijelu utakmicu moraš odraditi s iznimnom odgovornošću.

Što pobjeda u Podgorici govori o karakteru ekipe koja je “rekonstruirana” nakon lošeg starta sezone, a sad je u nizu od 11 pobjeda iz posljednjih 13 utakmica?

- Dolaskom Shortera i Sullivana dobila smo na kvaliteti i karakteru. Momci od početka sezone odlično rade, ali stranci nisu davali nešto ekstra hrvatskoj okosnici ekipe. Sada ćemo raditi na stabilizaciji i daljnjem napretku cijele momčadi koja ima puno mjesta za napredak.

image

Vito Kučić

ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

Osvrnuo se trener Splita i na novog igrača Vitu Kučića koji je stigao iz Cedevite Junior, zamijenit će Lovru Gnjidića koji je otišao u Megu.

- Jedan od naših najperspektivnijih mladih igrača na vanjskim pozicijama. Iza sebe ima dobre tri sezone u PH, ove sezone je igrao i ABA 2 ligu na vrlo visokoj razini. Trebat će mu neko vrijeme na prilagodbu zbog specifičnosti fizičke košarke u ABA ligi, ali mislim da je dolazak Vite Kučića sjajan posao kluba. Na njemu je da radi i napreduje, prilike će imati. Gnjidića su sputavale prečeste ozljede. Želim mu svu sreću u Megi. Htjeli smo da svi budu zadovoljni ovim poslom, vidim da je i Cedevita Junior dovela novog igrača.

Mukotrpna dva mjeseca

Rimčevu ekipu u četvrtak očekuje gostovanje kod Igokee.

- Nama je svaka utakmica šansa da budemo bolji, idemo u Laktaše odigrati kvalitetnu utakmicu. Ključ je u obrani koja vodi do dobrog napada. Igokea prolazi kroz promjene kojima ne znam razlog, tu je naša prilika. Protivnik je vrlo kvalitetan, ali mi gledamo sebe.

Kako se trener osjeća uslijed uzlazne forme njegove ekipe?

- Kad ljudi sa strane gledaju, zanima ih samo jesi pobijedio ili izgubio. Kad si unutra znaš cjelokupnu sliku i što očekuješ u nekom razdoblju. Vidim da se ekipa stabilizira, treba određeno vrijeme da se uspostavi povjerenje između trenera i igrača. Prošli smo mukotrpna prva dva mjeseca, sada na greškama možemo učiti iz pobjeda, što je bitna razlika.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Dojam je da je ABA liga dosta izjednačenija no prethodnih sezona.

- To je specifična liga, trpi samo kvalitetu i iskustvo. Moraš biti sposoban stalno igrati top utakmice, čak ni najjači klubovi ne mogu sa sigurnošću reći da će na nekom gostovanju lako uzeti pobjedu, nego se treba dobro oznojiti.

Rimac je kao igrač i trener okusio i euroligašku razinu te podijelio s nama vlastita iskustva...

- Organizacija i logistika je na najvećoj mogućoj razini, kvaliteta tih igrača nije toliko različita, čak ni od ovoga što mi imamo u ekipi, iako ovi najbolji stvarno rade razliku.

Situacija u hrvatskoj košarci je poznata.

- Potrebna je snažna liga, postoji sigurno 50-60 igrača koji igraju vani, a uvelike bi podigli kvalitetu hrvatske košarke. Dok ne bude ozbiljnijih financija neće biti ni ozbiljnije košarke.

Zadar i Božić odskaču

Splitu u PH glavnu prijetnju predstavljaju Zadar i Cibona.

- Cibona godinama muku muči s financijama, ove sezone je specifična situacija. To se na terenu nimalo ne osjeti jer imaju igrače koje zanima samo parket, nadam se da će se to što prije riješiti. Zadar je u najboljoj situaciji zbog kontinuiteta. Do kvalitete na terenu može se doći i kvalitetom rada. Božić tu odskače. Ja sam kao trener motiviran da vidim koliko moja ekipa može protiv takvog Zadra. Svi smo išli prema gore i nadam se dobrim utakmicama u budućnosti.

image
NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Glavno je pitanje može li Split ove godine do trofeja?

- Kod potpisivanja sam rekao ako se prošle sezone došlo do finala, da je želja još jedan korak naprijed. Do trofeja se ne dolazi pričom, potrebno je puno rada i odricanja. Možemo biti zadovoljni gdje smo trenutno. Da je moglo biti i bolje, moglo je. Sad smo u kudikamo boljoj formi no na početku. Treba nastaviti rasti, zadržati ovaj “momentum”

Na kraju je Rimac podvukao:

- Očekujem da će i publika više popratiti naše pobjede jer je puno lakše igrati pred punom dvoranom. Nadam se da ćemo sljedeće utakmice igrati u takvom ambijentu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 14:20