MARK RALSTON/AFP
BOLNA ISTINA

Kada pogledate rezultate ovog izbora, postane vam kristalno jasno zbog čega nemamo medalju 25 godina!

Deset velikih imena europske košarke biralo je u anketi Sportsih najboljeg Hrvata svih vremena
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2020. 12:48

U tjednu, a bilo je to u četvrtak, 22. listopada, u kojemu se obilježila 56. godišnjica rođenja Dražena Petrovića, anketa koju su proveli SN među etabliranim imenima europske košarke izvan granica Hrvatske, pokazala je da je šibenski virtuoz najbolji hrvatski košarkaš svih vremena.

Puno je emocija potrošeno na vječna pitanje naše košarke, puno je emocija bilo i vezano oko posljednje ankete koju je u svibnju proveo Jutarnji list, a prema kojoj je tijesno Petrović, za samo jedan glas pobijedio Kukoča. Glasali su hrvatski košarkaški velikani, a nekima od njih se i dan danas ne može oprostiti kako su glasali.

Stoga je ovo bio jedan ambiciozni, ali svakako ne pretenciozni pokušaj projekta kojemu je cilj bio udariti vječni pečat na pitanje svih pitanja u hrvatskoj košarci. Samo pokušaj da pogledamo kako nas doživljavaju drugi.

Recimo, možete to postaviti i ovako. Rafa Nadal se proteklog tjedna dokopao 20. Grand Slama i sustigao Rogera Federera na vječnoj listi osvajača prestižnih teniskih turnira, a iako su sva tri, jer tu je i Novak Đoković, još uvijek aktivni, postavlja se pitanje tko je najveći. Ako pitate Španjolce, tu neće biti spora, uvijek će to biti Rafa. Neka šira anketa možda bi ponudila i neka druga razmišljanja.

Bogdanović i Šarić

Dražen Petrović u galeriji glasača koju nudi ovaj žiri, a SN su privilegirane da su uspjele skupiti takav broj eminentnih imena na jednom mjestu, isprofilirao se kao uvjerljivo najbolji. Iza njega je Krešo Ćosić, Toni Kukoč koji je puhao za vrat u anketi JL-a Draženu, sada je tek treći, iza je Dino Rađa, pa Pino Giergia...

U ovom izboru, barem meni, jedna je stvar baš onako zazvonila. Na popisu 11 hrvatskih košarkaša koje se spomenulo deset velikih košarkaških umova nalaze se i dva aktualna igrača, dva hrvatska reprezentativca. Bojan Bogdanović dobio je dva glasa, kao petog svih vremena uvrstili su ga na svoje popise dva Talijana, Sergio Scariolo i Andrea Trinchieri. Potonji je čak dodao, prilikom svog izbora, “daj stavi Bojana na peto mjesto, da ne misle ljudi kako sam dinosaurus”. Jedan glas dobio je i Dario Šarić, i to od (svog) agenta Miška Ražnatovića.

Osim Bogdanovića kojemu je danas 31 godina i Šarića koji ima 26, treći najmlađi na ovom popisu hrvatskih velikana je Toni Kukoč. Kojemu su 52 godine. Dakle, kad se u Mostaru rodio Bojan Bogdanović u proljeće 1989. godine, Toni Kukoč je imao 21 godinu. Sad to stavite u matricu po kojoj Hrvatska nema niti jednu medalju s velikih natjecanja punih 25 godina i bit će vam puno toga jasno.

Sreća kod izbora

Jedan od razloga zašto smo ostali bez penjanja na postolje četvrt vijeka leži u prozaičnoj činjenici da između Kukoča i Bogdanovića, što sugerira i ova anketa, nismo imali vrhunske igrače, sposobne se plasirati u izbor najboljih naših košarkaša svih vremena. Bez igrača nema niti medalja, zar ne?

Usput, na sve se to nalijepila i tragikomična, ali za nas katastrofalna situacija u nejasnim odnosima između FIBA-e i NBA lige, pa novog FIBA-inog kalendara nastalog na zgarištima sukoba s Euroligom, a na sve to stigla je i korona.

I tako, u tom čušpajzu svega i svačega došli smo u poziciju prema kojoj bi se moglo dogoditi da Bojan Bogdanović, ukoliko će se NBA igrati za vrijeme prebačenih olimpijskih kvalifikacija u Splitu koje su zakazane za kraj srpnja, neće biti na dispoziciji igrati za Hrvatsku od 2018. godine do 2022. godine. A da pritom niti jednom nije odbio igranje za Hrvatsku.

Bogdanoviću će tako, zbog raznoraznih okolnosti, biti onemogućeno da igra za reprezentaciju između svoje 29. i 33. godine života, što je po svim parametrima sam zenit svake sportske karijere.

Niti s Darijem Šarićem, drugim na ovom popisu najboljih Hrvata svih vremena, a koji je još uvijek aktivan, nije drugačija situacija. I Dario je uvijek tu za Hrvatsku, ali on bi po tom scenariju sada mogao biti bez reprezentacije između svoje 24. i 28. godine života!

I to je složit ćete se, čisti užas.

Kao što je, složit ćete, čista sreća da smo u stanju birati najboljeg između takvih imena kao što su Dražen, Krešo, Toni, Dino, Pino...

Linker
27. travanj 2024 21:40