Mario Hezonja

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hrvatska bez ikakvih problema srušila slabašni Cipar, Hezonja i Prkačin briljirali u visokoj pobjedi

Od početka je Hrvatska pokazala izrazitu razliku u kvaliteti i rano usmjerila tok utakmice
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. veljača 2024. 21:44

Hrvatska - Cipar 92:63 (22:8, 26:16, 22:26)

RIJEKA Dvorana Zamet. Gledatelja 2.500. Suci: Vojinović (Crna Gora), Velikov (Bugarska) i Mavisu (Turska).

HRVATSKA: Perković 7, Filipović 4p, 3a, Kapusta 8a, 3il, Prkačin 24p, 10s, Kalajžić, Hezonja 22p, 10s, 4a, 3il, Vraneš 10p, 5s, 4a, Badžim 9p, 3a, Branković, M. Drežnjak 5, D. Drežnjak 11p, 4s, Nakić 3a.

CIPAR: Loizides, Simitzis 17, Pasiali 4p, 5s, Michail 5, Iliadis 3p, 3s, 3il, Jung 4s, Giannaras, Tigkas 1p, 3s, Tretiakov 2, Willis 16p, 9s, 3a, 7il, Mantovani 3s, 3a, 3il, Stylianou 15.

Onako kako je to bilo za pretpostaviti, prema očekivanjima, zaključio se prvi prozor kvalifikacija za Eurobasket. Poraženi smo u Francuskoj, nismo imali nadahnuti napadački dan za nešto više od poraza (61:73), a u Rijeci smo u ponedjeljak upisali rutinsku, visoku pobjedu od 92:63. Kako je Tuzli Francuska svladala BiH, tako će, po svemu sudeći o plasmanu Hrvatske ili BiH na Eurobasket 2025 odlučivati dva međusobna ogleda zakazana za studeni ove godine.

Hrvatska je kao puštena s lanca otvorila meč s Ciprom. Josip Sesar poslao na parket petorku u kojoj su bili Goran Filipović, Toni Perković, Mario Hezonja, Toni Nakić i Ivan Vraneš. Nakon što je u Brestu upisao reprezentativni debi, Vraneš je sada zavrijedio i petorku. Ideja je bila da svojom pokretljivošću neutralizira osnovnu prijetnju gosta, Amerikanca Darrala Willisa. Sve što je Sesar želio, to je i dobio, jer je Hrvatska već nakon uvodnih tri i pol minute odigrala obranu s kojom Cipar nije znao što bi u svojem napadu, a iz toga su sijevale kontre ili su sve u napadu kažnjavali Mario Hezonja i Ivan Vraneš. Hrvatska je nakon tri i pol minute imala 12:0, a kad smo otišli na 16:3 Ivan Vraneš je već ubacio svojih deset poena.

Već tu je Cipar bio slomljen. Naša obrana je osim na Willisu, metu imala i na beku Filipposu Tigkasu, koji nam se, pak, u prvom dijelu nije upisao u strijelce. Willis je još nešto pokušavao u napadu, ali u obrani je bio nikakav, što je nakon Vraneša i te kako naplatio Roko Prkačin. Najmlađi naš reprezentativac u Brestu je bio izvan 12, ali je u prvom dijelu u Rijeci za samo deset minuta igre ubacio 18 poena (šut 7-9) i pri tome skupio pet skokova. Hezonja je stigao do velikog odmora na 14 poena, šest skokova i tri asista, a Hrvatska je pred sam konac polovice utakmice vodila i najvećih 46:19.

I ta bi prednost bila kud i kamo izraženija da je šut za tri poena na poluvremenu bio bolji od tek 3-16. Opet i to je bilo dovoljno za dvostruku prednost nakon uvodnih 20 minuta (48:24).

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Nastavak smo otvorili s boljim šutem za tri poena (5-12 u trećoj četvrtini), ali, nakon što je Hrvatska otišla i na velikih 57:29, nešto kasnije i na 60:32, nastupilo je opuštanje. Naime, Cipar nam je kreirao seriju od 13-0, pa se spustio na samo minus 15 (45:60). Willisu su se priključili Simitzis i Stylianou, pa je gost dobio nešto kisika, prije svega šutom za tri poena. I dobio je treću četvrtinu s 26:22. Nije u pitanje dolazila naša pobjeda, ali Josip Sesar svakako je želio vratiti ritam ove utakmice na tvorničke postavke.

I zbilo se to tako, jer je Mario Hezonja pogodio za 84:54 na četiri i pol minute do kraja tricu preko ruke i od table. Još je Roko Badžim stavio tricu za 92:61 na samom kraju, a zaključilo je sve s 92:63. Čisto i uredno, drugačije nismo niti očekivali.

Svoj reprezentativni rekord ostvario je Roko Prkačin koji je do konca utakmice ubacio 24 poena, skupio je i deset skokova, dvije blokade i jednu oduzetu loptu. Mario Hezonja je također bio na double-doubleu, jer uz 22 poena, imao deset skokova, ali i četiri asista i jednu oduzetu loptu. Odličan dojam ostavio je i Ivan Vraneš s deset poena, pet skokova i četiri asista i zacijelo ovo nije posljednji put da ovog 28-godišnjeg Zadranina koji igra za litavski Juventus vidimo u hrvatskom dresu. Hrvatska je na koncu šutirala za tri 12-37, što je veliki napredak u odnosu na 3-16 nakon prvog dijela. Imali smo i 29 asista, ali tek tri skoka više od Cipra (39:36), s time da je Cipar imao dva skoka više u napadu od Hrvatske (8:6).

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Izvan momčadi ovoga je puta ostao Marin Marić, a Danko Branković nije ulazio u igru, iz koncepcijskih razloga, s obzirom da su Ciprani imali pokretljive i niže visoke igrače.

Linker
22. travanj 2024 15:31