Neven Spahija

 SAVINO PAOLELLA Nurphoto Via Afp
UTAKMICA O KOJOJ SE PRIČA

Bivši hrvatski izbornik: ‘Svašta sam vidio, ali spektaklu kakav se sprema u Zagrebu još nisam svjedočio‘

Neven Spahija bit će, uz Željka Obradovića, 5. rujna na klupi Team Dražena u zagrebačkoj Areni
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 21:03

Nije bilo sumnje kako će Neven Spahija, nekadašnji hrvatski izbornik, a danas trener košarkaša Venezije, biti jedna od važnijih figura na utakmici koja će se uoči 60. rođendana Dražena Petrovića odigrati u zagrebačkoj Areni. Draženov prijatelj od djetinjstva bit će na klupi Team Dražen, uz Željka Obradovića u utakmici koju će ovaj skup renomiranih igrača sa zaposlenjem u europskim klubovima odigrati kontra reprezentacije Hrvatske.

Godinama se pričalo

Spahija je trenutačno na pripremama za novu sezonu. S ugodnih 23 stupnja javio se s Dolomiti, iz Falcadea gdje brusi formu Venezia.

- Čeka nas doista sjajan event, a o toj se utakmici već godinama razgovara. Prva je ideja bila da okupimo momčad s NBA igračima, bili smo u pregovorima gotovo godinu dana, ali NBA je tu imao striktna pravila, o čemu je Aco već govorio. Godinu dana kasnije imat ćemo event s respektabilnom momčadi na terenu i sjajnim uzvanicima uz teren.

Aco Petrović je više puta kazao kako očekuje od trenera - znači od Obradovića i Spahije s jedne strane te Sesara s druge - natjecateljsku utakmicu.

- Teško to može biti prava natjecateljska utakmica jer se svi okupljamo bez treninga i zajedničkih utakmica. Međutim, ono zbog čega se okupljamo, motiv naših dolazaka je ipak primaran. Znam ponešto o scenariju koji se sprema, znam da će sve zajedno biti odigrano ispred krcate Arene i to je, po meni puno važnije od toga hoće li biti natjecateljska utakmica do kraja. Klubovi su pustili svoje igrače, nitko tu ne želi nekakvu ozljedu, ali da će na terenu biti zanimljivih momenata, u to sam uvjeren. I ne, to sigurno neće biti revija, neka All Star utakmica...

Zagreb, kao nekadašnja meka europske košarke, nakon dugo vremena imat će prilike ugostiti ovakav red igračkih veličina. A ukupni event je nešto što se ionako nikada nije dogodilo. Zvijezde, poput onih koji će biti na terenu, nekada su bili redoviti gosti Zagreba...

- Teško mi je, doista, shvatiti da Zagreb već godinama nije imao europsku klupsku utakmicu. Nakon svih uspjeha, nakon toliko velikih i važnih godina, toliko velikih igrača koji su igrali ovdje, sada nismo niti blizu. Nema nas niti u najnižim europskim kupovima, a evo, jedino je Dinamo ove sezone prijavio kvalifikacije za FIBA Eurokup i pri tome dobio francuski Dijon u kvalifikacijama, što je sve samo ne lagan ždrijeb. Drugih niti nema. Ne radi se tu samo o Zagrebu, radi se o cijeloj Hrvatskoj...

I to se sve zbiva u vremenu kad je Europa, a pokazale se to i netom završene Olimpijske igre sasvim uhvatila priključak s NBA igračima.

- Ne da je Europa blizu, ona je dostigla NBA, tu nema spora. I dalje će biti jako teško biti dobiti neku američku reprezentaciju, posebno iz razloga jer je kvaliteta europskih igrača disperzirana u više reprezentacija. Ali, mi danas imamo četiri legitimna kandidata za MVP-ija NBA lige, tu mislim na Dončića, Jokića, Antetokounmpa i Wembanyamu, a da ne govorimo o nekim drugima koji nisu Amerikanci niti Europljani, poput Shaija Gilgeousa-Alexandera. Mijenjaju se odnosi snaga. Reći ću nešto i o temi koja se stalno povlači, o tome je li itko ravan Dream Teamu iz 1992. godine.

Sesar dobro radi

Pa ima li tko bolji?

