Roko je tijekom proteklog ciklusa bio kapetan reprezentacije

 DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX
ROKO PRKAČIN

‘Do sada je bilo lakše od onoga što smo očekivali, u Istanbulu je nevažno sve osim prvog mjesta‘

Uoči odlaska u Istanbul naš najmlađi reprezentativac dogovorio je angažman u španjolskoj Gran Canariji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 14:40

Roko Prkačin bio je kapetan Hrvatske koja je u pogonu od 5. srpnja i koja je prema očekivanju glatko prošla pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. s po dvije pobjede nad Irskom i Luksemburgom.

Sada je već u reprezentacije novi izazov, priključili su Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Zubac i Jaleen Smith, dok se u Zagrebu se udaraju temelji onoga što bi Hrvatska trebala odigrati od vikenda kad u Istanbulu započinje put u prvoj rundi kvalifikacija za Olimpijske igre. Od osam reprezentacija koje će se boriti u Istanbul, tu vizu za produženje nade za odlazak u Pariz, ishodit će samo jedna reprezentacija.

Svi protivnici su dobri

Roko Prkačin, trenutačno najmlađi u svlačionici, još uvijek 20-godišnjak, ovako je sažeo dojmove dosadašnjeg reprezentativnog ljeta:

- Mjesec dana smo se posvetili onome što smo morali učiniti, dali smo svoj maksimum i ostvarili četiri čiste pobjede u pretkvalifikacijama. Sad, jesmo li očekivali tu teži posao? Pa ispostavilo se da je bilo lakše nego što smo očekivali, jer spremali smo se za teže izazove i da je bilo potrebno i takve izazove odraditi, za njih bismo bili spremni. Ne radi se o tome koliko je teško ili nije, znamo zašto smo ovdje. Kao što sada znamo što nas čeka uoči odlaska u Istanbul.

image

Roko Prkačin

FIBA

Jer, oni se nisu skupili, nije sada tu niti poker pojačanja, kako bi se u Istanbulu samo nastupilo. Svjesni su toga svi.

- Mi idemo u Istanbul osvojiti turnir, biti prvi, jer po što drugo da idemo tamo. Jedino je važno proći taj turnir, sve ostalo je nevažno, dok prolazi samo najbolji.

U uvodnoj skupini nas čekaju Belgija, Švedska i Nizozemska. S potonje dvije reprezentacije smo susretali u kvalifikacijskim mukama proteklih godina, Belgija je novi izazov.

- Znam sve te reprezentacije i sasvim je jasno da je to skupina u kojoj svatko može svakoga dobiti. Sve su te tri reprezentacije dobre, dok mi nismo u poziciji da na nekoga gledamo kao slabijeg od sebe. Postoji razloga zašto su tu, kao što je sasvim jasno da i oni dolaze u Istanbul s nadom u prolazak.

image

Prošle sezone je Prkačin igrao u Španjolskoj za Gironu

PROFIMEDIA

U prvoj utakmici turnira u nedjelju protivnik će nam biti Belgija koju vodi Dario Gjergja, uoči te utakmice mi nećemo odigrati pokus u ovom sastavu. Protivnik neće dobiti šansu skautirati nas, ali niti mi nećemo osjetiti kako izgledamo u ovom sastavu u pravoj utakmici.

- Naše je da treniramo, ne opterećujem se time.

A kako to izgleda posljednjih dana na treningu?

- Dobro izgleda, vjerujem da ćemo se u Istanbulu pojaviti u najboljoj mogućoj formi.

Turska je domaćin tog turnira, igrat će pred svojim navijačima u punom Sinan Erdemu. Prvi favorit?

- Mislim da je tako, jer što se tiče rostera, Turska je tu najkvalitetnija momčad, usto su domaćini. Opet, po mom sudu oni nisu bolji od nas, ne bih rekao niti da su kvalitetniji. Treba dodati i da je njihova skupina u kojoj su još Ukrajina, Bugarska i Island teška, tu će također svatko biti u prilici za dobiti svakoga.

Uoči drugog i najvažnijeg dijela ovog reprezentativnog ljeta, Roko Prkačin je razriješio pitanje ugovora za sljedeću sezonu. S Gironom u kojoj je bio lanjsku sezonu, prvu inozemnu u svojoj mladoj karijeri je raskinuo ugovor i potpisao je za Gran Canariju, još jaču španjolsku momčad, aktualnog osvajača Eurokupa.

- Ostajem u istoj ligi, ali sada je tu Eurokup u kojem ću igrati za aktualnog osvajača tog natjecanja. I to je za mene novi izazov. Jasno je da je to momčad u kojoj ću se trebati izboriti za minutažu, da su sve oko mene kvalitetni suigrači, a momčad ima jaki imperativ pobjeda iz utakmice u utakmicu. I sve je to za mene nešto što željno iščekujem.

Lakovič radi odličan posao

Kao što njega iščekuje trener Jaka Lakovič. Slovenac radi odličan posao u svojoj mladoj trenerskoj karijeri, bilo je tako na klupi Ulma, sada se sve nastavlja u Gran Canariji. I sve to ide nekako tiho, kao što je Lakovič tiho svojedobno za vrijeme igračke karijere došao u uski krug najboljih bekova Europe, sada isto radi i u odijelu ispred klupe.

- Jaka Lakovič definitivno radi odličan posao, dok Gran Canaria, osim rezultatskih uspjeha, igra i lijepu košarku. Pričao sam s trenerom i ono što sam saznao mi se jako dopalo, pa je to bio još jedan od razloga zašto sam prihvatio ponudu Gran Canarije.

No, za izboriti se za minutažu trebat će Roko Prkačin i iskočiti u jakoj konkurenciji na svojim pozicijama.

- Da nemam samopouzdanja, da nemam vjere kako ću se izboriti ne bih niti odlazio tamo. Iako sam svjestan da su oko mene redom sve kvalitetni igrači.

Ali, kvalitetan je i on. A tek mu je 20.

Linker
02. svibanj 2024 17:19