Toni Nakic pretkvalifikacije EP 2025 Svicarska - Hrvatska 23.2.2023. Fribourg

 FIBA Fiba
Pretkvalifikacije za Eurobasket

Aco Petrović dan nakon teške pobjede: ‘Ne bi me iznenadilo da oni dobiju Poljake, pa dobili su već Srbiju...‘

Izbornik reprezentacije nakon pobjede nad Švicarskom, a uči nedjeljnog okršaja s Austrijom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. veljača 2023. 20:19

Mučila se Hrvatska u Fribourgu, gubila je od Švicarske do 33. minute, a onda s dvije trice Tonija Nakića, jednom Tonija Perkovića i dobrim poslom pod oba obruča Roka Prkačina, ali i obranom Matea Drežnjaka okrenula utakmicu te upisala četvrtu pobjedu u skupini. Ostalo je za odigrati još nedjeljno kolo u kojemu će Hrvatska u Splitu ugostiti Austriju, a Poljska mora u Švicarsku. U slučaju naše pobjede i pobjede Švicaraca Hrvatska bi se odmah plasirala u glavnu rundu kvalifikacija za Eurobasket 2025, odnosno skratila bi si nadolazeće ljeto, ne bi zaigrala u novoj rundi pretkvalifikacija. U kojima će, ako tamo i završi, biti apsolutni favorit, no nitko ne bi imao ništa protiv da se to i ne mora igrati. Ali, znati ćemo sve u nedjelju...

Aco Petrović, v.d. izbornik još samo do nedjelje, ima o tome svoje mišljenje, ali o tome nešto kasnije. Dobar dio petka naša je reprezentacija iz Fribourga dobacivala do Splita, a Petrović se javio s dojmovima pobjede nad Švicarcima (64:56).

- Otvorili smo utakmicu poprilično napadački nervozno. Bilo je tu puno promašenih zicera, promašenih penala, a i nismo kvalitetno napadali. Međutim, tijekom svih 40 minuta mi nismo odustajali od obrane. Jer, kad imaš problema u napadu, onda je jedini način na koji se može doći do pobjede - obrana. Primili smo samo 18 poena u drugom poluvremenu, ukupno 56 i mislim da je to ono što bismo kao poantu iz ove utakmice trebali respektirati.

Petrović je, jasno, odmah nastavio. Hrvatska košarka je u limbu, pa se nad njom uglavnom zgražavaju. Nije pobjeda u Fribourgu bila ništa novo, postala je to tradicija prihvaćanja hrvatske reprezentativne košarke. Ono u stilu, "kakvi sad Švicarci..."

- Svaka je utakmica priča za sebe, ali mi smo ovu utakmicu dobili. Mnogi pri tome zaboravljaju kako je ta Švicarska u nešto slabijem sastavu nego je to bilo sada, i sa slabijim trenerom na klupi dobila u kvalifikacijama jednu Srbiju ili Rusiju. Dakle, nije to baš tolika egzotika kakvom je se nastoji predstaviti. Mi smo izvukli ovu pobjedu uslijed problema s napadom na defanzivi. I tu postoji jedan statistički podatak. Recimo, Roberto Kovač igra puno bolje za reprezentaciju nego za klub, a u četvrtak je prvi puta u svojoj karijeri ostao bez poena igrajući za Švicarsku. A on je bio naš target uoči utakmice. Znate, čaša je nekada polupuna, a ne poluprazna...

Međutim, svjestan je i Petrović da sve baš nije bilo prema onome kako se nadao.

- Odradili smo pet zajedničkih treninga uoči utakmice i na svakom od njih smo bili napadački dobri, baš moćni. I onda se uvukla neka nervoza, a sve je to utjecalo da se promašaju ziceri, penali, da se centri pronalaze s dodavanjima u noge i jednostavno nismo mogli ući u ritam.

