Jorge Garbajosa

 OSCAR GONZALEZ Nurphoto Via Afp
Tvrtko Puljić
RITAM SPORTA

Koga briga za košarku? Izabrano je novo vodstvo europske federacije, ali ništa se neće promijeniti

Kvalifikacije za velika natjecanja će ostati, a pitanje je hoće li ih moći igrati oni najbolji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. svibanj 2023. 10:36

Nakon devet godina vladavine Turgaya Demirela, FIBA Europe u subotu je na izborima održanim u Münchenu izabrala novog čelnog čovjeka. Turčina, koji je u posljednjem desetljeću razoružao moć europske košarke, pristao na ideju pokojnog Patricka Baumanna o novom sustavu kvalifikacija, koji je za posljedicu imao i ukidanje Eurobasketa u ritmu od svake dvije godine, zamijenila je španjolska igračka legenda Jorge Garbajosa. Garbajosa je za sada još uvijek predsjednik španjolskog saveza, no u roku od tri mjeseca on će raspisati izbore i najmoćniju europsku federaciju trebala bi nastaviti voditi Elisa Aguilar, već izabrana u novi Board FIBA-e.

Od 50 prisutnih Saveza za Garbajosu je glasalo njih 35, dok je Francuz Jean-Pierre Siutat dobio 15 glasova. U tih 15 glasova koji su podupirali francusku inicijativu nalaze se i europski velikani poput Litve ili Srbije, tu je, na kraju dana bila i Hrvatska.

Zanimljiv je i pristup koji su dva kandidata imala za vrijeme kampanje. Dok je Siutat posjetio sve države i tamo predstavio svoje planove, Garbajosa je u Ljubljani (Slovenija je, na koncu, jedina uz Kosovo s prostora bivše države, završila u novom Boardu) sazvao sve Saveze ovih prostora te im tamo u kratkoj prezentaciji ispričao svoje planove.

image

Jean-Pierre Siutat

FRANCK FIFE Afp

Ništa od promjena

I kad se oba plana razgolite, kad se preskoče fraze o boljitku i rastu europske košarke, između dvije opcije postojala je jedna važna razlika. Siutat je nudio promjenu stanja, rušenjem modela kvalifikacija, vraćanje Eurobasketa na svake dvije godine i promjenu europskih klupskih kupova. Garbajosa je štitio postojeće stanje i sustav kvalifikacija, ili prevedeno - Garbajosa je bio čovjek koji bi u sljedeće četiri godine trebao nastaviti štititi interese središnje FIBA-e, a imenovanje Siutata središnja FIBA shvatila bi kao napad na sebe. I prošao je Garbajosa.

Gledajući čisto pragmatički, Garbajosi i nije u interesu nešto mijenjati. Dolazi iz države u kojoj je košarka veći biznis nego bilo gdje u Europi, iz države u kojoj su u klubovima najveći proračuni i bez obzira o kojemu se europskom kupu radi, španjolski klubovi igraju uvijek važne uloge. I iz države koja je na reprezentativnom planu nedodirljiva za ostatak Europe. Uostalom, sjetite se proteklog ljeta u kojemu su Španjolci osvojili ili igrali finale u svakom natjecanju, od kadeta do seniora.

Jorge Garbajosa će, dakle, nastojati taj status Španjolske očuvati. Koliko će u svemu ostalom nastaviti rasti europska košarka, drugo je pitanje.

Koga briga za košarku

Središnja FIBA zacijelo je željela stopirati ideju o vraćanju Eurobasketa na svake dvije sezone, jer bi se time otvorila Pandorina kutija u odnosima s NBA ligom. Ono što Garbajosa, pak, može - pa dodali bismo i mora napraviti - jest pronaći model po kojemu bi kvalifikacije tijekom sezone mogli igrati euroligaški igrači. One su za sada prebačene za veljaču, kao jedini termin tijekom sezone, ali u veljači se igraju i završnice nacionalnih kupova, pa tako i komercijalno najvećeg, onoga španjolskog Kupa Kralja. Tu će se termini preklapati i treba vidjeti hoće li u veljači pauzirati Euroliga ili nacionalni kupovi, jer samo tako će se moći igrati kvalifikacije sa svim, barem u Europi, dostupnim igračima.

Kako će izgledati sljedeća veljača bit će i najbolji test koliko će u svojem mandatu napraviti Jorge Garbajosa.

A da stvari u europskoj košarci nisu dobre, najbolje će ilustrirati termin održavanja sjednice ove izborne Skupštine. Naime, o budućnosti europske košarke raspravljalo se u vrijeme kad je sva pažnja javnosti usmjerena na Final Four Eurolige u Kaunasu. Izgledalo je kako se daleko od reflektora i velikih utakmica donose sudbonosne odluke. Izgledalo je kao da se nešto želi progurati na mala vrata. I to nije dobro.

Drugo je pitanje je li itko takvim ponašanjem FIBA-e ostao šokiran? S godinama u nogama, promatrajući rad košarkaške kuće shvatite da se tamo sve odvija s razlogom. S razlogom se FIBA više ne brine o Euroligi, s razlogom je FIBA pristala na kolonijalni odnos naspram NBA lige, s razlogom FIBA ne organizira Ligu prvaka na način poput Eurokupa, pa da se u Ligi prvaka igra 18 zajamčenih utakmica kao u Eurokupu, a ne samo šest.

FIBA-i to jednostavno, iz ovih ili onih razloga, odgovara. A košarci? Koga to briga.

Linker
26. srpanj 2024 22:08