Reprezentativni dres je svetinja
i to je Toko
jasno pokazao
s posebnom
klauzulom u ugovoru s CSKA-om
 afp
Kritike izmakle kontroli

Košarkaški presedan koji je podigao prašinu: Prvi Gruzijac nakon Staljina kojeg štite Rusi

Tornike Šengelia potpisao je za moskovski CSKA, što je revoltiralo njegove sunarodnjake...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. srpanj 2020. 14:31

Samo osam mjeseci prije nego li će Josif Visarionovič Staljin, ili Iosif Besarion Džugašvili, kakvo je bilo gruzijsko ime kasnijeg vođe SSSR-a, naslijediti kormilo države od preminulog Vladimira Iljiča Lenjina, rodio se CSKA. Moskovski klub, koji je, barem što se košarke tiče i te kako ispisao povijest tog sporta u Europi. CSKA je u međuvremenu, od tog početka 1924. do danas osam puta bio europskim prvakom, osvojio 50 domaćin i deset VTB naslova.

CSKA je i danas institucija europske košarke. Momčad koja ima ili najveći proračun u Europi, ili je blizu toga, momčad koja svake sezone napada europski vrh.

I dovodi igrače najviših profila u Europi. Jedan od takvih je Tornike Šengelia, doskorašnji kapetan aktualnog prvaka Španjolske Baskonije i kapetan gruzijske reprezentacije. Šengelia će u listopadu napuniti 29 godine i danas je jedan od samo nekoliko igrača u Europi koji na parketu radi ozbiljnu razliku. Šengelia je čovjek koji može odigrati obje visoke pozicije, onaj je koji radi višak, a u njemu je i dovoljno atleticzma i snage da se može oduprijeti bilo kakvoj napadačkoj napasti na svojim pozicijama.

Rane su još svježe

Toko Šengleia za današnju je Europu pun paket. I nije čudno da mu je CSKA ponudio trogodišnji ugovor, nakon što je ovaj igrač proteklih šest godina igrao za Baskoniju. Ovo je korak naprijed za igrača koji je u posljednjem izdanju Eurolige bio na prosjeku 15,9 poena, 5,6 skokova i 2,9 asista.

image
Georgia's forward Tornike Shengelia (R) vies with Greece's forward Giannis Antetokounmpo during the Group C qualification basketball match between Georgia and Greece at the EuroBasket 2015 in Zagreb on September 8, 2015. AFP PHOTO/ANDREJ ISAKOVIC (Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP)
ANDREJ ISAKOVIC

I sa sportskog stajališta na ovaj potpis malo tko može gledati na nešto što nije očekivano. Doduše, ako se ne uzme u obzir činjenica da je Šengelia Gruzijac, štoviše, on je kapetan gruzijske reprezentacije.
Odnosi današnje Gruzije i Rusije daleko su od idealnog, na granici te dvije države se 2008. godine ratovalo, poginulo je u tim sukobima 370 Gruzijaca, pa su rane i dalje prilično svježe.

I dok CSKA još uvijek krasi nazivnik “vojničkog kluba”, iako je to danas klub u rukama bogatih ruskih tajkuna, potpis ugovora kapetana Gruzije za sportski simbol svega onoga što danas smeta Gruzijcima, u najblažem opisu, nije prihvatljiv.
Gruzijci su se okomili na Šengeliju, pa je ovaj danas pod velikim pritiskom. Čak se s osudom ovog potpisa ugovora nije suzdržavala niti aktualna predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili.

Za Gruzijce je ovaj potpis jednostavno neprihvatljiv. To je otprilike kao da se Bojan Bogdanović vrati u Europu, pa stavi potpis na ugovor s Crvenom zvezdom, recimo.
U Moskvi trenutačno smanjuju štetu koja može uzrokovati lošiju prilagodbu na novu sredinu lukrativnog pojačanja koje bi trebalo davati odmah, i to u velikim količinama čim krene sezona. Stoga su se iz CSKA odlučili odmah objaviti dio novog ugovora.

Kritike izmakle kontroli

Prema toj klauzuli, na kojoj je, kažu u CSKA, Šengelia jako inzistirao, moskovski klub mora puštati u bilo kojem trenutku svog igrača da igra za gruzijsku reprezentaciju.

Andrej Vatutin, predsjednik CSKA i ključna osoba za bilo kakve odluke u CSKA, to je nedvojbeno potvrdio.
- Nije čudno što je Toko bio kapetan Baskonije i kapetan Gruzije. Od prvog dana pregovara njemu je bilo izuzetno važno da ima suglasnost CSKA da može nastupati za reprezentaciju. I mi smo na to pristali. S izuzetnim poštovanjem gledamo na Gruziju i njezinu povijest - podvukao je Vatutin, koji nije zaboravio kako Šengelia neće biti prvi Gruzijac u CSKA u posljednje vrijeme, jer za CSKA su igrali i Đoko Cincadze i Manučar Markoišvili, nekadašnji Šengelijini suigrači iz reprezentacije.
Posebnim pismom, jer su stvari u kritikama u rodnoj zemlji izmakli kontroli, oglasio se i sam Šengelia. I on je potvrdio da nastupi za reprezentaciju nisu i nikada neće biti sporni.

image
Shengelia u dresu Baskonije
afp

- Ne mogu vam objasniti kakva je čast kad jedan od najboljih klubova Europe uvažava moj patriotizam i ostavlja mi mogućnost da tijekom sezone napustim klub i zaigram za reprezentaciju, da predvodim našu državu na košarkaškom terenu i dalje.
I dok je “onaj Gruzijac o kojemu se ne priča” niti u Rusiji niti u Gruziji, zbog sporne ostavštine njegove tiranske vladavine, Staljin ili “drug Đugašvili” prije gotovo stotinu godina radio na pozicioniranju CSKA kao ultimativnog sovjetskog sportskog društva, a iz njega je iznikao i današnji CSKA, jedan drugi Gruzijac, Toko Šengelia, sada otvara novu stranicu povijesti igrajući za taj CSKA, ali i između dvije zemlje koje su nekada bile jedno. A danas su daleko od toga.

CSKA ga bogato plaća, ali ga mora puštati u reprezentaciju

Cijela ova priča ne bi bila toliko zanimljiva da se u njoj nije dogodio mali presedan. Naime, kalendari Eurolige i FIBA-e i dalje su u koliziji, pa će se tako i nastupajuće sezone u isto vrijeme igrati Euroliga, ali će i reprezentacije igrati tijekom studenog i veljače u kvalifikacijama za Eurobasket 2022. godine.
Šengelia je stavkom u ugovoru s CSKA izborio mogućnost da u tim reprezentativnim terminima ne igra za klub koji ga bogato plaća, nego da bude pod reprezentativnim stijegom.
Do sada se ovakav slučaj, barem što se tiče euroligaških igrača nije dogodio. Naime, neki euroligaški klubovi znali su puštati igrače na kvalifikacijske utakmice unazad tri godine, ali riječ je mahom bila o onim igračima iz domicilnih klubova, primjerice turski igrači iz Efesa ili Fenerbahčea igrali su za Tursku, pa i ruski igrači iz CSKA za Rusiju. Ali, to se pravilo nije odnosilo na strance u tm klubovima.
Toko Šengelia prvi je takav primjer, a hoće li ih biti još pokazat će vrijeme. Dok se jednom kalendari napokon i zauvijek ne usklade, što bi bilo jedino normalno.

Linker
25. travanj 2024 17:41