Zoran Sretenović

 YOUTUBE SCREENSHOT
ODLAZAK IKONE

U Beogradu preminuo Zoran Sretenović, trostruki prvak Europe s Jugoplastikom

Sretenović je iznenada preminuo, a košarka na ovim prostorima izgubila je još jednu legendu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 28. travanj 2022. 15:40

Umro je Zoran Sretenović, za prijatelje Sreta, još jedan velikan splitske košarke, neizostavni dio čudesne generacije koja je osvojila tri uzastopna naslova europskog prvaka od 1989. do 1991. godine.

Sretenović je umro u Beogradu u 57. godini. Tako je Split/Jugoplastika u vrlo kratkom vremenu ostao bez dva igrača iz startne petorke (Sretenović, Ivanović, Kukoč, Sobin, Rađa), koja je harala europskom košarkom, prije nekoliko mjeseci s ovoga je svijeta otišao Goran Sobin. A nema tome niti mjesec dana da smo se oprostili s velikanom Petrom Skansijem, nešto ranije i s Vinkom Bajrovićem. Teški su to udarci za splitsku košarku, jedan za drugim.

Sretenovića je sa sobom iz Crvene zvezde 1986. godine doveo Božidar Maljković kad je na sugestiju Aleksandra Nikolića izabran za trenera Jugoplastike. Maljković je tada bio anoniman, još manje poznat je bio Sretenović. No, Maljković je u njemu kao razigravaču vidio točno ono što mu je trebalo, igrača spremnog podrediti se potrebama momčadi.

Sretenović nije težio koševima, makar se pamti njegova trica za pobjedu nad Cibonom u Zagrebu 1987. godine. U Jugoplastici je igrao od 1986. do 1991. godine, igrao bi i više da se nije dogodio rat zbog čega je napustio Split u kasno ljeto te godine.

Sretenović je bio splitski zet, oženjen košarkašicom Nadom Biuk. Uvijek emotivno vezan za Split, kome se vraćao kad god je mogao. Tiha i nenametljiva osoba, ali kad pogledate fotografije iz tih vremena, vidjet ćete da je uvijek bio tu kad su se dijelili trofeji. Četiri puta prvak Jugoslavije, tri titule europskog prvaka, dva osvojena Kupa bivše države…

Linker
23. travanj 2024 01:08