Screenshot YouTube
VELIKI DAN ZA 19-GODIŠNJAKA

KAKO JE TALENTIRANI HRVAT POSTAO JEDNO OD NAJVEĆIH IZNENAĐENJA NBA DRAFTA? Oduševio je na testiranjima i došao u najbolji klub za svoju karijeru

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. lipanj 2019. 13:35

Luka Šamanić je jedno od najvećih iznenađenja noćas održanog NBA drafta, barem za američke poznavatelje košarke. Iako su hrvatskog košarkaša u predviđanjima stavljali kao izbor za kraj prve runde drafta, a možda i početkom druge runde, Šamanić je od strane San Antonio Spursa izabran kao 19. pick na draftu.

Doduše, kako su Sportske novosti i pisale, Šamanićeve akcije su narasle nakon 'draft combinea', posebnih treninga, testiranja i utakmice koja prolaze mladi igrači uoči drafta, a kada se na njima pokazao u dobrom svjetlu, slijedili su pojedinačni treninzi sa San Antonijem, Golden State Warriorsima, Utah Jazzom i Indiana Pacersima gdje je oduševio cijelu struku predvođenu legendarnim Larryjem Birdom.

Već tada se spominjalo da će Šamanić otići oko 20. picka, a na kraju je bio jedno mjesto bolji i završio u San Antoniju.

Momčad Gregga Popovicha je vjerojatno najbolji izbor za Šamanića. Spursi su poznati po dobrom razvoju mladih igrača, a kako već godinama na draftu biraju van lutrije, onda znaju pronaći dobre mlade talente oko pozicije kojom su uzeli i mladog hrvatskog reprezentativca. Uostalom, Kawhi Leonard je bio 15. pick na draftu, Tony Parker 28., Manu Ginobili čak 57., a od aktualnih prvotimaca Dejounte Murray i Derrick White su izabrani 29. pickovima.

Šamanić će prvu sezonu uglavnom provesti u razvojnoj, G ligi, igrajući za Austin Spurse te razvijati svoje nedostatke. Američki analitičari mu zamjeraju nedovoljnu konstantnost u šutu, a tu je San Antonio najbolji izbor jer u svojim redovima imaju trenerskog gurua Chipa Engellanda, koji je pomogao razviti šut Kawhiju Leonardu i Tonyju Parkeru, koji su u NBA ligu došli kao slabi šuteri, a Leonard je nakon osvajanja naslova s Torontom prije nekoliko dana upravo Engellanda istaknuo kao najvažnijeg trenera u svojoj karijeri. Uz nedostatak stabilnog šuta, analitičari mu zamjeraju i veliki broj izgubljenih lopti u zadnjoj sezoni koju je proveo u Olimpiji, ali i nedovoljnu fizičku spremu za borbu s NBA igračima. No, istovremeno se naglašava kako je Šamanič u proteklih godinu dana dosta ojačao te popravio šut što ga stavlja u kategoriju igrača koji vole trenirati i raditi na sebi. A takve Popovich jako voli.

Iako je San Antonio u prošlosti znao u prvom krugu drafta izabrati ponekog europskog igrača i ostaviti ga da igra u Europi, to se ovaj put neće dogoditi. Šamanić je uoči odlaska u SAD izjavio kako ga zanima samo ostanak tamo i da nema ništa protiv G lige gdje će uglavnom provesti sljedeću sezonu. Sigurno je da će dobiti priliku i u San Antoniju, ali od njega nešto više možemo očekivati tek u sezoni 2020./21. Spomenimo i kako će u prvoj sezoni Šamanić zaraditi nešto više od 2,2 milijuna dolara.

Inače, Šamanić je rođen 9. siječnja 2000., a otac Marko je također igrao košarku. Karijeru je počeo u KK Zagrebu, a 2016. je prešao u Barcelonu gdje je proveo dvije godine prije nego se lani odlučio za nastup u ljubljanskoj Olimpiji. Redovni je član mladih hrvatskih košarkaških selekcija, a 2017. je proglašen MVP-em B divizije Europskog prvenstva gdje je Hrvatska osvojila zlatnu medalju.

Dolaskom Šamanića broj hrvatskih NBA igrača je narastao na sedam. Doduše, Mario Hezonja i Dragan Bender trenutno nemaju ugovor za sljedeću sezonu, ali će vjerojatno ostati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Bojan Bogdanović je također bez ugovora, ali s njim je samo pitanje tko će mu dati velike novce ovog ljeta, a Dario Šarić je sinoć u tradeu poslan u Phoenix Sunse. Ante Žižić je u Cleveland Cavaliersima, a Ivica Zubac u Los Angeles Clippersima.

Linker
20. svibanj 2024 05:54