SPEKTAKL PREKO BARE

NOVI HRVAT U NBA-u? 'Ovo je velika prilika. Bilo bi žalosno da me Cedevita ne pusti’

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 01. srpanj 2015. 10:33

Tijekom srpnja mogli bismo saznati hoće li hrvatska košarka dobiti još jednog NBA-ovca. Tomislav Zubčić našao se na popisu Toronto Raptorsa za Ljetnu ligu koja se od 10. do 20. srpnja igra u Las Vegasu.

- Istina je da bih trebao igrati za njih, ali još ne znam hoće li mi Cedevita dopustiti odlazak na Ljetnu ligu - potvrdio nam je Zubčić koji je baš zbog razgovora s vodstvom svog kluba nakratko prekinuo ljetni odmor u Crikvenici.

- Bilo bi žalosno da me ne puste jer osjećam da mi je ovo velika prilika za odlazak u NBA. Mislim da sam spreman za NBA ligu, osjetio sam da sam napredovao i sazrio tijekom sezone u kojoj sam imao veliku minutažu u Euroligi - dodao je 25-godišnji košarkaš visok 212 centimetara.

Spreman za NBA

Toronto je Zubčića izabrao na NBA draftu 2012. godine (56. izbor), a lani ga nisu uspjeli testirati u Ljetnoj ligi jer Zadranin nije uspio na vrijeme ishoditi američku vizu. Ovaj put prepreka bi mogla biti Cedevita zbog ugovora koji vrijedi do kraja lipnja 2016. godine.

Inače, u Zubčićevom ugovoru postoji klauzula za odlazak u NBA i blizu je maksimalnom iznosu od 625.000 dolara koji sjevernoamerički klubovi smiju platiti prema kolektivnom ugovoru.

- Nadam se da ću početkom sljedećeg tjedna biti u zrakoplovu za Las Vegas. Cijelu karijeru se spremam za NBA i mislim da imam dobre šanse izboriti se za ugovor - ponovio je samouvjereni košarkaš.

Zubčić je gotovo cijelu karijeru proveo na poziciji krilnog centra, najčešće onog koji širi reket i iz kuta pogađa trice, i to je uloga u kojoj bi ga se moglo iskoristiti u NBA-u. Tek ga je Veljko Mršić u završnici hrvatskog prvenstva koristio i na “trojci”.

No, ishodovanje Cedevitine dozvole za odlazak na Ljetnu ligu nije jedina prepreka Zubčićevom nastupu u Las Vegasu. Morat će se javiti i izborniku Velimiru Perasoviću jer pripreme za Eurobasket, a Zubčić je jedan od kandidata, započinju 10. srpnja.

Jedinstvena prilika

- Vjerujem da će imati razumijevanja jer mi je ovo, možda, jedinstvena prilika za NBA - prokomentirao je Zubčić.

Pitali smo ga i što ako ga se dovede u situaciju “ili, ili”.

- Izabrao bih Ljetnu ligu jer mi je to, kao što sam rekao, možda jedina šansa za NBA. Desetak dana kašnjenja na pripreme bi se trebalo tolerirati, ionako nisam jedini.

Osim Zubčića, na Ljetnoj ligi će igrati i Duje Dukan (Sacramento) koji se također nalazi na Perasovićevom popisu. Umjesto njih, na početak priprema najvjerojatnije će biti pozvan i Željko Šakić.

Mario Hezonja će nakon potpisivanja ugovora s Orlandom potpasti pod posebne zakone NBA te će se reprezentaciji priključiti tek 1. kolovoza, kao i Bogdanović te Rudež.

Linker
19. svibanj 2024 03:25