Aco Petrović

 GORAN MEHKEK/Cropix
ODLIČNA VIJEST

Aco Petrović: Jedan od važnih igrača je na dispoziciji, igrat će cijelo ljeto za reprezentaciju

"Volio bih da razgovori s kandidatima za izbornika zasad ostanu tajna, da se ne pokreće lavina"
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 07:03

Aco Petrović, sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza boravio je proteklih dana u Berlinu, gdje je obavio razgovore s Jaleenom Smithu, košarkašem Albe koji je od ljetos ima i hrvatsku domovnicu. S jasno složenim rasporedom obveza za nadolazeće ljeto Petrović je upoznao Smitha. Program je dosta složen, jer se kreće već u prvom tjednu srpnja, da bi se od 20. srpnja do 5. kolovoza igrao izlučni krug pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. i onda između 12. i 20. kolovoza na red dolazi i predolimpijski turnir.

- Što se tiče Smitha, s njim ne bi trebalo biti problema. Doduše, on ima obiteljsku obvezu do 8. srpnja, ali nakon toga bi se priključio reprezentaciji. Pričali smo i on je na dispoziciji za cijeli program.

Euroliga ili Hrvatska

Usput, Smithu nakon ove sezone istječe ugovor s Albom, moguć je ostanak u nekom od euroligaša, moguće je i da Smith dobije neku novu ponudu. Gledajući interese reprezentacije, uz razumljivi rasplet da od studenog zaigramo na pravim kvalifikacijama za Eurobasket, ne bi bilo loše kad bi se Smith od nove sezone skrasio u nekoj momčadi koja ne igra Euroligu, pa bi na dispoziciji budućem izborniku bio za sve kvalifikacijske utakmice tijekom sezone, ali o tom potom.

Cijela će priča oko bogatog ljeta reprezentacije biti opipljivija nakon što se do konca travnja održi ždrijeb i za finalnu rundu pretkvalifikacija za Eurobasket, ali i za predolimpijski turnir. Petrović će nakon Berlina, na novi put.

- Idući tjedan Real Madrid igra u Beogradu euroligaški meč, pa ću skoknuti do Beograda i tamo razgovarati s Marijem Hezonjom.

image

Jaleen Smith

SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp

A kakav je hodogram zamislio u predlaganju novog izbornika?

- Mislim da ću u sljedećih deset dana odraditi sve razgovore licem u licem s potencijalnim kandidatima, onda ide i prijedlog.

S kim će razgovarati?

- Volio bih da to ostane tajna, da se ne pokreće sada lavina. Radije bih te stvari odradio u mirnijem okruženju.

Pričekajmo odabir

S obzirom na to da je strategija već utvrđena, da se traži izbornik na duži vremenski period, vjerojatno do Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, razumljivo je kako će ova odluka biti ključna u srednjoročnim ciljevima hrvatske reprezentacije. Kad bi otišli korak dalje, s obzirom na postavljenju strategiju o dugoročnijem rješenju na klupi, onaj koji bude predložen trebao bi se obvezati da u sljedećih pet godina nema namjeru voditi neki euroligaški projekt, jer bi ga to eliminiralo od mogućnosti vođenja Hrvatske. S druge strane, kako je rok prilično dug, onda je razumljivo i to da bi izbornik trebao biti netko srednje trenerske generacije.

Ali pričekajmo Petrovićev odabir koji će ići prema Upravnom odboru Hrvatskog košarkaškog saveza.

Linker
24. travanj 2024 05:41