Detalj s utakmice između Dinama i Cibone

 Vanesa Pandžić/Cropix
REAGIRANJE

Košarkaški klub Dinamo: Nema nikakvog rata i nije istina da Cibonu želimo izbaciti iz Draženovog doma

"Naš klub je uvijek sve svoje sportske rivale dočekivao sa poštovanjem", poručuju
Piše: SNObjavljeno: 23. siječanj 2023. 14:56

Košarkaški klub Dinamo reagirao je na tekst "Sve žešći rat dva ZG kluba: Dinamo želi izbaciti Cibonu iz Draženovog doma, legendi zabranili ulaz?!", objavljen na našem portalu 18. siječnja. Njihov demanti prenosimo u cijelosti.

"Košarkaški klub Dinamo temeljem članka 40. Zakona o medijima ovime podnosi zahtjev za ispravak informacija te objave ovog očitovanja.

U opisanom tekstu objavljene informacije odnosno navodi su neistiniti za Košarkaški klub Dinamo Zagreb.

Prvenstveno, u odnosu na konkretne navode iz objavljenog teksta navodimo kako je neistinit navod da bi Košarkaški klub Dinamo Zagreb želio ili uopće bio u mogućnosti izbaciti Košarkaški klub Cibonu ili bilo koji drugi klub iz korištenja Dvorane KC Dražen Petrović.

Naime, nejasno je kako bi to Košarkaški klub Dinamo Zagreb bio u mogućnosti uvjetovati nastup nekog drugog kluba u dvorani kojom niti upravlja niti je vlasnik iste. Naime, Dvorana KC Dražen Petrović je sportski objekt kojom upravlja - Ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, te je isto činjenica koja traje još prije nego je KK Dinamo u istoj počeo nastupati. Sukladno navedenome neistiniti su navodi da KK Dinamo "želi preuzeti dvoranu", "izbaciti Cibonu", "iskoristiti neizvjesnu situaciju oko opstanka Cibone" i ostalo. Naime, upravo vlasnik dvorane tj. Ustanova za upravljanje sportskim objektima temeljem javnih poziva dodjeljuje satnicu košarkaškim klubovima, ali i drugim subjektima (npr.koncerti, sportski turniri i slično).

Temeljem rezultata tog natječaja KK Dinamo Zagreb ima satnicu treninga u toj dvorani i održavanja utakmica, jednako kao i u Dvorani Doma sportova. Isto tako u toj dvorani po istom kriteriju utakmice igraju i drugi klubovi, pa i KK Cibona. KK Dinamo utakmice u KC Dražen Petrović kao domaćin igra već četvrtu godinu, a svoje prostorije kluba ima, kao što vole mnogi ovih dana naglasiti, u kvartu Rudeš.

Ističemo kako KK Dinamo nikada nije tražio niti ured, niti bilo kakvu prostoriju u KC Dražen Petrović, pa čak niti svoju klupu kako to očito sukladno, opet neistinitim, saznanjima novinara KK Cibona očito ima u svojem vlasništvu. KK Dinamo nikome na ovakav način nije prijetnja, iako ga određeni pojedinci tako vide valjda samo zato što postoji, egzistira i slijedi svoj sportski put. Naglašavamo dakle kako se način korištenja dvorane KC Dražen Petrović određuje temeljem jasnih, objektivnih i neovisnih kriterija od strane Ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, te KK Dinamo ni na koji način može ili želi na isto utjecati.

Nadalje, u odnosu na navode iz članka kojima autor navodi kako je iz Košarkaškog kluba Dinamo Zagreb "odaslana naredba da nitko iz Cibone ne može ući…" ovim putem navodimo kako je navedena tvrdnja u cijelosti neistinita. Naime, nitko iz KK Dinamu nije niti jednoj službenoj osobi KK Cibone zabranio ulaz na utakmicu putem službenog ulaza. Dapače ističemo kako se KK Dinamo uvijek pridržava propozicija Hrvatskog košarkaškog saveza i službenih protokola organizacije utakmica. Navodimo kako su na opisanu utakmicu najnormalnije ušli, i iz VIP lože bez problema utakmicu gledali, ljudi iz vodstva KK Cibone, te nisu uputili nikakvu službenu zamjerku organizaciji utakmice.

U odnosu na tvrdnje autora teksta kako postoji Rat (čak napisano bez navodnika, dakle kao izravna tvrdnja) između Košarkaškog kluba Dinamo Zagreb i Košarkaškog kluba Cibona iste u cijelosti predstavljaju neistinu.

Ovime dakle ističemo kako nikakav rat ne postoji niti nam je jasno što bi cilj istoga bio niti u istome mislimo sudjelovati. Ako autor pri tome misli na neke tenzije koje su stvorene izjavama službenih osoba KK Cibone izrečene medijima prije međusobne utakmice, one niti su bi mogle biti povezane sa izjavama službenih osoba KK Dinama, niti su takve izjave osoba iz KK Dinamo ikad postojale.

Zaključno, Naglašavamo kako Košarkaški klub Dinamo Zagreb uvijek zagovara postojanje sportskog rivaliteta i to isključivo onakvog koji se očituje u sportskom nadmetanju dvaju klubova, pred publikom i na košarkaškom terenu, dakle onakvog o kojem bi novinari trebali pisati u svrhu promicanja košarke.

Košarkaški klub Dinamo Zagreb je uvijek sve svoje sportske rivale dočekivao sa poštovanjem i prema njima se tako i odnosio, te ćemo sa takvom praksom nastaviti i dalje i bez izuzetaka."

Reagiranje u ime Košarkaškog kluba Dinamo potpisuje predsjednik Marijan Pojatina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:25