- Nitko se tu nije dotaknuo priče o tome da europska košarka trenutačno nikada nije bila jaka kao danas. Bila je sjajna naša reprezentacija koja je igrala finale s Dream Teamom, tu su bili Dražen, Kukoč, Rađa, Stojko, ali danas je u orbiti generacija igrača koja se rodila nakon te 1992. godine. I razlike koje je onda radio originalni Dream Team u sudarima s ostalima nisu više moguće. To je argument u korist Dream Teama iz 1992., ali on se tada nije susretao s ovako jakim protivnicima. Stoga je teško uspoređivati ono što je bilo 1992. i ovo danas.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Može li netko skinuti Amerikance u Los Angelesu 2028. godine?

- I dalje ću ostati kod tvrdnje da će to biti teško izvesti. Ali, i u najavi polufinala SAD-a i Srbije u Parizu kazao sam kako će to biti neizvjesna utakmica. Teško će najbolju selekciju SAD-a biti pobijediti i za četiri godine, ali razlika u klasi više nije očita kao što je to bilo nekada.

Hrvatska košarka živi u nekoj drugoj realnosti. Ona ne razmišlja o tome kako skinuti SAD, ona se primarno mora uhvatiti kontinuiteta nastupa na velikim natjecanjima. Počevši od Eurobasketa sljedeće godine, zatim SP-au Kataru 2027., zatim i Igara u LA-u...

- Točno tako. Prvi uvjet koji moramo ispuniti za sve to jest da se u reprezentaciju uvijek odazivaju svi najbolji igrači. To se u zadnje vrijeme i događa. Ostaje tu taj problem kvalifikacija kad se ne mogu u punom opsegu koristiti NBA igrači i tu ćemo uvijek biti zakinuti. No, tijekom ljeta je jedan od ključnih faktora da se svi odazivaju. Josip Sesar sve to skupa jako dobro vodi i reprezentacija nakon dugo, dugo vremena ima glavu i rep. Po meni, to je moje mišljenje, Josip bi trebao postati izbornik profesionalac u Savezu, jer tu ima jako puno posla. Od analiza, planova, kontakata, odlaženja u klubove u kojima igraju naši reprezentativci do savjetovanja s trenerima. Mislim da je to smjer u kojemu bi trebali ići dalje. Odluka je, jasno, i na Josipu i na Savezu, ali mislim da smo na dobrom putu i da bi Sesar trebao profesionalizirati svoju funkciju.

Za kraj, riječ-dvije o Veneziji s kojom će Spahija krenuti u treću sezonu. Lanjska je bila prva cijela sezona, sada se sprema nova.

- Imali smo lani puno problema s ozljedama, a jako nas poremetio nedolazak Bruna Cabocla, koji je već bio potpisan. Izgubili smo tako izvanserijskog igrača s kojim bismo otišli puno dalje u Eurokupu, a kako smo u domaćem polufinalu izgubili tijesno od Virtusa, pitanje je to bi bilo da je Caboclo bio s nama. U novu sezonu ćemo ući kompletni, a ciljevi su opet isti, biti blizu vrha talijanske košarke, igrati play-off Eurokupa...

Italija se diže

U Italiji se teško nositi s proračunima kakve imaju euroligaši Milano i Virtus.

- Lani smo upisali pobjede protiv svih klubova u ligi, nitko nas nije dva puta svladao.U play-off serijama je teže parirati momčadima sa širim rosterima, ali ako je momčad dobrog zdravstvenog stanja, sve je moguće. Virtus i Milano su vrh, ali ima dosta momčadi koje se dižu i talijanska liga je ukupno jako napredovala, približava se španjolskoj ligi, koja je za mene najbolja europska liga.

U toj talijanskoj ligi je i sve više Hrvata. Dario Drežnjak je stigao kod Igora Miličića u Napoli, Jasmin Repeša je preuzeo ambiciozni Trapani.

- Je, to je dobro, znam da je Dario Drežnjak stigao u Napulj, a Repeša se samo vratio u talijansku košarku.

Neven Spahija na kratko će 4. i 5. rujna napustiti svoju Veneziju kako bi stigao u Zagreb. I već sada zna da će to biti dva vrlo emotivna dana. Doduše, zna još nešto...

- Svašta sam u životu vidio, ali spektaklu kakav se sprema za Dražena još nisam svjedočio...

Linker
05. rujan 2024 10:50