VETERAN U HRVATSKOJ

Repeša pronašao playa u Valenciji: Amerikanac Olivier Lafayette na meti Hrvatske!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. svibanj 2014. 13:33

Iako svi relevantni o tome šute kao zaliveni i premda je prije samo nekoga vremena postojala opcija da je Hrvatska prestala tražiti američkog playmakera, nešto se ipak događa po tom pitanju.

Jasmin Repeša je, čini se, locirao playa, njegovo ime je Oliver Lafayette, 30-godišnji je 188 cm visoki Amerikanac koji je prije neki dan osvojio s Valencijom Eurokup. Lafayette je rođen u Louisiani, u Baton Rougeu. U pet je godina, između 2002. i 2007, promijenio čak tri sveučilišta, zaključno s Houstonom, no, nije bio draftiran. Bio u raznim NBDL momčadima, da bi 2010. zavrijedio kratki ugovor s Boston Celticsima, za koje je odigrao samo jednu utakmicu i upisao u njoj sedam poena.

Prvi europski angažman imao je u Partizanu, iz njega se vratio u NBDL, da bi od 2011. kontinuirano bio u Europi. Prvo u izraelskom Maccabi Ashdodu, zatim u poljskom Prokomu, pa Efesu, lani u Žalgirisu i sada u Valenciji.

U Žalgirisu je Lafayette odigrao svoju najbolju europsku sezonu, u njoj je često bio i prva napadačka opcija. U Valenciji mu je Velimir Perasović dao druge zadaće, pa je Lafayette popravio i igru u obrani. Prati ga glas socijaliziranog igrača sa suigračima, a to je svakako korisna informacija.

Međutim, ako se HKS odluči krenuti u proceduru za dobivanjem državljanstva Lafayetta, to ne znači automatski i da bi on bio igrač koji će predvoditi napade Hrvatske na SP. Još uvijek, naime, postoji opcija da će Roko Ukić oporaviti svoje tetive u pauzi od svršetka grčke sezone do početka priprema, a tu je i Dontaye Draper, koji će uskoro početi trenirati nakon loma ruke i krajem srpnja će biti sasvim sigurno fit za pripreme. Nije nemoguće da Draper i Lafayette budu i zajedno na pripremama, pa da onda Repeša odluči kojega će od njih dvojice voditi na SP. Taj su model, naime, patentirali ranije Makedonci i Crnogorci. No, ovu su samo pretpostavke, treba pričekati očitovanje izbornika o tome.

Lafayette nije bio jedina američka želja, no, sve ostale nisu bile zainteresirane. Spekuliralo se o Aaronu Jacksonu iz CSKA, Jamontu Gordonu iz Galatasaraya (on je ozlijeđen), ali i Lucasu Gordonu iz Efesa, koje europske putovnice ipak ne zanimaju.

Oliver Lafayette ima svoju računicu za uzimanje hrvatske putovnice, jer bi s njom igrao u Španjolskoj kao europski igrač, dok u Rusiji i Turskoj europska putovnica ne znači ništa...

Linker
01. svibanj 2024 18:13