Izbornik je uoči ovoga okupljanja govorio o tome kako gradi jezgru od deset igrača koji će na duže vrijeme biti sposobni igrati kvalifikacije. I onda je u uvodnu petorku poslao na parket u Fribourgu dva igrača koje uopće nije pozvao u studenom. Goran Filipović je bio na playu, Antonio Jordano na šuteru. Kako je ovo reprezentacija koja tek treba dobiti samopouzdanje zajedničkim minutama, možda je i to kumovalo startnoj nervozi...

- Jordano je tu bio samo za prvu utakmicu, jer on je već krenuo prema Chalonu gdje mora obaviti liječnički pregled u novom klubu, pa neće igrati protiv Austrije. S obzirom kako je igrao za Zadar u proteklom razdoblju, bilo je logično da ga se isprati. Što se tiče Filipovića, on je, pak, na treninzima uoči utakmice ostavio sjajan dojam, pa je i to nešto što me je intrigiralo. Uostalom, baš je cijela reprezentacija odradila besprijekorno treninge. A sad, možemo se zapitati i što znači petorka, kad smo zbog dizelaškog starta vrlo brzo uveli pet novih igrača. Tražili smo ritam i na koncu ga našli. Znali smo kad povežemo dva, tri šuta, uz obranu koja ne smije padati, koju smo morali nastaviti igrati u istom angažmanu, odmah će se to odraziti na rezultat, što se na koncu i dogodilo.

Tu se sad otvara još jedno pitanje. S obzirom da očekujemo kako ćemo od studenog započeti kvalifikacije za Eurobasket, a i dalje se ne zna hoće li se išta popraviti s kalendarima natjecanjima, a ne znamo niti hoće li Jaleen Smith, naš naturalizirani Amerikanac ostati u Euroligi ili ne, nameće li se potreba za traženjem novog Amerikanca? U Fribourgu su nas spasila dva jedina igrača ove selekcije iz ACB lige; Toni Nakić i Roko Prkačin. Očito je da će nam trebati više ako želimo do europske smotre...

- Ajmo pričekati da sve ovo prođe. I još nešto, bit ću otvoren i to ću reći uoči utakmice kako ne bi ispalo da sam general poslije bitke. Mene ne bi iznenadilo da Švicarska u nedjelju svlada Poljake. Gledali smo odmah nakon naše utakmice okršaj Poljske i Austrije i Poljaci nisu igrali na razini na kojoj su bili u studenom, a tada su kod kuće od Švicaraca gubili poluvrijeme. Mislim da Švicarsku mnogi podcjenjuju, a osobno mislim da Švicarska, i to u solidnim postocima šanse, može dobiti Poljake. Zato, ajmo sve ovo završiti, onda napraviti analizu, pa ja u ožujku trebam predložiti izbornika, a onda ćemo s ljudima koji će voditi sve to skupa sjesti i vidjeti u kojem ćemo smjeru ići.

Sve je to Petrović pričao dok je reprezentacija s njim na čelu tražila smjer Splita. Obnovljene Gripe i ogled s Austrijom bit će, kako je najavio i njegov oproštaj od trenerske klupe, a to samo po sebi nudi jedan spektakl u nedjelju od 18 sati. Hrvatska je ostala s 14 igrača, a kako je ranije najavio, Petrović će ovoga puta dati šansu i trojici koja su bila izvan momčadi u četvrtak, što znači da bi Lovre Runjić i Tomislav Buljan mogli imati reprezentativni debi, a zaigrati bi trebao i Tomislav Ivišić. Nema u momčadi više Antonija Jordana, pa će Petrović u sljedeća dva dana mora odrediti tko su to još dva prekobrojna igrača za Austriju.

- S obzirom na energetsku potrošnju u Fribourgu i s obzirom na dugačak put, u petak su trenirali samo oni koji su manje igrali, a u subotu nas čekaju dva treninga.

I od 18 sati u nedjelju Austrija. Te rasplet pretkvalifikacija. Kad bi Švicarska doista sredila Poljsku, a ona će ionako na Eurobasket jer je domaćin, onda bismo imali nešto kraće ljeto 2023. godine. Igrali bismo samo olimpijske pretkvalifikacije od 12. do 20. kolovoza.

I to u punom sastavu. I s novim izbornikom.

Linker
08. svibanj 2024 01:01