Aco Petrović već nas je kao trener odveo na OI u Rio 2016. 

 FIBA Fiba
NADE IPAK IMA

Hrvatski košarkaši će imati dodatnu priliku pronaći put do Igara u Pariza

Definitivno će se koncem lipnja i početkom srpnja 2023. igrati pretkvalifikacijski turniri za odlazak na OI
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. studeni 2022. 15:10

Iako je sve bilo na načelnim informacijama koje je neslužbenim kanalima emitirala FIBA, u srijedu je postalo - službeno. Definitivno će se koncem lipnja i početkom srpnja 2023. igrati pretkvalifikacijski turniri za odlazak na Olimpijske igre u Pariz i što se tiče Europe, za dva mjesta u svjetskim kvalifikacijama (uoči Igara, u lipnju 2024. godine) zaigrat će 16 reprezentacija. I to po sljedećem ključu; u ždrijebu će biti 12 reprezentacija koje su igrale kvalifikacije za SP i nisu pronašle put na svjetsku smotru, te četiri reprezentacije iz pretkvalifikacija za Eurobasket 2024.

Te četiri reprezentacije iz europskih pretkvalifikacija bit će dvije najbolje vrste te dvije vrste po najboljem renkingu. Uglavnom, Hrvatska trenutačno, a tako bi trebalo biti i nakon utakmica u veljači, ima po renkingu samo Poljsku ispred sebe. A i Poljska nakon utakmica u veljači može završiti u dvije najbolje reprezentacije europskih pretkvalifikacija, pa će Hrvatska imati najbolji renking. Prevedeno, Hrvatska će, po svemu sudeći, igrati pretkvalifikacije za Igre koncem lipnja i početkom srpnja, onda istog ljeta 2023. zaigrati i drugu rundu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. koncem srpnja i početkom kolovoza.

Slijedi nam, kako god, vrlo bogato reprezentativno ljeto.

Olimpijske pretkvalifikacije bi se igrale tako da će 16 reprezentacija biti podijeljeno u dvije skupine po osam u dva različita grada. Pobjednik svake od te skupine išao bi u svjetske olimpijske kvalifikacije.

Ždrijeb će biti nakon prozora u veljači, tada će biti određeni i domaćini. Hrvatska bi u tim olimpijskim pretkvalifikacija mogla računati na sve najbolje igrače, dok bi morala biti najbolja u skupini od osam reprezentacija. Za put na svjetske kvalifikacije trebali bismo biti među dva najbolja u uvodnoj skupini od četiri reprezentacije, onda odnijeti pobjede u polufinalu i finalu.

Za sada se zna da će te olimpijske pretkvalifikacije zaigrati: Velika Britanija, Turska, Belgija (ako Srbija dobije jednu od dvije preostale utakmice u veljači), Švedska, Izrael, Estonija, Mađarska, Češka, BiH (ako Crna Gora ne izgubi 20 poena razlike u Sarajevu u veljači), Nizozemska, Ukrajina i Island (ako Gruzija svlada Island u Tbilisiju u veljači) te Poljska, S. Makedonija, Bugarska ili Portugal i Hrvatska.

Bit će natjecanje baš po mjeri Hrvatske koja slaže jednu novu priču. A kad bismo pronašli put do svjetskih kvalifikacija, onda bi to bio veliki zamašnjak na putu ka ozdravljenju naše košarke...

TKO ĆE SVE IGRATI PRETKVALIFIKACIJE?

Za sada se zna da će te olimpijske pretkvalifikacije zaigrati: Velika Britanija, Turska, Belgija (ako Srbija dobije jednu od dvije preostale utakmice u veljači), Švedska, Izrael, Estonija, Mađarska, Češka, BiH (ako Crna Gora ne izgubi 20 poena razlike u Sarajevu u veljači), Nizozemska, Ukrajina i Island (ako Gruzija svlada Island u Tbilisiju u veljači) te Poljska, S. Makedonija, Bugarska ili Portugal i Hrvatska

Linker
24. travanj 2024 22:00