HKS
NAKON KINE

IZBORNIK VELJKO MRŠIĆ ZNA S KIME KREĆE U LOV NA EUROBASKET 'U kvalifikacijama će igrati 70 posto igrača provjerenih ovo ljeto'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 11:44

Angola je stigla treći dan za našu mladu vrstu na turniru u Kini i bila je to, iz njihove perspektive, utakmica previše. Tim prije jer je Angola iskusna reprezentacija koju predvode Olimpio Cipriano i Carlos Morais, reprezentacija koja iza sebe već ima iskustvo igranja baš s ovim nositeljima igre na Olimpijskim igrama i SP-u.

I bio je to ogled u kojem je Hrvatska patila fizički od samog starta pa konačnih 93:73 nije iznenađenje. Naša mlada vrsta namjerila se na protivnika protiv kojeg nije bilo šanse.

Sada znamo gdje smo

- Pokušali smo sve da odigramo dobru utakmicu, nešto smo i uspjeli na samom početku, ali kako je utakmica odmicala, fizički više nismo bili u stanju odgovoriti protivniku. Dečki su dali sve od sebe, željeli su, ali namjerili su se na bolja tijela od njihovih, na kvalitetniju momčad. Nije bilo lako igrati. Čak mislim da smo ovdje imali i kompletan sastav, A-reprezentaciju, imali bismo tešku utakmicu. Ovo je svakako nešto iz čega naši momci trebaju izvući pouku, a rekao sam im da kad se vrate u svoje klubove, moraju u njima biti perjanice u radu. Odazvali su se ovdje, pokazali su respekt prema reprezentaciji, i to je nešto što treba njegovati i u budućnosti - rekao je nakon svršetka turnira Damir Rajković, trener koji je s klupe vodio ovaj turnir.

I u sudaru protiv Angole, a bilo je tako i kontra Kine, naš najefikasniji igrač bio je Toni Perković. Angoli je stavio 21 poen.

- Dali smo sve od sebe, borili se, no u nastavku smo izgubili energiju, nismo imali snage. Sve tri reprezentacije protiv kojih smo igrali su fizički puno snažnije od naše, oni se pripremaju za SP, a mi smo ovdje došli nakon zajedničkih pet dana treninga. Ukupno sam zadovoljan kako je cijela momčad reagirala. Zahvaljujem svima na ovoj prilici koju sam dobio, bilo je super odigrati ovakav turnir i ove će nam utakmice svima jako puno značiti za iskustvo. Sada znamo gdje smo i što trebamo raditi, prije svega u fizičkom smislu - rekao je Perković.

Na kraju, kao supervizor ove vrste uz parket, ali ne na klupi, bio je Veljko Mršić, izbornik A- selekcije. I ovo su njegovi završni dojmovi.

- Protiv Angole smo počeli dobro, ali kako je utakmica odmicala, osjetilo se da nam je to bio treći nastup u tri dana. Vidjeli smo i koliko smo daleko u fizičkom smislu u odnosu na Angolu. Nakon utakmice sam dečkima čestitao na odazivu, zahvalio im što su bili s nama jer je bilo puno onih koji su preskočili ovo natjecanje, a ovi su momci dobili veliko iskustvo u odigravanju ove tri utakmice i to će im značiti za budućnost. Sve su to momci ispod 21 godine starosti i svatko od njih mora raditi i individualno, bez obzira na klupski program, ako želi biti na razini na kojoj se igra vrhunska košarka. Imali su ovdje priliku osjetiti snagu, atlecizam, bit će im to motiv da rade dalje, da se dižu na što je moguće višu razinu.

Na kraju je Mršić sumirao cijeli ljetni program, počevši od Las Vegasa, preko prvog turnira u Kini i sada ove tri utakmice.

Dobit će zadatke

- Imali smo prilike provjeriti ukupno 26 igrača, trenirati s njima, a žao mi je što tu nisu bili neki koje smo htjeli vidjeti. I kroz tih 26 igrača dobili smo dobru sliku, znamo na koga treba računati, a svatko od njih je dobio zadatke na kojima treba raditi. Zadovoljan sam ovim ljetnim programom, imam sada puno čišću sliku, dosta je igrača tu ostavilo trag pa mislim da će onu reprezentaciju koja u veljači krene u kvalifikacije za EP činiti 60, 70 posto igrača koje smo provjerili ovo ljeto. Naravno, od svih njih očekujem da odrade zadatke koje će dobiti od nas i ako tako bude, za našu košarku neće biti zime - izjavio je Veljko Mršić.

Reprezentativno ljeto bez velikog natjecanja tako je zaključeno za našu A-reprezentaciju, a s obzirom na situaciju, Veljko Mršić je ovo ljeto iskoristio maksimalno.

Već sljedeće bi moglo biti puno zahtjevnije jer nam se smiješe olimpijske kvalifikacije, a zatim, ako Bog da, i Igre u Tokiju.

Linker
21. rujan 2024 05:26