Luka Šamanić na draftu (2019.)

 SARAH STIER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
SVE JE BOLJI

Mladog Hrvata hvale i najveći: Dominira, ima sjajne brojke, no može li to raditi i u najjačoj ligi svijeta?

‘Definitivno je imao odličan tjedan, ima veliki potencijal i samo treba nastaviti s jakim treninzima‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. prosinac 2021. 11:54

Samo nebo mu je granica. Kada ovako o nekom košarkašu govori veliki Gregg Popovich, trener San Antonio Spursa i jedan od najboljih košarkaških stratega svih vremena, onda to definitivno nešto znači. A tako je Popovich prije nekoliko dana govorio o Luki Šamaniću, 21-godišnjem hrvatskom košarkašu koji ove sezone dominira u razvojnoj, G-ligi.

Ako u obzir uzmemo samo igrače koji su odigrali više od dvije utakmice u ovosezonskom izdanju G lige, Šamanić je drugi strijelac ovog natjecanja. On u svojih 31,9 minuta, koliko boravi na parketu, postiže 28,1 poena, a bolji od njega je samo Saben Lee, koji je prošle sezone odigrao nekoliko dobrih utakmica za Detroit Pistonse. Lee je na prosjeku od 30,6 poena po utakmici. Šamanić je i 10. skakač tog natjecanja s 10,7 uhvaćenih lopti po utakmici.

Problem obrane

Hrvatski košarkaš ima i odlične postotke šuta – 55,2% ukupnog šuta, 41,5% za tricu te 90% s linije slobodnih bacanja što su elitni postoci u bilo kojem natjecanju, ali opet treba uzeti u obzir kako je u G ligi ipak u većem fokusu napad nego obrana. Da je to tako pokazuje činjenica da je Šamanić po utakmici prosječno uzimao 5,9 šuteva za tricu, što je s gornjim postotkom uistinu respektabilna brojka. No, čak 22 košarkaša su ove sezone uzimali najmanje 5 trica po utakmici u tom natjecanju te imala bolji postotak šuta od Šamanića. Nije to razlog da se umanji Šamanićev učinak, ali ipak treba sve stvari staviti u pravi kontekst.

image

Luka Šamanić u dresu San Antonio Spursa

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Kada govorimo o pravom kontekstu, onda i onu Popovichevu izjavu s početka teksta treba staviti u njega. Naime, trener Spursa je upitan za Šamanića zbog činjenice da je hrvatskog košarkaša na draftu prije dvije godine 19. pickom uzeo upravo San Antonio. Dvije godine se naš košarkaš borio za mjesto pod suncem u vrućem Teksasu, a onda ga je uoči ove sezone Popovich, pomalo iznenađujuće, otpustio. Zbog toga je i drugi dio njegove nove izjave itekako simptomatičan.

”On je jako talentiran i za sada je odradio dobar posao. Ako nastavi tako raditi i popravi se u defenzivnom segmentu, onda je pred njim blistava budućnost”, ukazao je Popovich na onaj pravi nedostatak kojeg Šamanić ima u svojoj igri. Obrana.

Mali rizik

Nakon što ga je San Antonio otpustio, u dijelu američkih medija pojavila se priča da se on u pripremnom kampu pojavio u lošem fizičkom stanju te da je bio potpuno nespreman za borbu za mjesto na rosteru. San Antonio je ovog ljeta ostao bez posljednjih iskusnih nositelja igre poput DeMara DeRozana i Rudyja Gayja te se okrenuo mladim igračima. Stoga je bilo i čudno što su se odrekli Šamanića. Međutim, nešto se dogodilo u ljetnom kampu što je Popovicha natjeralo da izgubi povjerenje u hrvatskog igrača. Pojavio se i video s pripremne utakmice protiv Orlanda u kojoj je Šamanić uistinu loše reagirao, a američki novinar Don Harris je tada istaknuo kako je upravo to presudilo njegovom ostanku u Spursima koji su ranije već aktivirali treću godinu njegovog rookie ugovora što znači da su mu za ovu sezonu morali isplatiti 2,96 milijuna dolara.

image

Luka Šamanić i Luka Dončić

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

S obzirom da je otpušten praktično nekoliko dana prije početka nove sezone, činilo se da će se Šamanić možda vratiti u NBA ligu, no on je brzo dobio novu priliku u NBA ligi. Potpisao je za New York Knickse takozvani ‘two-way’ ugovor koji je praktično ugovor s dvije momčadi – Knicksima i njihove G liga podružnice, Westchester Knicksa. Ni taj potpis nije neko veliko iznenađenje jer u NBA ligi već godinama vrijedi pravilo takozvanog ‘drugog drafta’, odnosno davanja druge šanse mladim igračima koji su izabrani u prvoj rundi drafta, ali nisu iskoristili priliku u momčadi koja ih je izabrala. Mali rizik – velika nagrada, postulat je kojom se klubovi vode prilikom takvih potpisa, a trener Knicksa Tom Thibodeau je odmah prilikom dolaska Šamanića rekao kako je njegova budućnost u ovoj sezoni igranje u razvojnoj ligi. Ni to nije čudno jer se zna da Thibs uvijek ganja rezultat i voli iskusne igrače, a posebno nije čudno s obzirom na to da je njegova prva i zadnja košarkaška misao – obrana.

Zabija u serijama

Šamanić se tako odmah priključio Westchester Knicksima koje vodi Derrick Alston, nekadašnji NBA igrač koji je ipak bolju karijeru ostvario u Europi. U prvoj utakmici je za 19 minuta ubacio 17 poena te se ozlijedio, a odmah nakon povratka je dobio veliku minutažu i pokazao da može zabijati u serijama. U niti jednoj utakmici nakon prve nije ubacio manje od 25 poena, a najslabiji postotak šuta mu je bio 45,5%. Razlog za takve postotke je sigurno činjenica da ga je Alston često koristio na poziciji centra što Šamaniću nije prirodna pozicija, ali s 208 centimetara i 103 kilograma, on to u modernoj košarci definitivno može igrati. Pitanje je samo može li na toj poziciji doći do prave NBA prilike. Ako je suditi po treneru New Yorka, igre hrvatskog košarkaša su ga zaintrigirale. Posebno jer je Šamanić izabran za najboljeg igrača G lige zadnjeg tjedna natjecanja.

”Westchester također trenira u našem kompleksu pa sam imao priliku da ga vidim na treningu. Definitivno je imao odličan tjedan, ima veliki potencijal i samo treba nastaviti s jakim treninzima”, zaključio je Thibodeau.

Linker
13. svibanj 2024 13:37