Ivica Zubac blistao je protiv Dominikanske Republike

 Stefanos Kyriazis/ipa Sport/ip/ipa/profimedia
NA KORAK DO BAJKE

Hrvatski junak dobio nadimak ‘ubojica‘, Sesar najavio kako će napasti Giannisa

"Polufinale smo izborili obranom, najboljom u posljednje dvije, tri godine", poručio je izbornik Sesar
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 22:48

Hrvatske košarkaše još "samo" jedna pobjeda, još jedna utakmica i velika borbi dijeli od plasmana na Olimpijske igre u Parizu. S obzirom na to gdje se reprezentacija nalazila prije samo godinu dana, plasman među 12 najboljih na svijetu za hrvatsku košarku bi bio u rangu medalje.

U Pireju, luci na sjeverozapadnom ulazu u Ateni, Hrvatska je u dramatičnom polufinalu pobijedila Dominikanu 80-77 (37-32) i večeras će u završnoj utakmici i u vrućoj atmosferi od 20 satu igrati protiv domaćina Grčke predvođene NBA zvijezdom, "freakom" Giannisom Antetokounmpom. U očima mnogih već "otpisana generacija" je stigla na korak do raja. Prije 39 godina u istoj dvorani Mira i prijateljstva zagrebačka Cibona je srušila Real Madrid i prvi put postala europski prvak pa zašto ne bi i danas hrvatska reprezentacija dobila nešto te zlatne prašine i plasirala se na Olimpijske igre!

image

Dario Šarić

ARIS MESSINIS Afp

Polufinale protiv Dominikanske Republike bilo je dramatično, kako to već često biva kada je u pitanju hrvatska košarkaška reprezentacija. Trideset i četiri sekunde prije kraja Sesarovi su izabranici poveli sa sedam razlike (78-71) da bi u 15 sekundi (od 22 do 7 prije kraja) primili tricu i tri slobodna bacanja i prednost se istopila na samo "pola koša" (78-77). Tada Mario Hezonja pogađa dva svoja "bacanja" za konačnih 80-77. Konačnih, jer se Hrvatska nakon toga branila, a Dominikana promašila tešku tricu za produžetak.

Hrvatska sinoć nije odigrala ništa posebno, ali jako je dobra vijest i da je u takvoj utakmici pobijedila jer se posljednjih godina to često događalo. I u periodu kada su posljednjoj četvrtini u kratkom vremenu dobili dvije tehničke pogreške (Krušlin i Sesar), kada je nervoza navirala, nisu se u njoj ugušili, nisu pali, nego su se i upornošću i stavom i karakterom izvukli od pada u rupu po čijem rubu su itekako zaplesali.

image

Goran Filipović

ARIS MESSINIS Afp

Najbolji je bio Ivica Zubac sa savršenim šutom iz igre (10/10) i 25 koševa uz devet skokova te po dvije asistencije i blokade.

- Zubac je sjajan. U obrani mi puno olakšava život jer znam da iza sebe imam suigrača na kojeg suparnički bekovi ne žele ići. A u napadu... on je ‘ubojica‘, čovječe - komentirao je hrvatski reprezentativac Jaleen Smith.

Dario Šarić je završio sa 14 koševa i pet skokova, Smith također 14 (većina u posljednjoj četvrtini), Mario Hezonja 12 (šut iz igre 4/12)...

Izbornik Josip Sesar koristio je još šestoricu igrača, nitko od njih nije zabio više od četiri koša, ali posebno će se pamtiti Drežnjakov (Mateo) ulazak pod koš i polaganje za već spomenutih 78-71.

image

Borna Kapusta

ARIS MESSINIS Afp

Ako je ova utakmica nosila veliku nervozu, jer se pobjeda očekivala bez obzira na snagu suparnika, finale protiv Grčke moglo bi hrvatskim košarkašima omogućiti rasterećeniji osjećaj jer ni po kojem kriteriju neće biti favoriti. Taj će teret uvelike biti na domaćim košarkašima koje s klupe vodi jedan od najboljih bekova u europskoj košarci Vassilis Spanoulis. Prva zvijezda je dvostruki MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo, a u sastavu su još devetorica koji igraju Euroligu (Calathes, Walkup, Papanikolaou, Papagiannis, Mitoglou...)

- Kako protiv Giannisa? Svim dozvoljenim sredstvima - nasmijao se izbornik Sesar i nastavio:

- Idemo hrabro, neopterećeno po veliku pobjedu. Polufinale smo izborili obranom, najboljom što se tiče reprezentacije u posljednje dvije, tri godine. Nadam se i da smo promijenili karmu hrvatske reprezentacije jer smo ranije ovakve utakmice gubili.

Linker
08. rujan 2024 01:18