MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA Mega/the Mega Agency/profimedia
TO SE ZOVE POSAO

Michael Jordan odavno ne igra, ali i dalje zarađuje čudesa: Preko noći je u džep pospremio 2.25 milijardi dolara

Genijalac s košarkaških parketa, velemajstor je i u poslovno-poduzetničkim vodama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 08:10

Malene su šanse za pogreškom ako utvrdimo da je Michael Jordan najbolji košarkaš koji je ikada kročio parketima. Potvrda tomu, između ostalog, je 6 NBA prstenova, 5 nagrada za najkorisnijeg igrača NBA lige, a kako ne spomenuti i dva olimpijska zlata. Los Angeles 1984. i nama još malo bliži, poznatiji, njegov trijumf s najvećim Dream Teamom svih vremena, u Barceloni 1992.

Jasno da je za igračke karijere uz sve silne trofeje, stekao slavu i višemilijunsko bogatstvo. Međutim, Michael Jordan je nemjerljivo više novca zaradio nakon okončanja igračke karijere. Dosegao je nekoliko milijardi i time samo dokazao dvije stvari. Prvo - njegovo ime koje je s vremenom preraslo u, kako bi se na engleskom reklo "brand", jedan je od najprestižnijih u svijetu sporta. Drugo - MJ se iskazao i kao sposoban, mudar poduzetnik jednako kakav je bio s loptom u ruci.

image
JOHN RUTHROFF/AFP/PROFIMEDIA John Ruthroff/afp/profimedia

Upravo je famozni Jordan Brand ono od čega ima najviše prihoda, a baš mu je to u konačnici omogućilo da 2010. kupi većinski paket dionica Charlotte Hornetsa. Platio je to prije 13 godina oko 275 milijuna dolara. Sada je, točnije u četvrtak, 3. kolovoza 2023. prodao svoj većinski dio vlasništva nad Hornetsima koji su u međuvremenu ukupno narasli na vrijednost 3 milijarde dolara! Michael Jordan je prodajom svojeg dijela zaradio 2.25 milijardi dolara! Svaka čast. To se zove posao. Komplimenti i na podatku da je u rasponu od 13 godina, klub iz Charlottea doveo do takve razine vrijednosti.

Opet, Michael Jordan je zadržao manjinski udio u klubu. Jordanovom prodajom većinskog paketa dionica, NBA liga ostaje dosad jedinog tamnoputog ili afroameričkog vlasnika nekog kluba. Tijekom 13-godišnjeg vlasništva odnosno upravljanja Charlotte Hornetsima, Michael Jordan ili Hornets nisu uspjeli osvojiti naslov, ali u tih 13 ljeta su donesene neke dobre odluke.

image
CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Možda je jedna od najvažnijih odluka koju je Michael Jordan donio kao vlasnik Hornetsa bio draft LaMelo Balla. Najmlađi od braće Ball definitivno je najnadareniji, a Jordan je dobio ugovor na draftu. Također, legendarna zvijezda Chicago Bullsa uspjela je pozicionirati momčad kao jedan od najvećih svjetskih brendova. Trenutačno časopis Forbes procjenjuje da se Charlotte Hornetsi procjenjuju na vrijednost od 1,7 milijardi dolara. Ovo je povećanje od čak 1.3 milijarde dolara otkako je Michael Jordan kupio momčad 2010.

Jordanovo donošenje odluke odricanja od vlasništva, pokazuje i koliko sad tek bogatstvo ima Michael Jordan u ovom trenutku. Američki mediji navode da se ukupna neto vrijednost Michaela Jordana preko noći povećala s 2 na 5 milijardi dolara. Najbolji košarkaš svih vremena u potpunosti odudara od mnogih sportskih zvijezda, ne samo NBA ili samo košarkaških, koji je svoje veliko sportsko ime znao uspješno i vrlo lukrativno naplatiti tijekom, ali i poslije karijere. Nije "sprčkao" novac već ga je samo dodatno oplemenio, uvećao različitim ulaganjima.

image
FRANCK FIFE Afp

Njegova suradnja s tvrtkom Nike i brojne reklame, tek su malen dio cijele priče. Jordan je ušao i u biznis s automobilima, te je suvlasnik automobilske grupacije u SAD koja zastupa Nissan. U New Yorku je jedno vrijeme imao luksuzni restoran, većinski je ulagač u jedno golfersko igralište na Floridi, a zadnje tri godine je i savjetnik, ali i ulagač u jednu veliku kuću sportskih kladionica.

Linker
30. travanj 2024 21:56