Svetislav Pešić
 JOAN VALLS/URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp
VELIKO IME

Na klupu Srbije vraća se trenerska legenda, vodio je i legendarnu generaciju Kukoča i Rađe

Srbiji je već donio svjetsko i europsko zlato, a s Jugoslavijom je također osvojio svijet.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. rujan 2021. 14:44

Svetislav Pešić bi trebao postati novi/stari izbornik Srbije, nakon što Igor Kokoškov nije uspio sa Srbijom ponoviti ono što je radio dok je bio na klupi Slovenije, s kojom je postao europski prvak 2017. godine.

Iza Kokoškova je vrlo neuvjerljiv nastup u kvalifikacijama za Euroabasket i eliminacija s kvalifikacija za Olimpijske igre, poraz u beogradskom finalu od Italije. Kokoškov je, štoviše, prestao ovoga ljeta biti trener Fenerbahčea, vratio se u NBA ligu, bit će asistent u Dallas Mavericksima, pa se i iz tog razloga čini nemogućim da vodi Srbiju tijekom kvalifikacija za SP, koje počinju u studenom.

Svetislav Pešić, čije se i službeno imenovanje očekuje sredinom rujna, ima 72 godine i već je bio klupi Srbije, tada države u kojoj joj je još bila i Crna Gora, a u kolekciji ima europsko zlato iz Istanbula 2001. i svjetsko zlato sa SP-a u Indianapolisu. Kao izbornik Pešić ima i europsko zlato Njemačke 1993. godine, a bio je na klupi legendarne reprezentacije Jugoslavije U-19, generacije Kukoča, Rađe, Divca i Đorđevića koja se u Bormiju okitila zlatom na SP 1987, a ranije je, 1985., također s Kukočevom genaracijom bio europski kadetski prvak.

Od klupskih trofeja Pešić ima osvojen naslov prvaka Europe 2003. s Barcelonom, FIBA-in Eurokup 2007. s Gironom, i Koraćev kup 1995. s Albom.

​Dodajmo kako je nastupila promjena i na klupi Njemačke. Tamo više nije izbornik Henrik Rödl, koji je Nijemce odveo u Tokio, a za novog izbornika imenovan je 62-godišnji Gordon Herbert. Podsjetimo, Njemačka bi Hrvatsku s novim izbornikom na klupi, ukoliko obje reprezentacije prođu prvi krug kvalifikacija za SP, mogla čekati u izlučnim bitkama za odlazak na SP 2023. godine.

Linker
13. svibanj 2024 16:37