Aco Petrović možda vodi, a možda i ne posljednju trenersku utakmicu u karijeri

 HKS
PODRŠKA TORCIDE

Hrvatska nakon četvrt stoljeća opet na Gripama, Aco u posljednjoj utakmici daje priliku debitantima

Utakmica protiv Austrije koja bi mogla biti posljednja u karijeri Aleksandra Petorvića kao trenera
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 26. veljača 2023. 10:23

Poslije četvrt stoljeća košarkaška reprezentacija Hrvatske ponovno će zaigrati na Gripama. Utakmica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo Hrvatska - Austrija (18 sati, prijenos Sportklub) odigrat će se točno 25 godina i jedan dan od posljednjeg susreta kojeg su u dvorani KK Splita na Gripama te 1998. godine igrale Hrvatska i Litva (25. veljače 1998. godine, 72:64 za Hrvatsku). Kasnije te godine još su jednom Gripe bile domaćin reprezentaciji, ali je Bosna i Hercegovina slavila u susretu odigranom u velikoj dvorani (64:67).

Ušminkani dom Žutih

Prije dvije godine u Spaladium Areni igrale su se kvalifikacije za Olimpijske igre, a sada će ušminkani dom Žutih, sa sjedalicama i novim semaforima dočekati momčad privremenog izbornika Aleksandra Petrovića (dom KK Split dosad nije odgovarao zbog potrebnih specifikacija dvorane).

Za Petrovića ova utakmica ima i posebnu draž.

- Prije dvije godine bila je velika šansa da sjednem na klupu Žutih. Mogu reći da smo se gotovo dvije trećine svega već dogovorili tadašnji direktor kluba (Edo Blažević, nap.a.) i ja, ali moj tadašnji poslodavac (Košarkaški savez Brazila čiji je bio izbornik, nap.a.) digao mi je zabranu - prisjetio se Petrović događaja prije nego što je Mile Karakaš imenovan trenerom Splita.

- Nisam tako uspio zatvoriti čarobni krug četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom rijetke su situacije u kojima sam dobio ovacije kao trener, a to je bilo po završetku utakmice Hrvatska - Brazil u Spaladium Areni. To je zaista bilo nešto posebno - ispričao je Petrović.

image

Roko Badžim ‘izrešetao’ je Austrijance u studenom, može li i hoće li to ponoviti i večeras?

MATIJA DJANJEšIć/Cropix

A kasnije se još i prisjetio.

- Moja prva utakmica kao igraču izvan Šibenika bila je na Gripama, kada sam imao 13-14 godina.

Aktualnom sportskom direktoru HKS-a ovo je po svemu sudeći posljednja utakmica na klupi u svojstvu trenera/izbornika.

- Vrlo vjerojatno jest, ali povijest me naučila nikad ne reci nikad. Pred nama je u Savezu ozbiljan zadatak, a moje je da se prihvatim struke. Znaju svi da je tu već bilo dosta aktivnosti. Sada očekujem da kroz mjesec-dva i dugoročno riješimo pitanje izbornika. Još uvijek imam energije, ali na kratke relacije. Kada shvatite da ste jedan od najstarijih trenera tu... Mislim da klupska klupa više apsolutno ne dolazi u obzir. Bio sam trener Cibone, Zadra i Cedevite. Nedostaje mi ta klupa Žutih. Zato smo tražili da imamo pravo odabira klupe, iako je FIBA-ino pravilo da je klupa domaćina od zapisničkog stola lijevo. Mi smo tražili drugu klupu, od zapisnika desno, Splitovu - ispričao je Petrović kako će vjerojatno tako ipak “sjesti na klupu Splita”.

Autohtona Torcida!

Očekuje se i dobra podrška s tribina.

- Ono što Split radi u zadnja dva mjeseca, kada su se stabilizirali, vidi se na svim razinama. Atmosfera se diže, a vide se i velike preinake u dvorani. Bez obzira što nisu bili na završnici Kupa, u zadnjih mjesec dana Split izgleda najbolje od četiri naša najbolja kluba. Siguran sam da će dvorana biti puna. Voljeli bismo igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj “prozor” na najbolji mogući način. Vjerujem da će tu biti i jedan od mojih najboljih prijatelja, navijač Žutih iz Primoštena - najavio je Aco.

Torcida Primošten?

- I to ona autohtona! - naglasio je Petrović.

Nekako je Austrija, nezasluženo, malo ipak pala u drugi plan. Ta utakmica Hrvatskoj stiže nakon teškom mukom izborene pobjede u Fribourgu nad Švicarskom.

- Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača, Bogić Vujošević i startni centar Jozo Radoš, nisu tu, ali došla su dva još bolja igrača, Rašid Mahalbašić, koji s pozicije petice sve kreira, drugi je playmaker momčadi, te Luka Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića, koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Tko počinje u španjolskoj ligi ima kvalitetu. Ova je Austrija kvalitetnija od one iz studenog, ali to apsolutno ne mijenja naše pozicije. Želimo odigrati kvalitetnu utakmicu, a kako igramo sat kasnije u odnosu na Švicarsku i Poljsku biti ćemo upoznati s tim rezultatom - kazao je Petrović.

