DAMIR SKOMRLJ Cropix
DAMIR MULAOMEROVIĆ

‘Bez obzira na Finsku, mi na Eurobasketu nismo odigrali loš turnir. Oko nas je bilo dosta negative...‘

Trener Cedevite Junior i bivši izbornik uoči Cibone, ali i krahu na EP-u s vremenske distance
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. listopad 2022. 18:18

Izuzmemo li kratki izlet na Baltik, u kojemu se Cedevita Junior nije uspjela plasirati u skupinu FIBA Eurokupa, iza momčadi Damira Mulaomerovića tek je utakmica s Boscom odigrana proteklog vikenda u novoj sezoni. Svi ostali su igrali više od Cedevite Junior, a ona je, baš kad se spremala ugostiti Cibonu (nedjelja, 18 sati, Dvojka Doma Sportova), ostala i bez najvećeg pojačanja. Kruno Simon, zapravo nije najveće pojačanje ove Cedevite, niti ona ljubljanska nikad nije dovela u svoje redove dvostrukog uzastopnog europskog prvaka.

I tijekom treninga ovoga tjedna, Kruni Simonu zapela je ruka između dva suigrača i napukla je neka koščica, pa je u subotu Simon bio na operacijskom stolu, a povratak na parket očekuje se tek u prosincu...

Damir Mulaomerović dovoljno je iskusan kako ne bi znao da su ozljede sastavni dio sezone...

- Dogodilo se to što se dogodilo sa Simonom, ali nije nam samo to problem, jer imamo dosta načetih igrača. Opet, raduje me to što dobro treniramo. Sada nam u goste dolazi Cibona, a Cibona je uvijek Cibona. Unatoč svih problema, Josip Sesar složio je respektabilnu momčad s individualnom kvalitetom. I kako bude odmicala sezona, oni će biti sve bolji, jer Josip je odličan trener. Uoči naše međusobne utakmice jasno da smo i jedni i drugi u problemima zbog ozljeda, ali očekujem dobru utakmicu. Mi smo manje umorni, jer Cibona je u petak igrala protiv Mornara, no opet je dobro što imaju dan odmora između kako bi se stigli oporaviti da gledamo dobar meč, jer Cibona ima i sužen roster i nije lako igrati niti u tri dana dvije utakmice. Morat ćemo jako obratiti pažnju na Kapustu koji igra u jako dobroj formi.

Koliko je Cedevitu Junior poremetila ozljeda Simona na kojega se momčad počela privikavati?

- Što da radimo, to je tako. Simon je odmah okupio oko sebe cijelu momčad, bio je jako motiviran, dobro je trenirao. Šteta što se dogodila ta ozljeda i to na takav bizaran način, jer on nije niti pao, jednostavno mu je zapela ruka. Međutim, Kruno je dalje s nama, dolazi na treninge, bodri momke. Svi su ga dečki prihvatili kao mentora, jako puno znači za ugođaj u svlačionici. Bez njega morat ćemo se krpati, posebno jer imamo dosta rovitih igrača.

Kakva je nova Cedevita Junior? Lani je to bila momčad prepuna energije, koja je trkom lomila protivnike i koja je zaigrala finale Kupa Krešimira Ćosića, dugo bila u samom vrhu HT Premijer lige...

- Dosta je sličan profil i ove momčadi. Otišli su nam Radović, Bundović i Filipović od nositelja, stigli su Marčinković, Lončar, Vrgoč i Mustapić. Ostali su Batinić, Šabić i Kučić koji je iz dana u dan sve bolji. Tu je sada i Zanki, koji je na žalost bio ozlijeđen. Lani smo imali dobru sezonu, nadam se da i ove sezone možemo biti blizu toga.

Od svršetka Eurobasketa proteklo je mjesec dana. Damir Mulaomerović više nije izbornik, ali je dovoljno vremena bilo između da sredi dojmove.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Na kraju dana mi nismo odigrali loš turnir. Jesmo li mogli bolje? Jesmo. Jesmo li mogli lošije? Jesmo. Mislim da se moramo vratiti u realnost. Žao mi je što nismo dobili Fince, pa da stignemo do utakmice protiv Španjolaca. Oko nas je bilo dosta negative, međutim nije to bilo toliko loše kao što se ponegdje željelo prikazati. Mi smo, kažem, mogli bolje i individualno i timski, no iza nas je ostalo 45 dana rada i bili smo kratki za jednu loptu. Da je bilo drukčije igrali bismo protiv Španjolske, kasnijeg prvaka Europe, čiji nam match-up puno bolje odgovara nego finski, a ista ta Finska je vodila u četvrtfinalu Španjolsku s 15 poena viška. Žao mi je, žao mi je zbog igrača, prvenstveno Bogdanovića i Simona, kojima je to bilo posljednje natjecanje. Sada je tu Aco, on je dobar izbor i siguran sam da će napraviti dobre stvari, a ja mu sve najbolje želim i nije floskula, kako Aci, tako i onom tko bude novi izbornik. I da imaju manje negative nego smo je mi imali, da se stvori pozitivan ugođaj, jer će tako svima biti lakše.

Muče li ga još slike s Eurobasketa?

- Žao mi je što nismo našli rješenje za Markkanena, koji je bio fenomenalan. Zabijao je većinu šuteva preko ruke, čak je i sam rekao da je to bio jedan od onih dana kada mu sve ulazi. Ljudi su pričali o promjeni obrane, ali da se u to krene, morate znati da smo mi igrali protiv reprezentacije koja šutira trice 50 posto, ne samo Markkanen. Žao mi je da nismo došli do te utakmice sa Španjolcima i ostao je nekakav upitnik iznad glava. Svi znamo da smo mogli bolje i žao mi je zbog toga. Žao mi je da u tih 40 minuta nismo bili onakvi kakvi jesmo.

Sada je to lanjski snijeg...

Linker
06. svibanj 2024 20:52