Ante Žižić u dresu Cleveland Cavaliersa
 GETTY IMAGES
ŠTO ĆE DOČEKATI ANTU?

Hrvatski povratnik pred novim transferom karijere, trener Reala se u njega zaljubio još 2017. godine...

U NBA je nabacio kilograme i ponešto izgubio na brzini, a baš je to bila njegova kvaliteta u Europi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. srpanj 2020. 14:19

Svakog dana se iščekuje i službena objava potpisa ugovora Ante Žižića, hrvatskog povratnika iz NBA lige i Real Madrida. Već je procurilo kako bi Žižić, kojemu su tek 23 godine, mogao potpisati u Madridu samo na godinu dana, a ovo je priča o tome što ga može dočekati u svlačionici kraljevskog kluba.

Pablo Laso trener je koji je obilježio posljednjih devet godina u Madridu, od 2011. on je prvi trener Reala i premda je na početku imao i te kakvih problema, sve je preživio i možda je posrtaj Reala na tek okončanoj završnici španjolskog prvenstva, prvi ozbiljniji kiks. Uostalom, pogledajte ove brojke; od 2011. naovamo, Laso je dva puta s Realom bio prvak Europe, pet puta je bio prvak Španjolske, šest puta je osvojio Kup Kralja, pet puta je bio pobjednik španjolskog Superkupa i ima jedan naslov klupskog prvaka Svijeta. Ukupno je to 19 velikih trofeja!

Zabio im 20 u Madridu

I da, o Pablu Lasu više nitko ne dvoji. Usput on je u svim tim godinama držao kontinuitet momčadi, ali i ubacivao mlade potencijale. Svi već znate priču o Luki Dončiću, a novi projekt je Osman Garuba.

Kad se Pablo Laso zaljubio u Antu Žižića? Pa vratimo se u 2017. godinu. Ante Žižić je oko Nove godine otišao iz Cibone i pristupio tadašnjem euroligašu Darušafaki. Žižić je imao ideju tu provesti pola sezone i onda se otisnuti prema NBA ligi, što se na koncu i dogodilo.

Darušafaka je tada stigla do euroligaškog play-offa, a protivnik u toj seriji koja je vodila na Final Four bio je Real Madrid. Real je s 3-1 u seriji pronašao put na Final Four, ali nakon dvije utakmice, obje u Madridu, stvar i nije bila baš tako izvjesna. Naime, Darušafaka je drugoj utakmici serije slavila u Madridu, a tada 20-godišnji Žižić, isporučio je Realu 17 poena uz 8 skokova. U Istanbulu je Ante Žižić bio na 20 poena i pet skokova, no u tijesnoj utakmici Real je opet slavio i time prokrčio put za Final Four.
Nema dvojbe, Pablo Laso tada je podvukao ime Ante Žižića.

Ono što će Laso sada tražiti od Žižića jest odigrati bolju sezonu od one kakvu je lani imao Jordan Mickey. Amerikanac je lani odigrao 26 utakmica u Euroligi i pri tome je samo dva puta bio u petorci. Na parketu je provodio gotovo 17 minuta, a za to vrijeme je ubacivao devet poena i skupljao 4,2 skoka.

Treba tu još nešto dodati, prvi centar Reala lani je bio Walter Tavares, koji je startao svaki puta kad je bio u momčadi i pri tome je igrao 23 minute za 7,2 poena, 7,1 skoka i 2.2 blokade.

Real ima i Salaha Mejrija, Tunižanina na centarskoj poziciji, no on je svakako treći centar. Pablo Laso ima tu i neke druge opcije, može igrati u centarskom paru s dvije četvorke, Treyom Thompkinsom i Anthonyjem Randolphom, a tu je još uvijek “stara kost” Felipe Reyes.

image
Pablo Laso, trener Reala
AFP

Anti Žižiću će stoga prvi zadatak kad stigne u Real biti izbaciti, ako je to moguće, Waltera Tavaresa iz petorke. Tavares nije ozbiljan napadač, ali je čovjek koji je ogroman, u kojega ima i 220 cm i sjajan je protektor obruča.

Žižić se, pak, treba vratiti na europske postavke. U NBA je nabacio kilograme i ponešto izgubio na brzini, a u svojoj europskoj karijeri upravo je njegova brzina, pa i naznačena sposobnost preuzimanja u obrani, bila velika kvaliteta. Uz odličan roll kojim je poput najoštrijeg noža bušio protivničke obrane. Žižićeva napadačka moć u rollu, trebala bi biti novo oružje Reala, a za tako što pomoći će galerija odličnih bekova (Campazzo, Llull, Fernandez), dok se sada naveliko priča kako će trogodišnji ugovor s Realom potpisati i jedan od najboljih playeva u Europi posljednjih godina, Grk Kostas Sloukas koji bi stigao iz Fenerbahčea.

Čvrsta je to genetika

Real u svojim redovima ima opake znalce, koji će energiju Ante Žižića znati hraniti, a pri tome bi se fokus obrane morao koncentrirati na zatvaranje pick and rolla, pa ako se isti taj pick bude zatvarao, ostat će netko na čistom šutu.
Taj detalj, kojega će Laso svakako tražiti od Žižića, a radi se o tu distribuciji lopte na vanjske pozicije, ukoliko ga obrana zaustavi u reketu, napravit će od Žižića, i u to ne treba dvojiti, mnogo svestranijeg, pa i boljeg igrača.

Ante Žižić dolaskom u Real Madrid svakako neće pogriješiti, ova ga sezona može katapultirati ili na povratak u NBA, uvijek lukrativijim nego što je europski izbor, ili ga zacementirati u istinsku euroligašku vrijednost.


A tek su mu 23. Ima on ispred sebe još sezona i sezona. Uostalom, brat Andrija je igrao do 36. godine. Čvrsta je to genetika...

Najbolja Realova petorka s Antom Žižićem

Facundo Campazzo
Sergio Llull
Rudy Fernandez
Anthony Randolph
Ante Žižić

Linker
07. svibanj 2024 20:03