Najavio je kako će na svojim Gripama za reprezentaciju debitirati Lovre Runjić, kao i još jedan koji je u Splitu doma, bivši igrač Zadra, Tomislav Mihael Buljan.

- U startu sam svim igračima rekao da će svih 15 pozvanih osjetiti utakmice. Sva trojica igrača koji su bili izvan zapisnika u pobjedi u Švicarskoj, Runjić, Buljan i Tomislav Ivišić, bit će u rosteru od 12 igrača. Željeli smo izaći ususret Jordanu koji je ostao u Švicarskoj, morao je proći liječničke preglede u novom klubu (potpisao je za francuski Chalon, nap.a.). Nakon zadnjeg treninga odlučit ću koju ću dvojicu ostaviti izvan zapisnika - naglasio je Petrović.

Morali smo ih ‘prebiti’

Kao kapetan, momčad će na svojim Gripama povesti najbolji igrač Splita ove sezone, Dominik Mavra.

- Dobro je za sve da malo osjetimo atmosferu na Gripama, da razbijemo monotoniju Draženovog doma. Svima će biti gušt, gledateljima i nama na terenu - kazao je Mavra.

A ubacio se Aco u šali.

- Kapetan je jedini siguran za nastup, za ostale ćemo vidjeti!

Mavra je potom istaknuo koliko je dobro da mlađi igrači osjete rad s takvim trenerom. A onda je opet Aco poentirao.

- Jutros sam na doručku rekao igračima da imam samo jednu želju. Cijelu karijeru, 33 godine sam uz aut liniju, uz puno nervoze. Želio bih i ja jednom mirno odgledati utakmicu, da pobijedimo u dobroj atmosferi!

Mavra je kapetanski upozoravao, pa pozvao navijače.

- Većina njihove igre ići će preko Mahalbašića. Na visokoj razini igra već godinama, njemu ćemo se najviše morati posvetiti, ali mislim da će većina toga ipak ovisiti o nama. Ne možemo ponoviti onako lošu napadačku utakmicu kao u Švicarskoj (pobjeda 64:56, nap.a.). Iznenadio nas je i kriterij suđenja, bio je više rukometni nego košarkaški. Shvatili smo da ih moramo “prebiti” da dobijemo utakmicu. Nadamo se da će nam se u ovom susretu vratiti i napadačka strana. Pozivam sve navijače da dođu, u ovoj dvorani nije se igralo 25 godina.

U prvom susretu s Austrijom, u studenom u Grazu, u 100:75 pobjedi Hrvatske, Roko Badžim ubacio je 23 poena, a trice je gađao odličnih 7-9.

- Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će ponovno. Sada su u drugačijem sustavu, sigurno su jači na unutarnjim pozicijama nego na našem prošlom susretu. Na Mahalbašića ćemo moramo staviti fokus - rekao je Badžim.

Bivši igrač Šibenika, Cibone, danas je član turskog Konyaspora. No, tata Živko nosio je žuti dres, pa je Roko trčao po dvorani nakon tatinih utakmica.

- Sjećam se ove dvorane. Ne sjećam se baš toga, ali jesam trčao sam ha, ha.

Bio sam trener Cibone, Zadra i Cedevite. Nedostaje mi ta klupa Žutih. Zato smo tražili, iako je FIBA-ino pravilo da je klupa domaćina od zapisničkog stola lijevo, da sada naša klupa bude od zapisnika desno, Splitova, ispričao je Petrović kako će tako ipak ‘sjesti na klupu Splita‘

Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će ponovno, poželio je Roko Badžim koji je u studenom u Grazu, u 100:75 pobjedi Hrvatske, ubacio 23 poena, a trice je gađao odličnih 7-9

SKUPINA E

1. kolo (25. kolovoza 2022.)

Poljska - HRVATSKA 69:72

Švicarska - Austrija 74:64

2. kolo (28. kolovoza 2022.)

Austrija - Poljska 55:91

HRVATSKA - Švicarska 84:53

3. kolo (10. studenog 2022.)

Poljska - Švicarska 79:64

Austrija - HRVATSKA 75:100

4. kolo (13. studenog 2022.)

Austrija - Švicarska 65:75

HRVATSKA - Poljska 79:87

5. kolo (23. veljače 2023.)

Poljska - Austrija 87:72

Švicarska - HRVATSKA 56:64

6. kolo (26. veljače 2023.)

17.00 Švicarska - Poljska

18.00 HRVATSKA - Austrija

TABLICA

1. Poljska 5 4 1 413:342 9

2. HRVATSKA 5 4 1 399:340 9

3. Švicarska 5 2 3 322:356 7

4. Austrija 5 0 5 331:427 5

Ulaznice on-line i na blagajni dvorane

Ulaznice za utakmicu u Splitu u prodaji su putem on-line sustava ulaznice.hr, a na dan utakmice bit će dostupne i na blagajni dvorane od 12 sati.

Linker
08. svibanj 2024 04:44