Ronald Gorsic / CROPIX
POVRATAK NA PARKET

Iskreni Tomas: 'Svima je jasno da je način na koji se spašava Cibona lakrdija'

Zna se dobro tko je doveo Cibonu tu gdje je sada. Ne treba tu previše filozofirati, netko je igračima nudio te iznose, nisu si oni sami pisali ugovore - kaže Tomas
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 16. kolovoz 2014. 14:45

Vrući kolovoški dan, pod sjenom suncobrana jednog od jarunskih kafića, blizu zgrade s pogledom na jezero u kojoj stanuje Marko Tomas . Jezero je uvijek tu negdje, u pozadini. Marko je strastveni ribič, kada zapodjenete razgovor o ribičiji, oči se zacakle jače, osjeti se strast, ruke postanu brže kod razgovora, kao da štapom vadi trofeje iz vode.

Riječne, jezerske, morske?

- Rijeke i jezera, to mi je super. Različiti načini pecanja, na rijeci je teže, moraš biti brži, pametniji od ribe...

Satima bi mogao pričati o ribičiji, koja ga očito ispunjava.

- Da nije bilo obližnjeg jezera u Madridu kada sam igrao za Real, gdje bih zbrisao svaki slobodni trenutak, poludio bih. To me smiruje, ne da se opisati koliko. Tko je jednom probao, zna o čemu pričam.

Cedevita kreće u vrlo zahtjevnu sezonu. S kojim ambicijama?

- Doma, ajmo reć’, moramo jurišati na kup i prvenstvo, i osvojiti, to se valjda uzima pod normalno, iako... U regionalnoj ligi pak opet probati otići do kraja, ili barem osigurati Euroligu. A u Euroligi, hm, treba ući kao prvo s dosta samopouzdanja u to natjecanje. Naravno da je to za svakog igrača čast igrati, to je košarka na najvišoj razini, no, to ne znači da se treba odmah svrstati u ulogu autsajdera, niti se pomiriti s time. Sto puta je dokazano, ne igraju budžeti, ne igra novac, nego igrači. Treba to shvatiti kao dokazivanje i dokazivati se iz utakmice u utakmicu.

Tko vam je smetao da proljetos odete do kraja u ABA ligi, bili ste favoriti u finalu protiv Cibone u Beogradu? I tu ste utakmicu, usput, odgledali sa strane, negdje između kraja klupe za pričuvne igrače i prvog reda tribina.

- Naravno da nam nitko nije smetao. Ali dobila su nas dva igrača u tom trenutku puna samopouzdanja...

Cibona je danas na aparatima, još se ne zna sudbina negdašnjeg europskog prvaka. Kako gledate na akciju spašavanja Cibone?

- Mislim da je svima jasno kakva je to lakrdija. Žao mi je jako što se u Hrvatskoj podcjenjuju domaći igrači, što nije slučaj u nekim drugim zemljama. Nevjerojatna je situacija da će ponovo stranac dobiti sve plaćeno, a hrvatski će igrači ostati bez velikog dijela ugovora koje su zaradili i odradili.

S obzirom na to da i vama Cibona duguje nemali iznos, ne bojite se da vas netko sutra, ako Cibona nestane, proglasi za jednog od krivaca propasti jedne od ZG-institucija?

- Ne jer zna se dobro tko je doveo Cibonu tu gdje je sada. Ne treba tu previše filozofirati, netko je igračima nudio te iznose, nisu si oni sami pisali ugovore.

Je li Marko ukad požalio što se nije oprobao u NBA ligi, što ni na draft nije izašao?

- Malo ste me zatekli pitanjem... Ne znam ni sam. Nije. Ili možda... Ma možda sam mogao kao mladi igrač, dok sam još bio u Zagrebu, ali sam se tada odlučio za Real, pa su akcije glede drafta tada pale u drugu rundu. Bilo je i poslije nekih kombinacija, ali bih morao ići na one njihove “workoutove”, a to mi se baš i nije dalo. Zapravo, i nije mi žao zbog NBA lige.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A

Linker
17. svibanj 2024 09:09