Chris Thomas, trener cibone

 KK DUBRAVA/MARIN SUŠIĆ
CHRIS THOMAS

‘Vjerujem u ovaj projekt. Da bih došao ovdje, u Americi sam napustio sjajan, ne tek dobar posao‘

Američki trener poveo je Cibonu u pripreme za novu sezonu i nakon poraza u finalu Dubrava kupa govorio o svojim ambicijama
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. rujan 2024. 16:34

Chris Thomas je novi Cibonin trener. Barem za ABA ligu, jer 44-godišnji Amerikanac neće moći voditi utakmice domaćeg prvenstva zbog toga je u svojoj trenerskoj biografiji nema osvojen trofej. Kako bilo, Cibona će igrati, bilo u ABA ligu, ali i u hrvatskom prvenstvu na način na koji je to zamislio Thomas. Bariša Krasić ostao je asistent, u Hrvatskom prvenstvu će i voditi momčad.

Cibona je petak i subotu igrala Dubrava kup i tu je svladala Cedevitu Junior u polufinalu, onda u finalu izgubila tijesno od Dubrave. Još ranije je u pokusu svladan Kvarner. Cibona, međutim, još nije kompletna, jer su u Zagreb tek stigli playmaker Cat Barber i šuter Peter Jok, dok se čeka dolazak nigerijskog centra Taliba Zanne koji čeka novu putovnicu. Izvan momčadi je i ozlijeđeni Filip Bundović koji ima problema sa šakom šuterske lijeve ruke, problem koji vuče još od konca lanjske sezone.
Vukovi su, pak, predstavili u Dubravi i nove igrače. To su Toni Ročak, Luka Skorić i Vigo Bart, povratnik pod Toranj je Sven Smajlagić, u neku ruku i Domagoj Vuković koji je kraj lanjske sezone proveo na Tajvanu.

Stranci programirani nositelji

Takva Cibona, posebno kad se priključe nositelji - bit će to stranci - trebala bi igrački biti puno snažnija od one lanjske, svakako će biti kud i kamo šira.

No, kako bi sve sjelo na svije mjesto, Cibona i njezin trener Chris Thomas u utrci su s vremenom. Thomas želi stubokom promijeniti način igre Vukova, pod Tornjem se trenutačno traže napadi koji će se rješavati u začecima akcija, u prvih nekoliko sekundi. I to je sada veliki problem, jer je okosnica lanjske momčadi (Radovčić, Majcunić, Perasović, Vuković, pa i mladi Katanović i Pavković) igrala sporo, pa je tako čuvala snagu zbog smanjenje rotacije, ali i pronalazila načine da u igri pet na pet svakom protivniku zada probleme. Sada se traži nešto drugo i na to se treba priviknuti, pa je i razumljivo da Cibona izgleda u nekim dijelovima utakmice brzopleto, ne brzo.

image

Bariša Krasić će voditi utakmice u hrvatskom prvenstvu

DAMIR KRAJAC Cropix

Vremena za sve to uigrati - stranci još nisu odradili niti jedan zajednički trening - je premalo, jer već 20. rujna pod Toranj na otvaranju ABA lige stiže Zadar.

Chris Thomas ima 44 godine i uz aut liniju vodeći momčad izgleda pun energije koju nastoji prenijeti na svoje igrače. Ljuti se kad u napadu ima previše driblinga, ali je - onako američki - podrška svakom igraču, daje “high five”, potapša ih i pokušava uvjeriti da je ideja koju zamisli ona prava.

Nakon poraza od Dubrave, rekao je pokoju i o svojim idejama, planovima i Ciboni.

- Odradili smo do sada sedam treninga, još uvijek smo bez stranaca. Naravno da još nismo u idealnom stanju, ali ja sam zadovoljan gdje smo u ovom trenutku. Imali smo na ovom turniru u rotaciji dosta mladih igrača koji skupljaju iskustvo, tome i predsezona služi. Imamo iza sebe i tri pokusa, pokušavamo se upoznati, rasti iz utakmicu u utakmicu. Pokušavamo pri tome i promijeniti stil igre.

Taj stil igre trebao bi biti nešto što Vukovi do sada nisu igrali.

- Pokušavamo igrati što brže, ne želimo završavati akcije u 20. ili 24. sekundi, pokušat ćemo stići do realizacije u uvodnih sedam sekundi, šutirati.

Svaki će igrač imati za to dozvolu?

