Aleksandar Aranitović

 GORAN MEHKEK/Cropix
TRILER U DRAŽENOVU DOMU

Presudio jedan poen: Cibona u dramatičnom finišu srušila Zadar i izborila polufinale Kupa Krešimira Ćosića

Ranije u srijedu u polufinale se plasirao i Dinamo-Zagreb 99-91 pobjedom protiv Kvarnera 2010
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. veljača 2023. 21:57

Cibona - Zadar 71:70 (20:20, 18:15, 19:21, 14:14)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelji 2000

Suci: Vovk, Hadžić i Jurčević.

CIBONA: Vuković, Radovčić 5p, 3il, Perasović 10p, 4s, Smajlagić 9p, 5s, Majcunić, Mazalin 2, Aranitović 15p, 5s, Baković 9p, 3s, Kapusta 15p, 4s, 8a, Ljubičić 6s, Bundović 6.

ZADAR: Davis 4p, 3s, Jordano 11p, 3il, Klarica, Sikirić, Žganec 9p, 7s, 3il, Čampara, Matulina, Lakić 4, Drežnjak 12p, 11s, 5il, Božić 9p, 7s, 7a, Ramljak 18p, 7s, Šantelj 3p, 3s.



Ludu su završnicu odigrali Cibona i Zadar u četvrtfinalu Kupa, a bilo je to, kako se očekivalo još nakon ždrijeba, finale prije finala. Odluka je pala u posljednje tri i pol sekunde. Borna Kapusta je jednom pogodio s crte, a Zadar je kod 70:71 imao minutu odmora i loptu sa strane. Danijel Jusup je ostavio na klupi Antonija Jordana, a loptu odluke je uzeo u svoje ruke Dario Drežnjak. I šutirao je preko Ivana Perasovića. Za pobjedu, za polufinale, no lopta je iscurila i počelo je veliko slavlje Vukova.

Danijel Jusup kasnije će ovako objasniti posljednji napad Zadra.

- Ideja je bila da idemo na igru Božića leđima ili na Drežnjaka licem prema košu. Lakić je otvorio Drežnjaka i io je to dobar šut, s lakta, to se pogodi, ali nije ušlo.

image

Trener Cibone Josip Sesar

GORAN MEHKEK/Cropix

Aleksandar Aranitović, koji je u tom zadnjem napadu čuvao Luku Božića, kaže da su Vukovi znali na koga će igrati Zadar.

- To su dvije najbolje opcije Zadra i znali da će na to ići. Drežnjak je imao dobar šut.

No, lopta nije pogodila cilj, a Zadar je odmah krenuo kući. Cibona je nakon Splita, izbacila i Zadar u četvrtfinalu. Ukupno s plus tri.

Iako, ovoga se puta, za razliku od prve dvije pobjede u sezoni igrala jedna drugačija utakmica. Osim što je Cibona još jednom limitirala Luku Božića, ostavila ga je bez poena iz igre do 33. minute, sa šutem 1-9 iz igre.

- Odličan je tu posao napravio Aranitović, ali je dobar bio i Perasović, jedno krasno dijete koje jako napreduje, sluša, griješi, ali će biti uz ovaj rad za puno veće razine nego je ova. I Smajlagić je dobro odreagirao na preuzimanjima.

Cibona je imala već u prvom dijelu, zahvaljujući skoku u napadu, ali i činjenici da je posve zaustavljena zadarska kontra (niti jedan poen iz protuudara Zadra u prvih 20 minuta), kontrolu rezultata. Na početku nastavka, s obzirom na niski skor ove utakmice i velikih plus devet (44:35). Ali, Cibona nije mogla slomiti utakmicu, jer joj je Zadar oduzeo dubinu.

- Jako se dobro poznajemo, ovo nam je treća utakmica u sezoni, pa je bilo logično da ćemo se dobro spremiti i jedni i drugi. Recimo, Ljubičić je u Zadru ubacio 15 poena, sada je bio na šutu 0-4 - dodaje Sesar.

