Josip Barnjak

 FIBA
VIŠEGODIŠNJA SUSPENZIJA

Tko je Hrvat kojeg su brutalno kaznili zbog namještanja? Bio je talent i dio mlade srebrne reprezentacije

Josip Barnjak najveći je dio svoje karijere proveo u Škrljevu, a prošle sezone je igrao u Mađarskoj
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. prosinac 2023. 13:02

Hrvatska košarka ne može bez šokova i skandala. Novog je priredio Josip Barnjak, 25-godišnji košarkaš koji je većinu svoje karijere proveo u Škrljevu, a kojeg je jučer FIBA suspendirala na osam godina zbog optužbi za namještanje utakmica u Favbet Premijer lige.

Svjetska košarkaška organizacija na svojim je službenim stranicama objavila kako je Barnjak dobio kaznu zabrane igranja košarke i bavljenjem bilo kakve druge funkcije do 17. srpnja 2031. godine, a kao razlog je naveden ‘povreda kodeksa etike i integriteta, klađenja i manipulacije natjecanjima‘.

Prvi je ovo put da je jedan hrvatski košarkaš suspendiran zbog sumnji na namještanje utakmica domaćeg prvenstva iako se Barnjakov slučaj sada može povezati s doživotnom suspenzijom koju je u kolovozu dobio srpski košarkaš Stefan Šajin. Prilikom izricanja njegove kazne istaknuto je kako on kaznu nije dobio zbog namještanja utakmica srpske lige. S obzirom na to kako je Šajin u svojoj karijeri van Srbije igrao samo za rumunjski CSM Medijaši i Škrljevo, sada je lako povezati ova dva slučaja. No, ako nije bilo kazni za namještanje u domaćem prvenstvu, hrvatski košarkaši, odnosno jedan od njih je kažnjen zbog sumnji na namještanje u prvenstvu Austrije. Riječ je o Marku Caru koji je zbog svega bio i u zatvoru.

Što se Barnjaka tiče, on je većinu svoje karijere proveo u Škrljevu čiji je bio i kapetan. U ljeto 2022. odlazi u Mađarsku u klub OSE Lions, a već tada se špekuliralo kako je razlog promjene sredine sumnja u namještanje utakmica. No, nije bilo nikakvih dokaza za takvo što, a sada ga je FIBA žestoko suspendirala.

image
TEO KAMOV Cropix

Barnjak je u posljednjoj sezoni u Lionsu imao prosjek od 12,3 poena, 3,6 skokova i 3,8 asistencija što su solidne brojke pa je stoga i bilo čudno što nije pronašao nikakav angažman za ovu sezonu. Jesu li se vijesti o istrazi protiv njega proširile pa ga niti jedan klub nije želio angažirati?

Kastavski košarkaš je igrao na poziciji beka šutera, a slovio je kao jedan od talentiranijih igrača svojeg godišta, barem na bekovskim pozicijama. Igrao je za mlade hrvatske selekcije, a najveći uspjeh ostvario je 2018. godine kada je s U20 reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu igranom u Njemačkoj. Hrvatsku reprezentaciju su tada nosili Mate Kalajžić, Toni Perković, Krešimir Ljubičić i Toni Nakić, redom igrači koji se i danas nalaze na najmanje širom popisu reprezentacije, a Barnjak je u toj konkurenciji bio šesti najbolji strijelac momčadi. Igrao je prosječno 21 minutu te postizao 7,7 poena uz po 1,9 skokova i asistencija po utakmici. Tada je dobio i posebnu nagradu grada Kastava, a u svojem je gradu bio proglašen i najboljim sportašem godine.

Najveći uspjeh Barnjak je imao kada ga je Veljko Mršić kao tadašnji izbornik seniorske reprezentacije pozvao da nastupi za Hrvatsku na turniru u Kini gdje je Mršić vodio svojevrsnu B reprezentaciju. Tu je momčad vodio Damir Rajković, koji je Barnjaka vodio u Škrljevu dok je Mršić nadgledao igru selekcije koja je tada upisala pobjede protiv Portorika i Angole te poraz od Kine.

Barnjak je posljednjih sezona bio ponajbolji igrač Škrljeva, a u sezoni 2021./22. prosječno je ubacivao 15,9 poena uz 5,2 skoka i 4,4 asistencije po utakmici. No, umjesto po dobrim igrama ostat će upamćen po žestokoj kazni zbig optužbi za namještanje utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:15