Foto: Vlado Kos / CROPIX
GOSTOVANJE U GDANJSKU

HRVATSKI KOŠARKAŠI VIŠE NEMAJU PRAVA NA POGREŠKU Poljaci su u istoj situaciji kao i mi, jesu se Bogdanović i društvo uspjeli oporaviti od šoka?

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 17. rujan 2018. 17:20

Uoči dva ključna dvoboja, s Litvom i Poljskom, očekivanja su išla u smjeru dvije pobjede pa će kasnije, kada se četvorica NBA igrača vrate u Ameriku, biti ipak nešto lakše.

Jer, Hrvatska je bila jedna od rijetkih selekcija u ovom kvalifikacijskom “prozoru” koja je imala luksuz takvog rostera, nakrcanog igračima iz najbolje košarkaške lige svijeta. Svjetsko prvenstvo u Kini izgledalo je dosta blizu, jer bi nas te pobjede dovele na rub plasmana, a oni hrabriji već bi se upustili u čekiranje kineskog hotela u kojem će iduće godine reprezentativci odsjesti. Međutim, realnost se pokazala puno drugačijom, ali i bolnijom.

Nakon što je igra izabranika Dražena Anzulovića štekala u dva prijateljska ogleda sa Slovenijom, problemi su se samo nastavili i u dvoboju s Litvom. Obrana većim dijelom utakmice nije funkcionirala, u napadu se oslanjalo na solo dionice Bojana Bogdanovića i Darija Šarića, a na kraju je Litva i odnijela pobjedu iz Osijeka. Litva, koja je osigurala odlazak u Kinu, Litva koja je u goste stigla sa savršenim omjerom (6-0) i bez NBA igrača. I takva je Litva igrala s više energije od hrvatskih košarkaša, koji su, usput rečeno, imali veliku podršku s tribina dvorane Gradski vrt.

Pobjeda od samo pola koša maskira koliko je zapravo bila velika razlika u igri Litve i Hrvatske. Litavci su cijeli ogled bili u plusu, svojom pick and roll igrom ubijali su hrvatsku obranu, dok Anzulovićevi izabranici nisu koristili ili nisu znali koristiti prednost u visini Zupca i Žižića.

Sada se Kina čini dosta daleko, ali ne i nedostižno. Istina, zakomplicirala se situacija u skupini, no nada postoji, pa čak i ako se ostvare samo tri pobjede u idućih pet utakmica. Trenutno je Hrvatska u skupini J na čevrtom mjestu, a ispred su Nizozemci s istim omjerom te Mađari s pobjedom više, a Litva i Italija su osigurale SP.

Do kraja igramo još s Litvom u gostima te dva puta s Poljacima i Mađarima. U slučaju poraza od Litve treba gledati prema Mađarskoj, koja bi onda trebala također izgubiti od Litavaca i upisati poraz od Italije, jer su Mađari u ovoj situaciji najveći protivnici Hrvatske. Nizozemci nisu više toliko “zanimljivi”, jer su upisali poraz od Mađara. Plasman bi, dakle, bio osiguran s četiri pobjede, ali treba imati na umu da ćemo oglede u studenom ove i veljači iduće godine igrati bez NBA igrača.

Prije toga slijedi Poljska, večeras u Gdanjsku s početkom u 21 sat. Poljaci dolaze na svoj parket, u sličnom raspoloženju kao i hrvatski košarkaši - nakon poraza od Italije u Bologni. Taj poraz znači da su Poljaci u istoj situaciji kao i Hrvatska, samo što će imati tu prednost igranja pred svojim navijačima.

Igrači i stručni stožer svjesni su situacije, večeras se ne smije izgubiti. Nije bilo puno vremena za pripremu između Litve i ovog ogleda. Anzulović je uoči Gdanjska inzistirao na mentalnoj pripremi i odgovornosti kod igrača, pitanje je koliko se toga uspjelo napraviti . Kada se podvuče crta, Bogdanović i Šarić trebali bi biti dovoljan zalog za pobjedu protiv Poljske. Jer, kada se utakmica lomi, u ovoj postavi jedino njihove simultanke mogu donijeti pobjedu. Protiv Litve to nije bilo dovoljno, protiv Poljske se će valjda biti…

Rezultati by SofaScore

Linker
05. svibanj 2024 22:10