Ono što je uz to oduzimanje dubine išlo na ruku Zadru jest i koncepcijski rizik na Marku Ramljaku koji se nije isplatio. Ramljak je s dvije trice vratio Zadar s minus devet, onda pogodio i treću, no četvrta je ostala na obruču, ali na ulazu u zadnju minutu dugo dvojku pogodio Karlo Žganec.

- Jest, Ramljak je bio koncepcijski rizik, ali ga nismo baš toliko željeli puštati - nasmijao se Sesar, dodajući...

- No, bode u oči 17 napadačkih skokova Zadra.

Aleksandar Aranitović je odigrao novu veliku utakmicu za Cibonu.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

- Velika je ovo pobjeda, ali tek smo napravili mali korak, sada nas čeka u petak polufinale.

Igrao je Aranitović ovakve utakmice dok je bio u dresu Zvezde i Partizana, pa nas je zanimala usporedba.

- Malo je možda ovdje mirnije, ali imali smo sjajnu podršku naših navijača i na tome im zahvaljujem. Osjećali smo kao da igramo kod kuće.

Danijel Jusup nakon svega nije mogao biti zadovoljan.

- Bila je to rastrgana utakmica, igralo se na mahove, s promjenama ritma, vodstva. Imali smo problem u prvom dijelu s defenzivnim skokom, a osjetio se i nedostatak napadačke organizacije. U nastavku smo bili energetski bolji, imali smo šut za pobjedu, napokon...

Složio se Jusup da je Luka Božić odigrao ispod svoje raznije, barem u poenima, jer skupio je on po sedam skokova i asista. A onda je Zadrov trener rekao nešto i o tome što misli o najavama koje su govorile da će Zadrovi igrači biti u momčadi do Kupa. Kup je za Zadar završio, a Božić ima ponudu iz Španjolske, Drežnjak iz Njemačke, Žganec i Jordano iz Poljske...

- Prvo je red da se odmorimo, a o drugim stvarima ne mogu govoriti. Hoće li momčad ostati na okupu ja ne mogu govoriti, moje je da radim.

Na kraju je riječ uzeo i kapetan Zadra Marko Ramljak.

- Cibona je radula razliku u napadačkom skoku, no uspjeli smo se vratiti, bili smo u obrambenom naletu, uzeli skok. Mogli smo tu otići i na pristojniju razliku. Znao sam da će Cibona riskirati sa mnom, ali bili smo u dobrom ritmu, naletu i pogađao sam.

Danijel Jusup je još dodao da je Cibona od onih momčadi koje su ostale u ždrijebu za njega najkvalitetnija.

Cedevita na Dinamo, Cibona protiv Šibenke

Nakon utakmice Cibone i Zadra održan je ždrijeb polufinala Kupa Krešimir Ćosić u trofejnoj Ciboninoj dvorani. I voljom ždrijeba je odlučeno kako će u petak od 17 sati u prvom polufinalu igrati Cedevita Junior i Dinamo, dok će od 20 sati svoj polufinalni meč odigrati Cibona i Šibenka.

Dakle, ždrijeb je omogućio da se ponovno - kao i lani u Rijeci sastanu u finalu Cibona i Cedevita Junior, koji će biti i favoriti u svojim polufinalnim ogledima.

Uostalom, od posljednje četiri momčadi, Dinamo je debitant i normalno je da mu je plasman u polufinale i najveći uspjeh. Šibenki je ovo treće polufinale od hrvatske samostalnosti ili prvo nakon 23 godine, dok je najveći uspjeh Cedevite Junior bilo lanjsko finale. Nakon što je Cibona eliminirala Zadar u četvrtfinalu, ona traži svoj deveti naslov i samostalno vodstvo na vječnoj listi, jer Zadar je već sada ostao na svojih osam trofeja. (tp)

Linker
20. travanj 2024 21:20