Jaleen Smith drži konce organizacije hrvatskog napada u svojim rukama

 MATIJA DJANJESIC Cropix
PILA NAOPAKO ILI?

‘Hrvatska je jedan od favorita Eurobasketa, sa Simonom, Šarićem i Smithom to nije druga, već treća dimenzija‘

Hrvat na klupi Poljske najavljuje utakmicu svoje reprezenatacije i Hrvatske na startu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. godine.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 13:44

Hrvat Igor Miličić je doveo Poljake 23. lipnja u Rijeku i tamo u pokusu izgubio od naše reprezentacije 74:92. Poljska je igrački bila otprilike ista kao što će biti sada, u četvrtak, kad će nas dočekati u Varšavi (18.30 sati) na startu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. godine, ali je Hrvatska posve nova. Uzmite da će od igrača u primarnoj rotaciji Damira Mulaomerovića u četvrtak zaigrati samo Mario Hezonja i Lovro Gnjidić, dok je u toj utakmici u Rijeci samo prvu minutu i onda se ozlijedio odigrao Ivan Ramljak. Na toj zgodi, naime, jer još nisu dobili dozvolu za treniranje, tada nisu igrali Bojan Bogdanović i Ivica Zubac.

Fino je sve uglazbio

I bila je to tek prva utakmica Hrvatske i Poljske ovoga ljeta, a moglo bi ih biti čak tri. Svakako dvije jer ćemo zaigrati u četvrtak u Varšavi, a tko zna, kako se uvodna skupina Eurobasketa križa s onom u kojoj je u Pragu Poljska (zajedno sa Češkom, Srbijom, Izraelom, Finskom i Nizozemskom) moglo bi se dogoditi da se Hrvati i Poljaci sudare i u osmini finala u Berlinu.

image

Krunoslav Simon je Hrvatskoj dao dimenziju više

MATIJA DJANJESIC Cropix

Igor Miličić je imao dosta posla tijekom priprema, jer je morao uigravati momčad bez Slaughtera, američkog playa s poljskom putovnicom, koji je ozbiljnije ozlijedio gležanj u SAD i odradio je s momčadi tek posljednja dva treninga. Bilo je i nekih problema, Marcel Ponitka optužio je svog brata, prvog igrača Poljske Mateusza da zbog njega ne igra za reprezentaciju, ali Igor Miličić je uz sve te probleme Poljsku sasvim fino uglazbio. Toliko dobro da su u završnici pripremnog razdoblja skinuli dva vrijedna skalpa, slavili su protiv favoriziranih Gruzijaca i Turaka.

"Prvi dio priprema smo odradili jako inteNzivno, imali smo svaki dan po dva treninga, radili smo na kondiciji, paralelno i na košarci. Sve to što smo radili pokušali smo prenijeti na utakmice koje smo odigrali u Turskoj i Grčkoj. Ono s čime sam u ovom trenutku najzadovoljniji jest činjenica da smo svi zdravi, a priključio nam se napokon i Slaughter, ali vidjet ćemo koliko će nam on biti u stanju pomoći protiv Hrvatske u četvrtak."

Gledao sve naše pokuse

I bez Slaughtera, čini se, Poljaci su uhvatili formu.

"Počeli smo slabije protiv Ukrajine, ali kako su se utakmice redale, tako smo igrali sve bolje. Mi nemamo nekog posebne individualne kvalitete, pa smo tražili to jedinstvo momčadi i taktički napredak, pa smo se dizali iz utakmicu u utakmicu. Sada smo se opet, zbog Slaughtera trebali vratiti korak unazad da bi kasnije napravili dva koraka naprijed, za sve ono što nas čeka, i u ovim pretkvalifikacijama, a svakako na Eurobasketu."

image

Dario Šarić se vratio nakon dugog izbivanja zbog ozljede

MATIJA DJANJESIC Cropix

Naravno da je Miličić pratio sve što radi Hrvatska, naravno da je gledao i sve pokuse naše reprezentacije.

"Hrvatska igra značajno drugačije otkako se momčadi priključio Kruno Simon. Sada je to jedna nova dimenzija. Tu je i Dario Šarić, sada je tu i Amerikanac Smith na playu, pa bih rekao da je to, kao što sam i pretpostavio još ljetos jedna reprezentacija koja spada među favorite nadolazećeg Eurobasketa. To je sada tri dimenzije drugačija Hrvatska."

Svima je isto

Počnimo od toga da više nema rupe na playu...

"To je jedna stvar, tu će Smith svakako pomoći, ali ključni faktor za promjenu igre Hrvatske je po meni Kruno Simon. Jer, bez obzira na kojoj on poziciji bude igrao, on će biti pravi playmaker ove reprezentacije. Tu je sada i Šarić koji voli dodati pa je Hrvatska iznimno snažna, sa svojim NBA igračima, vrhunskim igračima, a to je pokazala i na posljednjem pokusu sa Slovencima."

Sve reprezentacije ovaj tjedan, u predvečerje Eurobasketa, imaju za odigrati dvije utakmice kvalifikacija. Kako spremiti momčad psihološki za ove dvije važne utakmice (Poljaci će nakon što dočekaju Hrvate u goste Austriji u nedjelju), a ono glavno, Eurobasket je pred vratima?

"Svima je isto. Ove dvije utakmice treba shvatiti kao uvod u Eurobasket. Nama u goste dolazi Hrvatska sa super momčadi i mi nismo imali ovakvu situaciju. Hrvatska je veliki favorit, a mi idemo odigrati i vidjeti gdje smo, pokušati sve da dođemo do pobjede, a ako tako ne bude, idemo dalje, jer nam je iz ugla Eurobasket. To je neki naš put", zaključio je Igor Miličić

Na kraju je poljski izbornik otkrio da će se igrati u varšavskoj dvorani koja prima 4.500 gledatelja i u kojoj se nije igralo valjda deset godina pa i Poljake zanima kako će sve to skupa izgledati u četvrtak.

Linker
26. travanj 2024 04:33