- Naravno da ne. Spejsing nam je jako loš još uvijek, ali na tome ćemo raditi. Ideja i cilj je stići do kvalitetnog šuta u prvih sedam sekundi svakog napada.

Što vam je bila ideja na utakmicama u Dubravi, jer dalo se primijetiti da u završnicama utakmica niste na terenu imali neke veterane?

- Želio sam vidjeti neke igrače kako se ponašaju u određenim situacijama. Želio sam, na primjer, u finalu vidjeti kako će to završavati utakmicu Luka Skorić. Jasno da je pobjeda uvijek cilj, ali nismo ništa pritiskali. Naravno, naš cilj je osvojiti prvenstvo, osvojiti Kup, igrati doigravanje u ABA ligi i iz te perspektive utakmice u predsezoni nisu najvažnija stvar na svijetu. Mi sad stvaramo temelje za sve to. Svaki arhitekt će kazati da je za svaku predivnu zgradu važno napraviti temelje.

U tom smjeru ide, vjerojatno, i Thomasov pokušaj u kojemu Bornu Katanovića stavlja na poziciju playmakera. Kako će to kasnije biti, kad se ekipira do kraja momčad, tek treba vidjeti.

- Borna će biti naš playmaker, ja ne sumnjam u to da on u sebi nosi euroligaški potencijal. Bit će to za njega veliki izazov, ali davanje prilike i minuta će mu koristiti.

Ne vidim probleme

Što očekuje od tri stranca koji se tek trebaju priključiti?

- Puno toga. Oni su važni zbog načina na koji želimo igrati, zbog broja napada koje želimo imati. Barber će biti naš vodeći playmaker, on treba davati ritam, gurati nas da igramo kako želimo. Jok je, pak, jedan od najboljih šutera na svijetu. Bio je vrlo dobar na Igrama u dresu Južnog Sudana, šutira doista s visokim postocima i važan će biti u našem spejsingu. Zanna će također biti važan za našu strukturu igre.

I sve to skupa zvuči kao fino zamotana priča, da svi zajedno ne znamo kako je Cibona već godinama u velikim financijskim problemima. Nekako će se registrirati za novu sezonu, ali i dalje tu ima velikih upitnika. Kakva je financijska situacija iz perspektive čovjeka koji tek stigao u klub?

- Nema problema. Nema ih uopće.

image

Borna Katanović

DAMIR KRAJAC Cropix

Možemo to i ovako postaviti. Cibona je u Dubravi igrala u nekim prastarim adidasovim dresovima, Thomas je vodio utakmicu u kratkim nikeovim hlačama. Da, Cibona još nema tehničkog sponzora, barem u toj opremi nije zaigrala u Dubravi. Što bi, sudeći po prethodnom odgovoru Thomasa, značilo da on razmišlja samo o terenu?

- Ne, razmišljam i izvan terena i doista tu ne vidim nikakve probleme. Pazite, ja do sada nisam imao dobar posao na sveučilištu Long Island, nego sam imao tamo sjajan posao, ali sam došao ovdje. Gradili smo u SAD program i rasli. I doista ne bih napuštao taj posao i stigao u Cibonu da nisam sto posto uvjeren kako je ovo stabilna sredina i kako će s klubom biti sve u redu. Mislim da sve što se trenutačno događa s Cibonom ide u pravom smjeru. I u to vjerujem, kao što vjerujem u to da ja u svemu tome mogu pomoći, da nas mogu dovesti do onog mjesta na kojem svi želimo biti.

Saznat ćemo do Božića...

Za početak, kako bi to doista bilo tako, za Cibonu bi bilo veliki uspjeh kada bu momčad koja će započeti sezone biti ista ona koja će ju i završiti. Što bi značilo da se obveze redovno ispunjavaju, da je Cibona uhvatila trend plaćanja.

Hoće li tako biti, znat će vrlo brzo, do Božića, uvijek je to tako...

A kakav će biti Chris Thomas i hoće li momčad brzo pohvatati njegove ideje u brzim, smislenim napadima u uvodnih sedam sekundi, doznat ćemo ubrzo. Chris Thomas je ostavio dojam čovjeka koji će se potruditi da to tako bude. I unijet će u sve to silnu energiju. A parket će na koncu biti jedino mjerilo uspjeha.

I ljudi iz kluba, koji bi protagoniste na terenu i uz njega morali uredno servisirati.

Linker
10. rujan 2024 16:34